旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
爆眼鏡claim唔claim到,點樣證明,我買中銀

其實可以 銀行我唔熟

你點爛架?

影低個眼鏡 有冇得整?

我做法
要維修既拎左報價先 再交比公司
睇佢點claim

我唔sure你可唔可以整左先
黎緊去幾日沙巴同一星期北海道,識人做massmutual,係咪有agent 跟點都好d

Em...agent都係人 乜人都有

話一定好我唔敢保證 最緊要你覺得佢信得過 負責任

始終有人好有人唔好

你覺得佢唔好或者有野想問可以隨時搵我
UO果種航務運作有無保險claim到, 早係5月果時入左張9月頭去kix既機票, 但見佢呢期亂亂地, 想買定保險先

寫明航務運作其實無得搞

只能當廉航既一個代價

Ps UO有時好衰 之前試過明明係天氣問題 佢都出航務運作 咁就一定claim唔到 打去又話地勤咁講 推黎推去
大家真係有咩事要同個地勤講清楚
出左新post

關於Mpf

知唔知MPF究竟有幾仆街?
https://lihkg.com/thread/334239/page/1?ref=ios
lm
電話爆mon可以點claim

要睇你邊間 你買axa定恆生?唔係呢兩間冇得咁直接claim架啦

Zurich 呢
利申黑仔王

試過 Delay, flight cancel, 病, 財物損壊, 唔見財物, 比人偷錢....
究竟有冇人用過" 個人責任" 果PART
颱風有冇得claim
留名
颱風有冇得claim

惡劣天氣通常有,但你要航空公司封信寫惡劣天氣
有無人知個國泰a350 wifi送個個fwd code轉左咩?
電話爆mon可以點claim

要睇你邊間 你買axa定恆生?唔係呢兩間冇得咁直接claim架啦

Zurich 呢

追返post 之前有補講漏左
利申黑仔王

試過 Delay, flight cancel, 病, 財物損壊, 唔見財物, 比人偷錢....

旅遊保係比較少用 因為其實正常人唔應該整傷到人
或者整爛人地d野

聽過撞跌人地部電腦爛哂 對方都無開聲追討

不過working holiday要返工 工作上既責任就會比較用得著

Ps 工作既責任旅遊保係唔包
颱風有冇得claim

有啦 呢個都係好common要claim既原因
有冇人買過蘇黎世自駕 我見過自負額有10000
如果停車場比人hi花左架車
或者泊街樓上扔個花盤落黎成個車頂凹左
係咪剩係claim到整車既錢 整車果幾日租金係咪唔包
點睇CITIBANK旅遊保?
利申黑仔王

旅遊保係比較少用 因為其實正常人唔應該整傷到人
或者整爛人地d野

聽過撞跌人地部電腦爛哂 對方都無開聲追討

不過working holiday要返工 工作上既責任就會比較用得著

Ps 工作既責任旅遊保係唔包

睇過休款又唔可以承擔責任 又要即時通知 好煩
有冇人買過蘇黎世自駕 我見過自負額有10000
如果停車場比人hi花左架車
或者泊街樓上扔個花盤落黎成個車頂凹左
係咪剩係claim到整車既錢 整車果幾日租金係咪唔包

Claim 你份基本租車公司租車保險 既 自負額

例子

我係沖繩爆呔,我call左租車公司緊急支援,幫我換左呔比我揸返去

返到去話我爆呔同整爛左條拎
要比23000 yen
基本車保包左20000 yen
我其餘果3000yen 比左先 再換保險公司claim

文件: 租車合約、意外報告、比錢單據

可以咁理解 但佢鍾意就cancel個d 其實責任首先係航空公司度
真係咁唔好彩發生 航空公司又唔負責 可以再搵保險公司賠 但會酌情處理 唔敢講會點賠

UO負既責咪比返機票嗰幾百蚊你囉
之前Vanilla cancel班機寫話飛機故障, UO唔知係咪一句航務運作撻埋黎算

其實呢d有方法搞既 做開地勤既同事如果唔想你煩佢其實會賠錢 或者佢醒水會寫機件故障比你

請問巴打呢d應該點搞?
因為黎緊去歐洲,有d地方全日得一班機,好怕無啦啦cancel影響晒後面d行程
但到時如果真係發生,買第間公司既即日飛又會貴到hihi

巴打 cancel都要睇咩原因
如果原因claim得咪買另一班機 保險公司賠

如果係technical issue係咪就claim到?
有d怪雞情況例如機組人員病左係咪就唔受理?
我係回程有班機接住返香港 求指教

推 求指教

咁首先要睇返你買個份點寫 如果有寫明邊d情況受保 咁原因對返岩既話咪ok

通常機件故障都ok既 我個人未聽過有機組人員病呢個理由

講到尾原因最緊要係保障範圍內就得

sorry巴打遲左覆你 唔該晒先
但真係有機組人員病呢d情況…
睇報紙都見過有人因為咁滯留
咁呢d咁特殊情況係咪肯定唔保?
大部分問題terms & condition 有哂
成班都唔撚睇
以前呢D伸手黨比人屌到仆街

其實呢d有方法搞既 做開地勤既同事如果唔想你煩佢其實會賠錢 或者佢醒水會寫機件故障比你

請問巴打呢d應該點搞?
因為黎緊去歐洲,有d地方全日得一班機,好怕無啦啦cancel影響晒後面d行程
但到時如果真係發生,買第間公司既即日飛又會貴到hihi

巴打 cancel都要睇咩原因
如果原因claim得咪買另一班機 保險公司賠

如果係technical issue係咪就claim到?
有d怪雞情況例如機組人員病左係咪就唔受理?
我係回程有班機接住返香港 求指教

推 求指教

咁首先要睇返你買個份點寫 如果有寫明邊d情況受保 咁原因對返岩既話咪ok

通常機件故障都ok既 我個人未聽過有機組人員病呢個理由

講到尾原因最緊要係保障範圍內就得

sorry巴打遲左覆你 唔該晒先
但真係有機組人員病呢d情況…
睇報紙都見過有人因為咁滯留
咁呢d咁特殊情況係咪肯定唔保?

我中過機師係跑道送院
保險唔包
手機入水包唔包? 試過二次
剛剛越南返黎
比架電單車搶撚左個袋
啲警察玩鳩左我4日都唔肯幫我開記錄
係咪閪得
上網買左AXA 之前係歐洲比人偷左電話
7月頭交哂D證明同claim form
想問等幾耐先會賠到?
手機入水包唔包? 試過二次

財物包電話既就包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞