旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
其實單次、幾日嘅旅遊保嘅話,啲保險代理有冇肉食?

絕對無肉食

所以都係度澄清返 其實我唔係專做旅遊保架

乜野保險都有做 不過我做保誠

保誠其中一樣最好既野係旅遊保先開呢個post
因為我自己雖然有保誠 agent 跟開,但係買旅遊樂都係直接上網自己投保。
都想八卦吓:
1. 其實你哋知唔知(睇唔睇到)我哋直接同公司投保。
2. 你哋會唔會因為咁收少好多佣。
我9月2日朝出發, 9月6晚日本回程, 如果撞正天氣惡劣班機delay 8個鐘或取消, 係唔係可以即買其他航空公司既機票返香港?
keep單 keep delay證明就得?買之前洗唔洗call 左保險公司先?

買左恒生 + hkexpress

Call左先保障你自己 唔call都得

Keep單同證明都ok架啦 不過問下恆生先穩陣

但8個鐘係保誠 恆生要24小時後先得

但係我見到恒生寫話:

因原定的飛機、船隻、火車延誤啟程或抵達達8 小時或以上,而令受保人需更改行程所引致的旅費損失,或額外支出,包括住宿費用,每位受保人之最高賠償額為HK$2,000 (地區1) 或HK$10,000 (地區2及3)

巴打你岩 因為比左錢既野要24小時先claim得
另外比錢就8個鐘 sorry講錯左你知

AXA同QBE好似係要你拎到HX/UO證明先會claim你張機票錢喎
如果之前個間無出, 又懶醒去買第二間航空公司機票
佢地會claim個吉俾你咋喎
之前HX OOL個單嘢已經係咁, 個條友唔通知HX就買張票由BNE返香港
保險唔賠, 叫佢自己搵HX
HX咪賠返$238 +稅 "(完整機票價值)"俾條友囉

因為HX/UO個CoC係寫成咁
所以保險公司係你就咁買張機票會唔賠

其實證明係必需 所以我咪有講要證明

其實... HX/UO係唔會咁輕易出張嘢俾人的
佢會叫你等

CX CoC係話 "At your options, you can choose"
HX/UO係無咗"At your options"的

其實Cx同UO都係好慢 UO仲要成日出錯

但我未有客試過拎唔到

AXA同QBE reject過唔少
HX/UO而家醒咗好多, 你唔同佢講就買飛佢只係會退機票錢當settle
封信會寫"Ticket cancelled on customers' own accord"
個時就賠條春
今朝Uo取消左 另外買左張澳航過澳門飛左,係咪乜都無得claim
求教
2號飛日本 但好似打風
如果因為天氣惡劣而取消航班係咪有得claim
而家買定藍十字旅遊保係咪都會有得保?
買左藍十字智選計劃
如果班機cancel左,我要買過張機票遲幾日出發
咁會唔會claim到機票差額+ book左冇去既酒店錢+ 去到先book既酒店錢?
thanks

FYI:
8.旅程延誤保障
延誤保障 如因遇上惡劣天氣、天然災難、突然爆發涉及已安排乘搭的公共交通工具的工業行動、暴動、內亂、恐怖主義活動、機場關閉、已安排乘搭的公共交通工具遭騎劫或機件故障,而引致已安排的公共交通工具延誤,受保人可提出以下一項索償:

$900
現金津貼 - 每連續6小時的延誤可獲HK$300現金津貼;或

$2,000
額外旅遊費用 - 延誤連續6小時或以上引致的合理及無可避免的額外旅遊費用:
須轉乘其他公共交通工具的費用;及

$2,000
b. 海外住宿費用;或

$3,000
取消旅程 - 已安排乘搭從香港出發的公共交通工具延誤連續10小時或以上,而導致受保人未能繼續或須取消旅程所引致的費用。

如受保人為開始旅程而已安排乘搭的公共交通工具出現機件故障引致取消或延誤,而該公共交通工具機構無法提供代替之交通工具,受保人只可就旅程延誤保障下之現金津貼保障或取消旅程保障兩項當中提出一次索償。在此情況下,藍十字將不會就額外旅遊費用保障作出賠償。

就咁睇 要取消先可以

isee,
即係話1. 如果班機cancel 我要直接買過張機票酒店既,佢就一炮過當取消行程唔理你之後仲去唔去到只會賠$3000 (8.1.3)
2. 如果班機delay 我要直接買過張機票酒店既, 佢就claim返機票差額同冇入住到既酒店錢(8.1.2)

我咁理解有冇錯?唔該晒

3揀1

買過張機票屬於額外支出部分 最多$2000
Claim機票差額都係呢度

Book左無去既酒店 屬於取消行程部分 最多$3000

去到當地book既酒店就係$2000海外住宿費用

以上3揀1 你格硬要claim哂最多cancel左個行程claim返你比過既錢重新買 但都係最多$3000
來緊星期日飛又打風
無左日假claim得幾舊真係當安慰

其實claim唔claim唔影響個假 而係保障返因爲想比錢唔蝕更多日子既開支

所有保險原則上都係減低後果 而唔係消取件事
買左藍十字智選計劃
咁會唔會claim到機票差額+ book左冇去既酒店錢+ 去到先book既酒店錢?
thanks

FYI:
8.旅程延誤保障
延誤保障 如因遇上惡劣天氣、天然災難、突然爆發涉及已安排乘搭的公共交通工具的工業行動、暴動、內亂、恐怖主義活動、機場關閉、已安排乘搭的公共交通工具遭騎劫或機件故障,而引致已安排的公共交通工具延誤,受保人可提出以下一項索償:

$900
現金津貼 - 每連續6小時的延誤可獲HK$300現金津貼;或

$2,000
額外旅遊費用 - 延誤連續6小時或以上引致的合理及無可避免的額外旅遊費用:

$2,000
b. 海外住宿費用;或

$3,000
取消旅程 - 已安排乘搭從香港出發的公共交通工具延誤連續10小時或以上,而導致受保人未能繼續或須取消旅程所引致的費用。

如受保人為開始旅程而已安排乘搭的公共交通工具出現機件故障引致取消或延誤,而該公共交通工具機構無法提供代替之交通工具,受保人只可就旅程延誤保障下之現金津貼保障或取消旅程保障兩項當中提出一次索償。在此情況下,藍十字將不會就額外旅遊費用保障作出賠償。

就咁睇 要取消先可以

isee,
即係話1. 如果班機cancel 我要直接買過張機票酒店既,佢就一炮過當取消行程唔理你之後仲去唔去到只會賠$3000 (8.1.3)
2. 如果班機delay 我要直接買過張機票酒店既, 佢就claim返機票差額同冇入住到既酒店錢(8.1.2)

我咁理解有冇錯?唔該晒

3揀1

以上3揀1 你格硬要claim哂最多cancel左個行程claim返你比過既錢重新買 但都係最多$3000

唔該晒巴打,問到1999但你都答得好清晰
祝愈來愈多生意
貪平少少買左hkexpress (其實都唔平..)
有邊間保險會包"航務運作"理由既取消/delay?
之前好似睇到AXA會賠,但搵唔返個資料

同問

Axa有行程誤點賠償(第九項)

低睇返不受保項目第一欄 有寫航空公司責任既野不保

所以係唔可以

絕對無肉食

因為我自己雖然有保誠 agent 跟開,但係買旅遊樂都係直接上網自己投保。
都想八卦吓:

1.睇下你有冇跟佢買過旅遊保 有既會自動比佢 買完比左佢 佢15分鐘就知

2.如果你無跟過佢買 而就咁上網禁 張單唔屬於佢 而佢無佣

不過你好唔gur佢咩

但係我見到恒生寫話:

因原定的飛機、船隻、火車延誤啟程或抵達達8 小時或以上,而令受保人需更改行程所引致的旅費損失,或額外支出,包括住宿費用,每位受保人之最高賠償額為HK$2,000 (地區1) 或HK$10,000 (地區2及3)

巴打你岩 因為比左錢既野要24小時先claim得
另外比錢就8個鐘 sorry講錯左你知

AXA同QBE好似係要你拎到HX/UO證明先會claim你張機票錢喎
如果之前個間無出, 又懶醒去買第二間航空公司機票
佢地會claim個吉俾你咋喎
之前HX OOL個單嘢已經係咁, 個條友唔通知HX就買張票由BNE返香港
保險唔賠, 叫佢自己搵HX
HX咪賠返$238 +稅 "(完整機票價值)"俾條友囉

因為HX/UO個CoC係寫成咁
所以保險公司係你就咁買張機票會唔賠

其實證明係必需 所以我咪有講要證明

其實... HX/UO係唔會咁輕易出張嘢俾人的
佢會叫你等

CX CoC係話 "At your options, you can choose"
HX/UO係無咗"At your options"的

其實Cx同UO都係好慢 UO仲要成日出錯

但我未有客試過拎唔到

AXA同QBE reject過唔少
HX/UO而家醒咗好多, 你唔同佢講就買飛佢只係會退機票錢當settle
封信會寫"Ticket cancelled on customers' own accord"
個時就賠條春

UO係幾狗 其實你退唔退款都唔想幫你做

你夠惡佢都會怕左你既

托賴我暫時都無出事
今朝Uo取消左 另外買左張澳航過澳門飛左,係咪乜都無得claim

都係個句 望左你份plan先 呢個最緊要

然後唔一定無 有既話要拎證明
求教
2號飛日本 但好似打風

係架 不過我個人覺得保誠好過藍十字

仲有我跟添

不過你唔鐘意既 其實而家買都無問題 個風形成都未形成
買左藍十字智選計劃
thanks

FYI:
8.旅程延誤保障

$900

$2,000

$2,000
b. 海外住宿費用;或

$3,000

就咁睇 要取消先可以

isee,

我咁理解有冇錯?唔該晒

3揀1

唔該晒巴打,問到1999但你都答得好清晰
祝愈來愈多生意

睇返 其實我頭先答你有d hea

Sorry同女朋友嗌交 而家無事了

Ps Hard Sell mode: 其實保誠claim cancel delay唔錯架
lm
求教
2號飛日本 但好似打風

仲有我跟添

如果買保誠嘅話
我機票$3000 酒店$2000
最後因為天氣惡劣而取消航班 係咪可以claim $5000?

我見蘇黎世咁寫 係咪即係因為天氣惡劣而取消航班有得claim

第十三節 – 取消行程 (a) 取消行程
因下列情況必須取消受保旅程,受保人可獲賠償未有使用及無法 追討但已支付的費用,包括旅行票及住宿費用:
• 受保人本身或其直系親屬或其同行人士於受保旅程開始日期前
90 天內身故、患嚴重疾病或蒙受嚴重損傷。
• 受保人於受保旅程開始日期前 90 天需出庭作供或出任陪審員。
• 出發 90 天前被強制隔離。
• 出發前一星期目的地發生受保人不可預見之罷工、騷亂、暴
亂、恐怖活動、傳染病、惡劣天氣或天災等。

唔該巴打
求教
2號飛日本 但好似打風

仲有我跟添

如果買保誠嘅話
我機票$3000 酒店$2000
最後因為天氣惡劣而取消航班 係咪可以claim $5000?

我見蘇黎世咁寫 係咪即係因為天氣惡劣而取消航班有得claim

第十三節 – 取消行程 (a) 取消行程
因下列情況必須取消受保旅程,受保人可獲賠償未有使用及無法 追討但已支付的費用,包括旅行票及住宿費用:
• 受保人本身或其直系親屬或其同行人士於受保旅程開始日期前
90 天內身故、患嚴重疾病或蒙受嚴重損傷。
• 受保人於受保旅程開始日期前 90 天需出庭作供或出任陪審員。
• 出發 90 天前被強制隔離。
• 出發前一星期目的地發生受保人不可預見之罷工、騷亂、暴
亂、恐怖活動、傳染病、惡劣天氣或天災等。

唔該巴打

保誠個part 保誠會賠原有航班+原有酒店/新買機票+新訂酒店

呢度加埋最多claim$20000 所以$5000 無問題

至於蘇黎世都有呢part既 係第11節

新訂酒店最多$2000
新買機票最多$10000

而原有酒店係無既

第13節係指成個行程取消 而唔係剩航班
不過蘇黎世雖然保額細d 又貴好多

但佢由第6個鐘開始可以claim呢part既

保誠為8小時開始 但保誠8小時可以係出發/起飛/到達都可以計 相對會容易過其他公司既8小時

絕對無肉食

都想八卦吓:

1.睇下你有冇跟佢買過旅遊保 有既會自動比佢 買完比左佢 佢15分鐘就知

2.如果你無跟過佢買 而就咁上網禁 張單唔屬於佢 而佢無佣

不過你好唔gur佢咩
網上投保嗰度有問你有冇 agent,駛唔駛派 agent 畀你之類,我填返我個 agent 個名,但係投保證書都係出返公司名。

返正都係畀錢,我都唔介意益吓佢,不過佢又好似冇乜所謂咁。

同問

再同問
lm學保險
我係買左中銀果隻
想問下 原本我book機票酒店去旅行
但如果朋友病左而去唔到旅行 我同佢最後都唔去既話
我book左酒店同機票既錢可唔可以claim番?
我係買左中銀果隻

補充埋 酒店booking用左我個名 咁仲會唔會claim到?
唔該巴打
巴打我係網上銀行買,請問要點claim?未試過

間間有d唔同 但其實打去cs會教你既 都係fax/dl份form填/寄

我係經銀行買,咁應該call返銀行定間保險公司?
巴打我係網上銀行買,請問要點claim?未試過

間間有d唔同 但其實打去cs會教你既 都係fax/dl份form填/寄

我係經銀行買,咁應該call返銀行定間保險公司?

你call銀行問佢拎form 佢會話你知點做
我係買左中銀果隻

要睇你份保點寫
"Travel Companion"唔係份份旅保都有

大部份旅保只係包你Insured person, immediate family member同close business partner - 呢D全部都要你有proof. 朋友甚至男女朋友都唔會包係呢pat嘢度.

AXA有, 但佢只係包death, serious physical Injury or serious illnesses
你傷風感冒佢未必會賠俾你.
你最少要一封醫生開的證明信證明你唔可以飛或者唔可以去旅行

BOCI 係無包travel companion
illness or serious accident or death of the insured person or his/her family members or business partners

係無包travel companion的
你個part好可能無得賠

同問

再同問

AXA via HSBC TravelSure

Trip Re-routing Costs due to Travel Delay
the additional and irrecoverable costs of travel ticket (economy class only) incurred by the Insured Person to reach the planned destination as specified in his/her original itinerary by an alternative means of Public Common Carrier in the event that the Public Common Carrier in which the Insured Person has scheduled to travel is cancelled as a consequence of the Public Common Carrier being delayed for more than 6 hours after the Insured Person’s check-in. This benefit can only be utilized once during any one Journey.

你要check in咗先計
UO會醒到唔俾你check in同cancel你check in
所以我唔覺得AXA有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞