旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
巴打依家澳門咁 我月尾去
有咩情況係可以claim?
航班delay搞到搭唔到機鐵,但係又一日買左機鐵來回飛,有冇得賠?
我9月2日朝出發, 9月6晚日本回程, 如果撞正天氣惡劣班機delay 8個鐘或取消, 係唔係可以即買其他航空公司既機票返香港?
keep單 keep delay證明就得?買之前洗唔洗call 左保險公司先?

買左恒生 + hkexpress

Call左先保障你自己 唔call都得

Keep單同證明都ok架啦 不過問下恆生先穩陣

但8個鐘係保誠 恆生要24小時後先得

但係我見到恒生寫話:

因原定的飛機、船隻、火車延誤啟程或抵達達8 小時或以上,而令受保人需更改行程所引致的旅費損失,或額外支出,包括住宿費用,每位受保人之最高賠償額為HK$2,000 (地區1) 或HK$10,000 (地區2及3)

巴打你岩 因為比左錢既野要24小時先claim得
另外比錢就8個鐘 sorry講錯左你知
假設出門嗰陣大吉利是出咗事,
個人暈咗,畀人直接送咗入院。
醒咗嗰陣已經喺醫院張床度。

1. 應該打畀熱線(例如 IPA Alarm Centre)先定係打畀 agent?
2. 出院條數要自己找咗先(假設我 full pay 到)定係保險公司會直接幫手找?
3. 如果醫院/警察提供唔到英文文件,係咪要搵翻譯譯返做英文先?

如果各家差異太大,你可以假設我係保誠旅遊樂,喺日本嘅醫院醒返。

1.Ipa係外地救你 係安排救援既 打就打比cs同agent ca會答你正式既答案 但唔會答你點先會claim到 會答你官方答案
2.自己找 保險公司最多幫你比入院保證金 但都唔係唔洗找既
3.都唔洗 當地語言都ok 不過太偏僻既語言會搞好耐 有英文當然要英文啦

其實有少少唔明你想問乜 你想返香港定乜?
其實都係想問問喺外地有醫療需要嗰陣個程序係點(例如上面問嗰個情況),
我係咪必須打畀 IPA 拎咗意見先。
需唔需要住保險公司指定嘅醫院(network)、
條數自己找定係好似某啲醫療卡咁醫院識搵保險公司拎錢。(呢個你答咗,我要找咗數先,再返嚟香港 claim。)

其實醫療需要直接睇醫生 唔洗咩程序架啦
有哂醫生寫既report(出院會有)同單已經ok

Ipa講緊突發要救你既情況 其實比較少用到

保險公司唔會指定醫院 (唔敢講全部 但普遍無指定)
但要求當地合法,有註冊既醫院

旅遊保無指定

反而香港平時保既門診 甚至小部分醫療都有指定

你今日仲未買就好難啦 旅遊保係早買過發生先賠

發生左買就唔賠

順手講 其實一d已經發生左既病去外地睇醫生都唔賠
航班delay搞到搭唔到機鐵,但係又一日買左機鐵來回飛,有冇得賠?

有架 不過你睇下幾多個鐘 並唔係搭唔到一定有

其實唔係我自己公司policy唔太肯定 建議大家可以打去cs再confirm 上面答錯過
好似今次打風咁 如果啟程延誤到指定時間
而原本班機DELAY到幾日後 可唔可以即刻買第二張機票飛
咁樣啟程延誤個賠償包唔包?

發生左買就唔賠

我星期四買架
打左第一個風之後買
依家第二個風黎左 第三個又黎緊
佢會唔會話水浸無水無電係關第一次風事 所以唔賠架
我仲諗緊去唔去好
出發有買到旅行保
我本身星期三 23號下晝日本返香港 跟住因為颱風取消咗班機
跟住急急腳 搵第二班機返香港同酒店
原本坐UO 最近要30號先有位
跟住轉咗買第二間25號返香港嘅機

酒店就有單 , 新機票同舊航班話取消就網上買有email record , 而家執齊緊啲資料 print出黎 去claim下睇下點
我9月2日朝出發, 9月6晚日本回程, 如果撞正天氣惡劣班機delay 8個鐘或取消, 係唔係可以即買其他航空公司既機票返香港?
keep單 keep delay證明就得?買之前洗唔洗call 左保險公司先?

但係我見到恒生寫話:

因原定的飛機、船隻、火車延誤啟程或抵達達8 小時或以上,而令受保人需更改行程所引致的旅費損失,或額外支出,包括住宿費用,每位受保人之最高賠償額為HK$2,000 (地區1) 或HK$10,000 (地區2及3)

Thank you 巴打保險D條款真係好複雜總係覺得出事都會比間公司捉字蝨搞到claim 唔到

有d包 有d唔包 要睇返你買個份有冇呢個item

發生左買就唔賠

我星期四買架
打左第一個風之後買
依家第二個風黎左 第三個又黎緊
佢會唔會話水浸無水無電係關第一次風事 所以唔賠架
我仲諗緊去唔去好

你tg我同你講啦 有少少複雜
出發有買到旅行保

酒店就有單 , 新機票同舊航班話取消就網上買有email record , 而家執齊緊啲資料 print出黎 去claim下睇下點

其實你拎整文件 份保險又有呢個item唔洗太擔心

有咩問題歡迎再搵我睇下有冇得搞

但係我見到恒生寫話:

Thank you 巴打保險D條款真係好複雜總係覺得出事都會比間公司捉字蝨搞到claim 唔到

其實有時你地覺得你地都岩可以fight下 有時都有得拗

有d一半一半既情況 cs/claim同事都怕做錯野 唔敢賠比你

你地夠惡既話好多事會幫你做

利申 政治不正確
巴打 想問下假如因天氣惡劣而被cancel左班機有無得claim? 因為睇份保啲條文又無寫不受保但又無寫受保 同埋應該要準備咩證明文件 驚拎少

望下你份保險點寫航班延誤或取消

有冇寫天氣? 或者你post出黎 或tg我

文件都簡單既 keep broading pass,問航空公司拎delay證明

如果要另買酒店/機票都要keep單

不過前提係你買份野保

呢個呢?
即係delay夠六個鐘之後先遂個鐘計?唔理你有冇買其他機票?

出發有買到旅行保

我見份保有得
旅程 / 行李延誤 旅程延誤引致之更改行程費用

因非自願性滯留引致之 額外酒店費用

應該係呢兩個

取消航班果個佢係send email 比我同佢個網有
我使唔使再問佢寄一份正式嘅証明

呢個呢?
即係delay夠六個鐘之後先遂個鐘計?唔理你有冇買其他機票?

就咁睇就你理解無錯 但你可以望埋第7項 損失訂金會唔會可以claim返酒店
出發有買到旅行保

我見份保有得
旅程 / 行李延誤 旅程延誤引致之更改行程費用

因非自願性滯留引致之 額外酒店費用

應該係呢兩個

取消航班果個佢係send email 比我同佢個網有
我使唔使再問佢寄一份正式嘅証明

Softcopy都可以既 如果你擔心既 可以cap低埋個網 但要cap到公司名 日子 原因 最好有航班編號
r互
巴打 當我買佐英國保誠旅保
想問下同行個個係出發前病佐入院
係咪有得claim返機票錢 住宿錢
我係咪應該取消張機票 同取消airbnb個訂先?
仲有無野要做? 麻煩哂🙏🏻
巴打我係網上銀行買,請問要點claim?未試過
我暑假去歐洲
跟學校買d個人top up ,我見到個價錢好平
$250,其實係咪真係會有咁平

另外想問MSIG o唔ok?
來緊去日本8日,諗住透過DBS優惠買佢個最貴個個
我上次去日本係買hsbc axa個個
Thx

MSIG 咪搞,上次租車出事,買左保險都claim唔足,頂左幾舊水美金出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞