旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
香港係咪買唔到allianz嘅旅遊保?
除咗銀聯卡自動保果隻外
想請教下
如果我班機cancel左(營運原因),搞到我滯留,航空公司又冇安排,最後要自己另外比滯留既住宿費同買另一張機票返港,咁滯留既住宿+買新機票錢就冇得claim?

如果cancel係因為天氣原因,咁就可以claim得返以上果兩樣野?定係都只會按返條款講例如delay6個鐘就賠返300蚊咁?

唔該哂

前者係

後者會睇你買邊間,有包更改行程就會包
無既就好似你咁講賠delay
香港係咪買唔到allianz嘅旅遊保?
除咗銀聯卡自動保果隻外

好奇呢隻有咩特別?

其實要搵應該都會搵到既 而家都有連登巴打做broker同我合作 多選擇左
想請教吓去歐洲
蘇黎世 定 昆士蘭 個旅遊保好啲
Expedia買機要 如果到時話你first name 同last name調轉左 搞到要比$改 咁有冇得claim

無 呢個唔係旅遊保範圍
不如你試下會唔會有得waive
想請教吓去歐洲

你比較著重咩? 同埋有冇話點解會揀呢兩隻?
想問返大陸踩單車買邊間好? (唔係比賽, 帶自己單車私人踩)

見藍十字條款寫唔包單車 (財物)

單車意外唔知包唔包 (醫療)

THANKS
想請教吓去歐洲

主要都係想保返
1. 因事(例如係天氣/恐襲)滯留要更改行程嘅交通費同住宿費
2. 唔見相機嘅賠償 (如果包埋電話就最好,不過唔係必須) (Zurich 個金額唔太夠,QBE 又冇寫 )

純粹見呢兩間個評語好似唔錯,巴打有冇其他介紹?

唔該晒
想請教吓去歐洲

唔該巴打
想再請教下,我之前次次都係買citibank信用卡果隻蘇黎世,直接買蘇黎世官網既plan,同經citi買,通常claim錢時有冇話經銀行果邊會claim得慢啲咁?

同埋如果係外地入院,咁個程序請問應該要點做?洗唔洗第一時間打去緊急求助熱線講左先?
想請教吓去歐洲

唔該巴打
想再請教下,我之前次次都係買citibank信用卡果隻蘇黎世,直接買蘇黎世官網既plan,同經citi買,通常claim錢時有冇話經銀行果邊會claim得慢啲咁?

同埋如果係外地入院,咁個程序請問應該要點做?洗唔洗第一時間打去緊急求助熱線講左先?

Quote錯sorry
原來第一頁有講
想問返大陸踩單車買邊間好? (唔係比賽, 帶自己單車私人踩)

見藍十字條款寫唔包單車 (財物)

單車意外唔知包唔包 (醫療)

THANKS

如果你講藍十字 其實藍十字真係普通
保誠一定會好過佢 同埋我可以follow到
想請教吓去歐洲

主要都係想保返
1. 因事(例如係天氣/恐襲)滯留要更改行程嘅交通費同住宿費
2. 唔見相機嘅賠償 (如果包埋電話就最好,不過唔係必須) (Zurich 個金額唔太夠,QBE 又冇寫 )

純粹見呢兩間個評語好似唔錯,巴打有冇其他介紹?

唔該晒

1.呢個你揀個兩隻都ok既
2.你相機有幾貴?係機貴同鏡貴?其實財物如果你本身有家居保都可以一齊claim既
Qbe貴plan 好貴 但都未必夠
其實如果你擔心 可以考慮買兩間去combine個保額
想請教吓去歐洲

唔該巴打

其實直接買通常都會好d 會快d

外地入院其實正常都就咁入就得 不過可以留意下有d公司包埋的士錢

大獲野先打緊急熱線啦
想請教吓去歐洲

唔該巴打

其實直接買通常都會好d 會快d

外地入院其實正常都就咁入就得 不過可以留意下有d公司包埋的士錢

大獲野先打緊急熱線啦
我tg有d bug左

或者再有野問要填google form先得
https://goo.gl/forms/3652NytYbJ7xahX33

或者fb
http://fb.me/insurancebrother
唔小心跌爆左moon有冇得claim

呢個睇你買邊間 有d有
唔小心整壞左酒店個焗爐要我賠
保誠話冇得claim
做aia同買crop既朋友話自己都試過損壞他人財物
話好易claim喎
到底邊個先講真話

咁呢個要睇你邊個答你?

1 claim同事?
2 cs
3 agent?

Agent答你唔得唔代表唔得喎 不過第三保的確有d野要注意既
如果你係私了左就邊一間都唔得

我會話三保間間都包 但間間都有要求你要做d手續 同有證明 並唔係自己賠左錢去claim既

aia既無旅遊保 做corp我就唔係好明係做咩?

不過其實係真係唔難claim 一定唔會係保誠難claim

你可以試下sd email逐條條款問保誠 (或者係你抽d問)
你會發現唔係最鬆都差唔多係最鬆

另外 axa同保誠跟agent買同唔跟自己買 claim都係唔同標準既 跟broker等於自己上網買
係咪有人claim唔到就靜雞雞全部comment都留晒負皮
如果旅行社幫我買左 我自己又另外買左 係咪冇得claim 2樣
另外我想問點解廉航冇得claim delay既, 我見注意事項果到都冇寫
急問
遲 d 同朋友一齊去旅行,佢都係香港人,不過佢響台灣出發,去完旅行之後亦會返去台灣,如果我響香港同佢一齊買旅遊保,保險公司受唔受保?同埋保唔保障到佢?
係咪有人claim唔到就靜雞雞全部comment都留晒負皮

你唔講我都唔覺添
如果旅行社幫我買左 我自己又另外買左 係咪冇得claim 2樣
另外我想問點解廉航冇得claim delay既, 我見注意事項果到都冇寫

可以claim 兩份 但醫療實報實銷既你好難claim兩份
除非你有agent follow可以幫你prove個true copy
財物可以兩邊claim 但都唔會高過個額

而delay個d都係可以claim兩邊既

廉航唔係唔可以 係operation reason就唔得
如果國泰有operation reason都唔得 但通常得廉航有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞