旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
早幾日買左MSIG $169 兩個禮拜

兩個禮拜黎講$169都幾平下喎 點解會咁平既?
我計plan B 55折都要$181

咁平 我去6日都180蚊

首先佢個plan包好少野

然後你180蚊可能係偏貴 但正常保障都會好好多
你買邊間?

無得咁計啦 佢本身包財物先5000 姐係話佢點比人洗劫都係賠最多5000
你axa本身又保電話 其實你要知幾多人係為左claim電話先買axa

佢保費好大舊係for claim電話
如果我住airbnb 去到當地個房東失踪
搞到要住酒店有無得claim架

又或者未去之前個房東以經走數 唔應機 airbnb又無得退錢既 又有無得claim阿
Claim爆mon有咩supporting doc要比佢 axa既話 同埋咩價錢plan? 一星期台灣trip
黎緊去歐洲19日

如果想包飛機延誤、恐襲、失竊、自駕

邊間銀行會比較好?

http://bocg-ins.bocgroup.com/zh-tw/website/insurance/24/

中銀旅遊保,見幾平,點睇?

中銀其實保障唔錯 都幾平

銀行唯一問題係無人幫你follow 如果你有咩claim到就麻煩少少 要自己搵方法

總結都係唔錯既

除左無人跟仲有無咩唔好 包唔包電話

銀行黎講 有d會無左全球緊急支援

恆生包電話
其餘就中銀會比較好 如果你好睇價錢 其實fwd都好多優惠 都好平

我買過中銀
佢有個位係加錢包埋電話同恐襲
唔同plan有唔同賠償額
我買第2貴個個加埋電話同恐襲
6日都係 $160(上網買)
exchange 既保險係邊種?

留學保險
有得買半年/1年
我黎緊去歐洲 summer school 個半月就冇買到
買左保誠個旅遊保 (打左電話去問 條友話保)

又或者未去之前個房東以經走數 唔應機 airbnb又無得退錢既 又有無得claim阿

當地失蹤係指緊去到先發現?事前有冇聯絡開?
Claim爆mon有咩supporting doc要比佢 axa既話 同埋咩價錢plan? 一星期台灣trip

建議你問返你agent啦

http://bocg-ins.bocgroup.com/zh-tw/website/insurance/24/

中銀旅遊保,見幾平,點睇?

中銀其實保障唔錯 都幾平

銀行唯一問題係無人幫你follow 如果你有咩claim到就麻煩少少 要自己搵方法

總結都係唔錯既

除左無人跟仲有無咩唔好 包唔包電話

銀行黎講 有d會無左全球緊急支援

恆生包電話
其餘就中銀會比較好 如果你好睇價錢 其實fwd都好多優惠 都好平

我買過中銀
佢有個位係加錢包埋電話同恐襲
唔同plan有唔同賠償額
我買第2貴個個加埋電話同恐襲
6日都係 $160(上網買)

中銀個旅遊保更新個係幾好 係銀街入面而家我都比較推介中銀

Exchange可以選擇買留學 或者旅遊保 但旅遊保一般保得半年(不過其實都有方法買到長d)

兩者價錢唔同 保障都唔同
歡迎telegram我 我比多d資料你
黎緊去歐洲19日

如果想包飛機延誤、恐襲、失竊、自駕

邊間銀行會比較好?

如果銀行我會比較推薦中銀 不過如果你唔係一定要去銀行其實我比較推薦保誠
保誠除左電話之外都保得好好 仲好抵
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包
掉返轉佢係條款會寫 天氣、工業行動、劫機、機件故障等原因

唔敢講一定唔賠 其實都會睇情況
但唔賠唔好覺得出奇

咁呢D就唔關廉航定傳統航空公司事喇......
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包

但唔賠唔好覺得出奇

你上面所講既野Zurich都包

第十一節 – 旅程延誤
如「受保人」安排乘坐及列明於原定「行程表」上之「公共交通工具」因罷工或其他工業行動、騷亂、暴亂、劫機、「恐怖活動」、惡劣天氣、天災、
「公共交通工具」的機械及/或電路故障、機場關閉而延誤超過六小時,
「本公司」會賠償以下保障予「受保人」
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包

但唔賠唔好覺得出奇

即係因為壞機, 地震而cancel就claim到
UO嗰d鍾意就cancel班唔飛就claim唔到?
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包

但唔賠唔好覺得出奇

其實我諗唔係實際發生咩事
而係UO比你張證明入面佢寫咩原因重要D
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包

但唔賠唔好覺得出奇

無錯 咁我都係照答姐 廉航都唔代表一定會cancel
唔係廉航都可以cancel 係咪先?
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包

但唔賠唔好覺得出奇

可以咁理解 但佢鍾意就cancel個d 其實責任首先係航空公司度
真係咁唔好彩發生 航空公司又唔負責 可以再搵保險公司賠 但會酌情處理 唔敢講會點賠
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包

但唔賠唔好覺得出奇

其實我諗唔係實際發生咩事
而係UO比你張證明入面佢寫咩原因重要D

都係架 所以我都有講 其實睇佢點寫比你 試過有間航空好醒咁寫機件故障 咁就會claim到
Sigyn 係aia既巴打? 加telegram交流下

唔係

唔係

Sosad 想搵同行吹水咁難既
上個月臨飛前一日,上網買左aig個旅保,回航天氣關係delay左六七粒鐘,打去claim叫我比證據乜乜77,然後回信話唔包無得claim,想點

當地失蹤係指緊去到先發現?事前有冇聯絡開?

事前有聯絡嘅 去到之後就搵唔到人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞