旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
早排買過蘇黎世, 直接上網買, 當然最尾乜事都冇啦
但係其實好唔好? 想知

其實蘇黎世算幾好 保障高
航班因天氣取消,比番兩日後既機係唔係當delay 48小時咁計?

睇過d條款兩日既酒店交通都未必claim到。
5日得番2.5日,想取消佢就算。

取消就可拎番機票錢,條款(惡劣天氣或自然災害導致公共交通工具終止服務而延遲離港超過24小時而引致受保人決定取消行程)又唔係好清楚,已經唔係買廉航

係呀 無理解錯
但留意個delay證明要寫明係delay同埋新個班機係48小時後
其實打去cs最好

取消個part係唔係比佢cancel 證明就得加酒店證明,claim番酒店錢

但要cancel同埋一定條件 例如安排班機delay8個鐘 或者唔會安排返班機

記得keep單同證明
係expedia訂酒店可以買埋旅遊保
咁我睇下啲條款啦
佢嗰款claim野 例如我唔見左部相機
佢要報失 同有買相機張單 張單亦要係受保人自己名
(如果我冇理解錯)
但睇返其他旅遊保 又冇特別寫
咁我洗唔洗有嗰樣野既單先claim到?

Expedia 嗰份又話唔可以claim飾物
係咪大部份都唔會claim?

同埋唔見野 我要點講先易啲claim到?我睇過好多都話遺留係公共交通工具/冇小心同預防該財產安全 冇人看管又唔得

就算我比人偷 咁都可以話我冇看管或者冇小心?

唔見過銀包一次搵得返
有次跌左條手鏈
以前不嬲淨係買完就算唔會睇
今次知衰睇清楚啲
但啲條款好似唔想比人claim咁
雖然都係保障返保險公司

Expedia特別柒 又貴

其實好多公司都無咁mean 佢寫明一定難claim好多

其他公司唔洗咁煩都claim到
支付寶果個$1旅保抵唔抵屌?

無試過 不如你話返我知咩黎?
有冇條款睇下 不過$1你可以買旅遊保加埋

咪好過靠份$1唔知有冇用既旅保

買完呢個再另買多份咁樣?

呢份野 保得好少 又無財物 你都係另買多份吧啦
其實我唔係好留意各大公司條款...不過我見呢度D清成日話呢樣唔包個樣唔包...

想問下有冇人仲見過一D CASE應該賠但最後唔肯賠既例子?

我見過....

天氣原因DELAY唔包
旅遊警示唔包
營運理由唔包
航班取消買過張唔包
上網買左AXA 之前係歐洲比人偷左電話
7月頭交哂D證明同claim form
想問等幾耐先會賠到?

7月頭姐 其實電話係會比較慢

因為佢要check好多野

而家先7月 比d時間佢啦(電話claim可長可短 唔敢答你 但你可以打上cs問情況 同埋催下佢 會快d既)

仲有 發夢claim個d 預左好耐都未必得

個邊話要我交埋部電話既相關物品 例如packing box, 線, 叉電器
乜要咁煩架 除左個盒 其他我仲用緊wor

咁無計啦 太多人呃保險

樓豬有冇TG 有野想問
假設出門嗰陣大吉利是出咗事,
個人暈咗,畀人直接送咗入院。
醒咗嗰陣已經喺醫院張床度。

1. 應該打畀熱線(例如 IPA Alarm Centre)先定係打畀 agent?
2. 出院條數要自己找咗先(假設我 full pay 到)定係保險公司會直接幫手找?
3. 如果醫院/警察提供唔到英文文件,係咪要搵翻譯譯返做英文先?

如果各家差異太大,你可以假設我係保誠旅遊樂,喺日本嘅醫院醒返。
過兩日出發馬來西亞 好怕打得成風
買左2張機票要轉機同BOOK曬酒店 基本趕唔切頭個班機我都去唔成嫁啦 其他時間爆曬機位
之前已經買左保險 但佢好似唔包取消行程 只係包行程延誤 [size=2](AIG STANDARD)[/size=3]
諗緊點算 想加單又唔識搞 定買過份新保險好 求巴打俾D建議
我25號先買保險 27號打風 28號早機 會唔會唔包

AXA上網買
我9月2日朝出發, 9月6晚日本回程, 如果撞正天氣惡劣班機delay 8個鐘或取消, 係唔係可以即買其他航空公司既機票返香港?
keep單 keep delay證明就得?買之前洗唔洗call 左保險公司先?

買左恒生 + hkexpress
本身買左hsbc個單次旅遊保
8月23日果陣中左伏
Hk express班機因爲打風取消左
結果滯留左係日本
最快都要book星期日機票先返到香港
(第二間航空公司)
咁我想問其實呢個情況有冇得claim
想買份全年 ae果份到左期

絲打有興趣了解既可以tg我 https://t.me/insurance000
唔會sell你其他野 有心幫你跟足全年

我巴打黎

絲打有興趣了解既可以tg我 https://t.me/insurance000
唔會sell你其他野 有心幫你跟足全年

我巴打黎

sorry
其實我唔係好留意各大公司條款...不過我見呢度D清成日話呢樣唔包個樣唔包...

想問下有冇人仲見過一D CASE應該賠但最後唔肯賠既例子?

我見過....

天氣原因DELAY唔包
旅遊警示唔包
營運理由唔包
航班取消買過張唔包

其實正常呢幾樣正常都包架

1. 應該打畀熱線(例如 IPA Alarm Centre)先定係打畀 agent?
2. 出院條數要自己找咗先(假設我 full pay 到)定係保險公司會直接幫手找?
3. 如果醫院/警察提供唔到英文文件,係咪要搵翻譯譯返做英文先?

如果各家差異太大,你可以假設我係保誠旅遊樂,喺日本嘅醫院醒返。

1.Ipa係外地救你 係安排救援既 打就打比cs同agent ca會答你正式既答案 但唔會答你點先會claim到 會答你官方答案
2.自己找 保險公司最多幫你比入院保證金 但都唔係唔洗找既
3.都唔洗 當地語言都ok 不過太偏僻既語言會搞好耐 有英文當然要英文啦

其實有少少唔明你想問乜 你想返香港定乜?
過兩日出發馬來西亞 好怕打得成風
買左2張機票要轉機同BOOK曬酒店 基本趕唔切頭個班機我都去唔成嫁啦 其他時間爆曬機位
之前已經買左保險 但佢好似唔包取消行程 只係包行程延誤 [size=2](AIG STANDARD)[/size=3]
諗緊點算 想加單又唔識搞 定買過份新保險好 求巴打俾D建議

其實加單買過份就ok 或者現有公司email(不過你呢d case等得黎太遲)直接買啦

Sorry呢排太多巴絲問我 無睇post

Skip左你

https://t.me/Nswai

報個價比你 不過其實全年未必抵買架
上網買左AXA 之前係歐洲比人偷左電話
7月頭交哂D證明同claim form
想問等幾耐先會賠到?

7月頭姐 其實電話係會比較慢

因為佢要check好多野

而家先7月 比d時間佢啦(電話claim可長可短 唔敢答你 但你可以打上cs問情況 同埋催下佢 會快d既)

仲有 發夢claim個d 預左好耐都未必得

個邊話要我交埋部電話既相關物品 例如packing box, 線, 叉電器
乜要咁煩架 除左個盒 其他我仲用緊wor

咁無計啦 太多人呃保險

樓豬有冇TG 有野想問

https://t.me/Nswai

歡迎搵我
有無啲保險係有24hr 嘅網上支援?
次次都係買msig 但都唔洗claim
直至上次去歐遊病到死死下
想睇醫生但又驚claim唔到保險
手機又打唔到返香港
最後狂去藥房買成藥
返到香港睇左兩次醫生先好返

其實點解唔搵agent 咪最簡單直接

Fwd有網上cs 不過唔熟條款既

問過幾次佢sd返份英文版保單比我 喊出黎 仲話無中文版 我英文又差
我25號先買保險 27號打風 28號早機 會唔會唔包

AXA上網買

你買個陣航空公司未宣布 又未有一號風球 其實都包架
我9月2日朝出發, 9月6晚日本回程, 如果撞正天氣惡劣班機delay 8個鐘或取消, 係唔係可以即買其他航空公司既機票返香港?
keep單 keep delay證明就得?買之前洗唔洗call 左保險公司先?

Call左先保障你自己 唔call都得

Keep單同證明都ok架啦 不過問下恆生先穩陣

但8個鐘係保誠 恆生要24小時後先得

Call左先保障你自己 唔call都得

Keep單同證明都ok架啦 不過問下恆生先穩陣

但8個鐘係保誠 恆生要24小時後先得

但係我見到恒生寫話:

因原定的飛機、船隻、火車延誤啟程或抵達達8 小時或以上,而令受保人需更改行程所引致的旅費損失,或額外支出,包括住宿費用,每位受保人之最高賠償額為HK$2,000 (地區1) 或HK$10,000 (地區2及3)

1.Ipa係外地救你 係安排救援既 打就打比cs同agent ca會答你正式既答案 但唔會答你點先會claim到 會答你官方答案
2.自己找 保險公司最多幫你比入院保證金 但都唔係唔洗找既
3.都唔洗 當地語言都ok 不過太偏僻既語言會搞好耐 有英文當然要英文啦

其實有少少唔明你想問乜 你想返香港定乜?
其實都係想問問喺外地有醫療需要嗰陣個程序係點(例如上面問嗰個情況),
我係咪必須打畀 IPA 拎咗意見先。
需唔需要住保險公司指定嘅醫院(network)、
條數自己找定係好似某啲醫療卡咁醫院識搵保險公司拎錢。(呢個你答咗,我要找咗數先,再返嚟香港 claim。)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞