旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
急問。。剛剛喺日本跌爛相機。。第一時間有冇咩要做?

影左相 影清楚d爛咩 如果無明顯傷痕都影一影比佢

Keep broading pass證明你有去外地

返黎報價維修比保險公司搞claim

我買左AXA
啱啱係飛機度無啦啦電話爆左
我想問點claim? 同相機一樣?
iPhone整既話係咪一定要去返apple?

點捱兩星期?

你可以拎去apple報價整 拎報價比axa claim

不過你預佢唔會批得好快 好多人等唔切整左先
就唔sure會賠100%啦

至於係咪apple 其實apple咁貴唔係仲好咩?
但你要平保險公司又唔會好介意既 不過建議你問返你agent

其實我唔係好睇得明
我部電話買超過兩年
拎去整有得賠,但會賠少啲比得?

我無agent 上網買咋

都唔知要話自己好彩定黑仔

而家財物claim都無咩用
人地唔出報案紙 唔俾copy唔俾影 買咩保都無用

旅遊好多時都出喎 你話香港警處另計啦

但其實唔出都有辦法架

how

請指教
旅保買邊間好

睇你著重咩

我個人當然覺得保誠最好

不過蘇黎世 Axa都唔差

發生意外之後D手尾
買全年保好過逐次?
急問。。剛剛喺日本跌爛相機。。第一時間有冇咩要做?

影左相 影清楚d爛咩 如果無明顯傷痕都影一影比佢

Keep broading pass證明你有去外地

返黎報價維修比保險公司搞claim

我買左AXA
啱啱係飛機度無啦啦電話爆左
我想問點claim? 同相機一樣?
iPhone整既話係咪一定要去返apple?

點捱兩星期?

你可以拎去apple報價整 拎報價比axa claim

不過你預佢唔會批得好快 好多人等唔切整左先
就唔sure會賠100%啦

至於係咪apple 其實apple咁貴唔係仲好咩?
但你要平保險公司又唔會好介意既 不過建議你問返你agent

其實我唔係好睇得明
我部電話買超過兩年
拎去整有得賠,但會賠少啲比得?

我無agent 上網買咋

都唔知要話自己好彩定黑仔

係呀 通常過兩年要計折舊既

但其實唔出都有辦法架

how

請指教

咁你諗諗 其實個客無報到警 cs有時都會教走盞既
前提你夠惡

如果唔惡 可以搵野取代個張報案紙
但如果個個用就唔work啦
旅保買邊間好

睇你著重咩

我個人當然覺得保誠最好

不過蘇黎世 Axa都唔差

發生意外之後D手尾

意外手尾指醫療?上面呢幾間保額都可以好高 覆診都ok

如果財物/行程黎講 保誠真心唔錯
買全年保好過逐次?

要睇你去咩旅行 去咩地方

如果去歐美地方多 全年通常都抵d既
如果亞洲地方 但次數好多都抵

或者你可以講下你大約會去邊同幾耐?

不過留意 全年保多數唔可以離港超過90日
點睇axg
買全年保好過逐次?

之前去左一次歐洲30天 日本一星期
黎緊都係去asia多
1000蚊左右 抵?
點睇axg

Axa?aig? msig?
買全年保好過逐次?

之前去左一次歐洲30天 日本一星期
黎緊都係去asia多
1000蚊左右 抵?

你咁樣散買都可以 或者我報個全年既 同散買既價比你?
點睇axg

A1G
點睇axg

A1G

首先佢價錢都算偏平既

但係延誤改期無包 財物亦較多不保 同埋保額都比較細

但如果你唔介意無取消旅程個d 你買中間個個都可以既 夠平
點睇axg

A1G

首先佢價錢都算偏平既

Btw 上面係智易保 如果貴d個個呢

就真心幾貴 我覺得唔太抵 因為財物得3000蚊/件
同埋更改個item保額都比較細

特別係佢寫明拎唔到證明唔claim 坐hkexpress死硬
點睇axg

A1G

首先佢價錢都算偏平既

Btw 上面係智易保 如果貴d個個呢

就真心幾貴 我覺得唔太抵 因為財物得3000蚊/件
同埋更改個item保額都比較細

特別係佢寫明拎唔到證明唔claim 坐hkexpress死硬

但係都好多人買佢

但其實唔出都有辦法架

how

請指教

咁你諗諗 其實個客無報到警 cs有時都會教走盞既
前提你夠惡

如果唔惡 可以搵野取代個張報案紙
但如果個個用就唔work啦

嗱, 你唔好做死我地呀....
巴打,我下禮拜五飛日本(hkexpress)。
岩岩睇到新聞話下禮拜有機會打風,可唔可以+tg傾一傾
點睇豐隆保險?
UO 苦主谷啲人推呢間
點睇豐隆保險?
UO 苦主谷啲人推呢間
上面有講,簡單嚟講就係平,但保障同樣少。
買左msig 發現唔見野要keep收據正本
但我個袋係tax-free野嚟 日本又要出境前擺張單係機場個箱度 所以我冇正本呀 但都有影低 張單亦都有我名 咁會唔會claim到?
但我個袋係tax-free野嚟 日本又要出境前擺張單係機場個箱度 所以我冇正本呀 但都有影低 張單亦都有我名 咁會唔會claim到?
唔會

免稅單一定印3份,一份鋪頭,一份passport,一份俾你

咪當大家on9好嗎

咪釘左係passport囉 張開你的雙眼
上個月喺澳洲睇左急症,冇住院洗左下傷口量左血壓正常就走得,問個counter洗唔洗俾錢佢話走得,點知返到黎香港早兩日email先收到個賬單,要成400幾澳幣差唔多3000港紙,我去之前同時有買到蘇黎世同藍十字既旅遊保險,想問下我應該兩邊同時claim定點好? 同埋我冇賬單既正本因爲當時冇叫到我要俾錢 想問print佢email sd俾我既賬單會唔會有咩問題 已經就黎夠30日啦
成日出差去旅行, 買全年抵好多.
搵個經驗好d 既agent 跟下.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞