旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
上次係日本跌爆mon,豐隆話無得賠

豐隆無包 都正常丫
我而家係歐洲 一路都返唔到香港 但係旅遊保6月23過期 唔係香港冇得續 搵極都冇得做海外投保 係咪已經冇方法買唔想搞呢到個health insurance

*一路都唔會返
因為exchange緊 之後會返呢到既intern

你好 我係AXA agent 我地個升學保就算你人身在海外 你屋企人係香港都可以投保 有興趣可以私訊

你睇真d佢講咩

或者你睇下你公司份plan既保單 入面'保險期'點寫
上次係日本跌爆mon,豐隆話無得賠

唔包電話 點賠
買之前唔知架咩

買得豐隆應該都係買佢平
買左下年一月既uo 如果執笠/取消有無得claim?
google 過 如果佢用"營運原因"係無得claim 想confirm

執笠/取消都要睇條款 係可以claim既

但唔一定得 取消原因係營運原因就唔得

我想問有無邊間保險係可以claim "營運原因" 造成ge delay or cancel 班次?
11月去new zealand玩 想揸小型飛機
問咗好多間旅遊保險都唔包
想問下樓主有無咩保險係包到我呢個情況
急問。。剛剛喺日本跌爛相機。。第一時間有冇咩要做?

影左相 影清楚d爛咩 如果無明顯傷痕都影一影比佢

Keep broading pass證明你有去外地

返黎報價維修比保險公司搞claim

我買左AXA
啱啱係飛機度無啦啦電話爆左
我想問點claim? 同相機一樣?
iPhone整既話係咪一定要去返apple?

點捱兩星期?

你可以拎去apple報價整 拎報價比axa claim

不過你預佢唔會批得好快 好多人等唔切整左先
就唔sure會賠100%啦

至於係咪apple 其實apple咁貴唔係仲好咩?
但你要平保險公司又唔會好介意既 不過建議你問返你agent

其實我唔係好睇得明
我部電話買超過兩年
拎去整有得賠,但會賠少啲比得?

我無agent 上網買咋

都唔知要話自己好彩定黑仔

係呀 通常過兩年要計折舊既

交晒啲文件
同我聯絡既agent話叫我可以開始整,但又話process緊我個case
成2000零
我問用左咁多年 係咪可以賠足
到底係咪真?
整完賠少少就大件事
買左下年一月既uo 如果執笠/取消有無得claim?
google 過 如果佢用"營運原因"係無得claim 想confirm

執笠/取消都要睇條款 係可以claim既

但唔一定得 取消原因係營運原因就唔得

我想問有無邊間保險係可以claim "營運原因" 造成ge delay or cancel 班次?

無架啦 佢都寫到明

小型飛機呢d唔好話旅遊保 其實意外 人壽呢類都未必保 不過如果你真係好concern

可以試下quote 但應該會偏貴

真係想搵我可以試試既 不過你tg我啦

我買左AXA

點捱兩星期?

其實我唔係好睇得明
我部電話買超過兩年

交晒啲文件
同我聯絡既agent話叫我可以開始整,但又話process緊我個case
成2000零
到底係咪真?
整完賠少少就大件事

首先 既然你agent有話可以整 做咩唔問佢
我睇唔到你張policy

但應該就唔會太少既 足唔足你問下公司批左未?

小型飛機呢d唔好話旅遊保 其實意外 人壽呢類都未必保 不過如果你真係好concern

有無邊份包到 保費幾多島?
要有保險要過到屋企人果關

有無邊份包到 保費幾多島?
要有保險要過到屋企人果關

你屋企人有冇話想保邊方面?醫療?意外?人壽?

樣樣都唔同 因為旅遊保唔會有啦

正如我講 就算意外醫療人壽既部分好多都不保飛行
但你要搵既話都唔係咁簡單可以報到價比你

不如你問小型飛機個邊有冇得加啦
甚至可以係現有保險度加添

我買左AXA

點捱兩星期?

其實我唔係好睇得明
我部電話買超過兩年

交晒啲文件
成2000零
到底係咪真?
整完賠少少就大件事

今日張支票到手
買左超過三年竟然都可以全claim

我買左AXA

點捱兩星期?

其實我唔係好睇得明
我部電話買超過兩年

交晒啲文件
成2000零
到底係咪真?
整完賠少少就大件事

今日張支票到手
買左超過三年竟然都可以全claim

修理係有機會賠足或者計折舊既
佢賠足比你就相當唔錯
Claim QBE
Send左份form去佢地email
幾日完全冇回音
打電話又線路繁忙
可以點
Claim QBE
Send左份form去佢地email
幾日完全冇回音
打電話又線路繁忙
可以點

但你claim咩?有d比較急既都真係要佢覆先好d喎
aer lingus, dublin 去 bordeaux。 上到機坐定定先話唔飛, 因為法國罷工。 呢D都唔係問題。

問題係我而家翻到香港, 想問佢攞份delay report 去claim保險, email 問極都唔睬(但係又有俾個case number你喎 ), 可以點搞? 香港又無辦事處。
其實保險都好易呃,邊個知我d財物點壞、我帶部爛既相機去claim 有幾難???
aer lingus, dublin 去 bordeaux。 上到機坐定定先話唔飛, 因為法國罷工。 呢D都唔係問題。

問題係我而家翻到香港, 想問佢攞份delay report 去claim保險, email 問極都唔睬(但係又有俾個case number你喎 ), 可以點搞? 香港又無辦事處。

我地用tg傾?你呢d case 我都唔敢講一定做到
不過可以用d間接證據去proof既
其實保險都好易呃,邊個知我d財物點壞、我帶部爛既相機去claim 有幾難???

係架 不過有時點解咁多條款規定就係因為多人呃

係旅遊保先係咁姐
但如果保險公司要認真起上嚟揸到正實有方法唔賠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞