旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
巴打想問下如果因為空中流量管制而Delay超過8個鐘係唔係多數冇得賠架? Thx
巴打想問下如果因為空中流量管制而Delay超過8個鐘係唔係多數冇得賠架? Thx

其實正常係無得賠 但都要睇個證明點寫
所以其實都有機會有

假設保險公司唔賠 其實都可以問航空公司索償
想問下如果:我買左一份旅遊保,香港去英國,七月一去到七月30號;份旅遊保我都係買七月一至30號。想問如果途中(15號)搭轉飛機去德國,而英國去德國果程機delay,咁份旅遊保保唔保埋?

Thanks
想問下如果:我買左一份旅遊保,香港去英國,七月一去到七月30號;份旅遊保我都係買七月一至30號。想問如果途中(15號)搭轉飛機去德國,而英國去德國果程機delay,咁份旅遊保保唔保埋?

Thanks

其實會保
留意返delay原因就得

Ps 其實船同車delay都得

Thanks

其實會保
留意返delay原因就得

Ps 其實船同車delay都得

同火車
自駕遊買邊間同邊隻保好
買左axa旅遊保尊貴個plan 想問下手電腦損壞claim既上限係唔係7500?
買左axa旅遊保尊貴個plan 想問下手電腦損壞claim既上限係唔係7500?

無錯 但爛左要條屍
純粹想知
其實爆GIP 保險會點賠
例如爛輪 爆手炳 花左 割爛
會賠成個價錢定分part 賠
純粹想知

爆gip一般會睇程況賠gip原價既一部分

不過爆gip第一件事係搵左航空公司賠左先(拎個陣好問啦)

然後先再比保險公司再賠 其實兩邊claim都ok架
純粹想知

錯了
如果航空公司賠咗 (賠返一樣嘅喼或者全數賠償)
保險公司就冇得claim
原理同你claim醫療保險一樣
除非航空公司賠唔足 但呢個情況好少
如果航空公司賠唔足嘅原因係折舊
保險公司一樣會因為咁而賠唔到或者賠唔足

利申 幫客搞過爆喼嘅claims
恆生果個旅保係咪要恆生卡持卡本人先買得
黎緊月尾去歐洲玩40日左右
除左恆生之外仲有咩好選擇
有相機鏡頭電腦喱啲貴重野
同埋希望保到手機因為身邊唔少fd係歐洲比人偷電話
係歐洲比人偷左銀包
有四百幾歐
同日去左報案
仲有d咩要做
巴打,有邊間保險包唔見電話? 同埋係外國touch wood 無錢比醫療費但又有買保險有冇得救

電話有幾間啦 恆生中銀 axa 蘇黎世

有d保險有包住院按金既 其實都好多間有

啱啱睇咗中文冇包電話喎
巴打,有邊間保險包唔見電話? 同埋係外國touch wood 無錢比醫療費但又有買保險有冇得救

啱啱睇咗中冇包電話喎
有部surface平板型既手提電腦跌爆左個角,但一切功能正常問左價整要$4xxx但我唔整又想claim fwd plan b上限個$3000有無機會成功?
sor, 有d 1999
純粹想知

錯了
如果航空公司賠咗 (賠返一樣嘅喼或者全數賠償)
保險公司就冇得claim
原理同你claim醫療保險一樣
除非航空公司賠唔足 但呢個情況好少
如果航空公司賠唔足嘅原因係折舊
保險公司一樣會因為咁而賠唔到或者賠唔足

利申 幫客搞過爆喼嘅claims

我會話你岩 但我都無錯
首先你可以照報 但賠出黎個金額會較少 而非0

如果報個度寫無 更加係收兩邊錢
但前者比較正規既
恆生果個旅保係咪要恆生卡持卡本人先買得
黎緊月尾去歐洲玩40日左右
除左恆生之外仲有咩好選擇
有相機鏡頭電腦喱啲貴重野
同埋希望保到手機因為身邊唔少fd係歐洲比人偷電話

旅保無限制你係咪客先買得既
如果比較想保電話
有中銀(要附加電話)Axa 同蘇黎世

識人做呢間可以問左佢地先 無既話中銀比較平
係歐洲比人偷左銀包
有四百幾歐
同日去左報案
仲有d咩要做

報得清楚d 銀包入面所有野都要講清楚
無講唔見既野好大機會claim唔足

例如八達通餘額 身份證 信用卡等等

另外睇下會唔會買新銀包 keep單
我而家唔喺香港,諗住暑假去台灣玩

咁我張機票喺priceline買嘅: USA > HKG, HKG > TPE, KHH > HKG, HKG > USA

呢四程機都係同一個itinerary,咁保險公司仲當唔當係香港出發?

同埋去台灣買 FWD Plan B 夠唔夠做?用埋CX個CODE淨係要$40

你係美國要買返美國既旅遊保 保哂全程
或者你可以買香港旅保
保香港至台灣既一程
我個人比較建議你係美國買

啱啱睇咗中冇包電話喎

中銀有兩個plan既 其中環宇智選旅遊計劃有保電話
但係附加項目
有部surface平板型既手提電腦跌爆左個角,但一切功能正常問左價整要$4xxx但我唔整又想claim fwd plan b上限個$3000有無機會成功?
sor, 有d 1999

有機會成功 但建議你先將條屍既相比左fwd
再同佢講修理費保價4000

睇下佢點賠比你先再整 保險公司答左你再整會好d
啱啱係Vietnam唔見左電話,結果酒店出面有條友話可以係黑市場幫我揾返,比左$2500000盾佢,之後真係揾得返,但係咪無可能claim到?
咁下次係咪報失就可以claim返錢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞