旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
遲d會去西藏旅行 大概半個月至一個月 之後唔肯定會唔會玩埋其他城市
如果未確定出發同返回程日期 可以點樣買?
前幾日買咗昆士蘭
想知有啲咩優/缺點?

昆士蘭其實幾好 不過唔知點解多人買藍十字

佢有三個價錢 好平 偏貴 同好貴

好平既價錢拍得住豐隆

偏貴就比一般貴d 但保障都係偏高

好貴就保額真係幾大 有幾個位都係接近最高既 好多broker都鍾意賣呢種

特點有兩個 包手提電腦個金額唔錯 就算最平個種都包10000蚊 無咩plan會有咁高既單件保障 不過只限手提電腦 上面發夢個d

之後delay claim錢又係我見過最多既一間 每5個鐘$500 $100/hr係好多 不過要買貴d個兩種先有

平個種直頭唔包

其餘都係正常野 好既就係你delay或者唔見電腦可以claim得多
但佢本身都偏貴(除左好平個種 好平個種保障無左一部分) 同埋都係無人跟

我覺得比藍十字好

我買貴d既保險都係想保香草取消航班
平時跟開銀行買

廉航經濟理由cancel其實幾貴都無用
除非佢寫比你啦
有冇旅遊保包 紅色外遊警示地區??

黃色又有邊間包??

如果你講緊包當地既野 其實間間都保

講取消既話

紅色 有幾間都保既
例如保誠 藍十字 中銀
黃色就比較少d既

但留意 紅色只會賠一半 而黃色只會保4分1
前幾日買咗昆士蘭
想知有啲咩優/缺點?

昆士蘭其實幾好 不過唔知點解多人買藍十字

佢有三個價錢 好平 偏貴 同好貴

好平既價錢拍得住豐隆

偏貴就比一般貴d 但保障都係偏高

好貴就保額真係幾大 有幾個位都係接近最高既 好多broker都鍾意賣呢種

特點有兩個 包手提電腦個金額唔錯 就算最平個種都包10000蚊 無咩plan會有咁高既單件保障 不過只限手提電腦 上面發夢個d

之後delay claim錢又係我見過最多既一間 每5個鐘$500 $100/hr係好多 不過要買貴d個兩種先有

平個種直頭唔包

其餘都係正常野 好既就係你delay或者唔見電腦可以claim得多
但佢本身都偏貴(除左好平個種 好平個種保障無左一部分) 同埋都係無人跟

我覺得比藍十字好

我買貴d既保險都係想保香草取消航班
平時跟開銀行買

但樓主唔係話廉航取消唔包咩?
定得有d會包 可以即時買第2張?

要睇咩理由 佢寫到明航班掉動好難claim到 邊間都係

但廉航其實都會賠
遲d會去西藏旅行 大概半個月至一個月 之後唔肯定會唔會玩埋其他城市
如果未確定出發同返回程日期 可以點樣買?

可以先買想去既日子 再搵返個agent幫你同公司講 佢可以幫你贖
但當然錢要再計啦 但唔洗由第一日從新開始 會當係extend咁做

Ps 原來真係有d公司唔會做 建議你搵返個agent 或者 telegram我
如果去之前病左
去到先睇醫生有冇得claim
邊間寫住唔包廉航?
如果去之前病左
去到先睇醫生有冇得claim

如果去唔到有得claim cancel

如果去到睇醫生 小病其實無問題 因為都唔會去到出report
大事記得唔好講話去旅行前已經唔舒服
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包
掉返轉佢係條款會寫 天氣、工業行動、劫機、機件故障等原因

唔敢講一定唔賠 其實都會睇情況
但唔賠唔好覺得出奇
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包
掉返轉佢係條款會寫 天氣、工業行動、劫機、機件故障等原因

唔敢講一定唔賠 其實都會睇情況
但唔賠唔好覺得出奇

都唔係叫做唔包廉航
係廉航會多航班調動 無原因既航班調動係航空公司責任
早幾日買左MSIG $169 兩個禮拜
飛機delay邊間保障好D,以平平地嘅旅遊保黎講
保險如果要claim得電子機票得唔得
Airline無開實體機票比我
香港人真係好搞笑 去旅行反而先意識到要買保險 但係長期係香港生活就唔知點解覺得唔需要

兩個禮拜黎講$169都幾平下喎 點解會咁平既?
我計plan B 55折都要$181
飛機delay邊間保障好D,以平平地嘅旅遊保黎講

普遍都由6個鐘開始賠 少數如美亞同保誠會由第5個鐘開始

如果以金額計 其實都係$40/小時-$50/小時為主

除非你買昆士蘭中級或者高級plan 其餘都差得唔多
我自己覺得保誠最抵 旅遊保係保誠最好既財險
保險如果要claim得電子機票得唔得
Airline無開實體機票比我

無問題架 你claim個陣同佢講 比e-ticket都得架
而家都咁發達啦 唔會因爲呢d野唔賠錢既

咁平 我去6日都180蚊
蘇黎世定AIG好?
香港人真係好搞笑 去旅行反而先意識到要買保險 但係長期係香港生活就唔知點解覺得唔需要

巴打做保險? 其實好難怪人既 始終個個人經歷唔同
其實保險同用condom好似 大把人唔用
有事先會後悔
但係其實如果佢明白風險 又願意承擔風險
其實你最多話佢唔抵 同埋無事發生佢的確係賺左既
蘇黎世定AIG好?

點解會揀呢兩間既?其實我建議你地搵返身邊做開保險既朋友買

首先佢個plan包好少野

然後你180蚊可能係偏貴 但正常保障都會好好多
你買邊間?
如果book aibnb,條數係2000蚊,
5個人去,其中一個去唔到
咁去唔到個個可以拎翻哂2000?

首先佢個plan包好少野

然後你180蚊可能係偏貴 但正常保障都會好好多
你買邊間?

如果book aibnb,條數係2000蚊,
5個人去,其中一個去唔到
咁去唔到個個可以拎翻哂2000?

呢個首先睇下去唔到原因係咩 唔一定有得賠

其次睇下佢book既係一間房定一睇就知係幾個人個d房

間間公司policy唔同 其實有時佢會除開咁賠 或者你可以叫個agent幫你爭取賠一半或者全數

但要比到d理據公司賠足2000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞