旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
有冇人買過蘇黎世自駕 我見過自負額有10000
如果停車場比人hi花左架車
或者泊街樓上扔個花盤落黎成個車頂凹左
係咪剩係claim到整車既錢 整車果幾日租金係咪唔包

自付額係claim當地買車保你要自己比個筆

係你自付額以外都係當地車保負責

而租金就另一樣野黎啦
點睇CITIBANK旅遊保?

你指信用卡信d?
利申黑仔王

試過 Delay, flight cancel, 病, 財物損壊, 唔見財物, 比人偷錢....
究竟有冇人用過" 個人責任" 果PART

旅遊保係比較少用 因為其實正常人唔應該整傷到人
或者整爛人地d野

聽過撞跌人地部電腦爛哂 對方都無開聲追討

不過working holiday要返工 工作上既責任就會比較用得著

Ps 工作既責任旅遊保係唔包

睇過休款又唔可以承擔責任 又要即時通知 好煩

其實呢個條款係好好

防止有人呃保險 亦都防止左客人比人老屈
你即時通知保險公司會提供法律意見支援

等你知道你地其實係咪無責任賠錢
萬一要賠錢 都可以經保險公司搞

最緊要唔好食左死貓 一陣筆數就大獲

其實呢d有方法搞既 做開地勤既同事如果唔想你煩佢其實會賠錢 或者佢醒水會寫機件故障比你

請問巴打呢d應該點搞?
因為黎緊去歐洲,有d地方全日得一班機,好怕無啦啦cancel影響晒後面d行程
但到時如果真係發生,買第間公司既即日飛又會貴到hihi

巴打 cancel都要睇咩原因
如果原因claim得咪買另一班機 保險公司賠

如果係technical issue係咪就claim到?
有d怪雞情況例如機組人員病左係咪就唔受理?
我係回程有班機接住返香港 求指教

推 求指教

咁首先要睇返你買個份點寫 如果有寫明邊d情況受保 咁原因對返岩既話咪ok

通常機件故障都ok既 我個人未聽過有機組人員病呢個理由

講到尾原因最緊要係保障範圍內就得

sorry巴打遲左覆你 唔該晒先
但真係有機組人員病呢d情況…
睇報紙都見過有人因為咁滯留
咁呢d咁特殊情況係咪肯定唔保?

如果條款無寫包就會係酌情處理架啦

不過航空公司好多時都會負責既

航空公司負唔負責都好

之後就盡量向保險公司爭取 呢d位都係幾尷尬 好難答到你
都要睇claims個邊點睇 但你打去cs問 多數答你唔賠

因為答左你唔賠都賠就無野 答左你賠最後唔賠就奶野
大部分問題terms & condition 有哂
成班都唔撚睇
以前呢D伸手黨比人屌到仆街

其實呢個世界既terms & condition都睇唔哂既
何況香港人真心忙既

識得會問已經好好

大把人唔睇唔問出事黎怪人
咁講真打工比人投訴無咩所謂

但投訴完都係個客蝕 不如大家試下乜都問多d
手機入水包唔包? 試過二次

首先要你份保險包電話

壞電話呢d都係損壞一部分
不過關唔關旅行事,又關唔關自然損耗事都影響
剛剛越南返黎
比架電單車搶撚左個袋
啲警察玩鳩左我4日都唔肯幫我開記錄
係咪閪得

都有方法 但呢d唔適合係度講啦

講返個cs既答案
過左24小時先報案唔得架啦

想聽另一版本你另外搵我啦
上網買左AXA 之前係歐洲比人偷左電話
7月頭交哂D證明同claim form
想問等幾耐先會賠到?

7月頭姐 其實電話係會比較慢

因為佢要check好多野

而家先7月 比d時間佢啦(電話claim可長可短 唔敢答你 但你可以打上cs問情況 同埋催下佢 會快d既)

仲有 發夢claim個d 預左好耐都未必得
希望大家唔好濫用24hrs嗰條醫療/緊急熱線
巴打做sales?
我以前做緊急救援架

好難得喎 你點搵到呢份工架?

加個tg傾下計

唔使私下傾
反正都唔係d咩特別野
我既角色唔係出去救你返黎個個人
而係有事打上黎hotline
我同你傾計幫你arrange晒野個個人
其實公司黎講只係普通call center咁
不過做既野好唔同咁解姐
不過真係唔做都唔知原來所謂既旅遊保係咁多19野

我只講緊急救援個part (因為我都係最熟呢d )
始終都冇做成2年 d policy唔知變成點
當時黎講 短程蘇黎世同qbe都唔差
長途既話真係唔好怕貴 hsbc同藍十字都算係咁 真係好驚死既買兩份都得
豐隆唔知係咪越做越大既關係 批野都手緊左
AIA就

其實我成日都唔明 點解用親佢地d服務都咁貴 洗唔洗咁誇張

以前以為100萬無可能

你講咩服務先
如果你話係外地既醫療費 係真係好撚貴
最記得試過有個客係美國割條盲腸
埋單成百幾萬

有同道中人好感動
(應該同你同一間公司但我最近先入行

果條我打過 都唔係幾已refer 到診所比我
有agent 跟既
出事要係得地問agent
好多時返到香港
真係好難搵幫你

果條我打過 都唔係幾已refer 到診所比我

好少refer GP. 通常係refer醫院
颱風搞到去左第2度落
但有安排車返目的地
有冇得claim
颱風搞到去左第2度落
但有安排車返目的地
有冇得claim

有冇多少少詳情?咁樣好難答你

買左咩plan?幾時買?
點樣落左第二度? 最後到達目的地遲左幾多?
上面做24小時支援既巴絲打介唔介意分享多d

其實好難搵到你地d policy
劉名

其實呢d有方法搞既 做開地勤既同事如果唔想你煩佢其實會賠錢 或者佢醒水會寫機件故障比你

請問巴打呢d應該點搞?
因為黎緊去歐洲,有d地方全日得一班機,好怕無啦啦cancel影響晒後面d行程

推 求指教

咁首先要睇返你買個份點寫 如果有寫明邊d情況受保 咁原因對返岩既話咪ok

我中過機師係跑道送院
保險唔包

好驚呢d 大佬病咪轉人囉

請問巴打呢d應該點搞?

推 求指教

航空公司負唔負責都好

唔該晒巴打
好擔心

請問巴打呢d應該點搞?

推 求指教

航空公司負唔負責都好

唔該晒巴打
好擔心

搵我地咩policy?
我地嘅policy就係跟你地嘅policy

搵我地咩policy?

但係間間公司呢度都寫得唔係好詳細

好想知多d點樣為知必須 點樣為之緊急
雖然so far我打過去既電話都受理 但有時我都唔明點定義用得唔用得

搵我地咩policy?

好想知多d點樣為必須 點樣為之緊急
雖然so far我打過去既電話都受理 但有時我都唔明點定義用得唔用得
買左msig plan b 74蚊3日
但係係咪好多野都唔保
因為諗住有咩事都有人幫手follow(有識既agent)

搵我地咩policy?

好想知多d點樣為必須 點樣為之緊急

打得上黎嘅都應該係買左旅遊保啦 旅保係淨做海外 你喺外地有咩事冇報上黎番到香港先報我地都係叫你直接搵番保險公司

緊急意思係 緊急入院/死亡/跌倒/天災人禍等等啦 不過你都話你打得上黎好多都受理係真嘅 因為始終人真係好奇妙 你跌一跌倒腳痛以為入院check完冇野但有機會會變到好嚴重 所以每一隻打過上就算係話普通感冒要睇醫生 我地都會開case+monitor直到你話好番為止
多客打上黎問佢附近有咩醫院我地都一定要幫(其實問當地人/自己google會仲快 )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞