旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
急問
遲 d 同朋友一齊去旅行,佢都係香港人,不過佢響台灣出發,去完旅行之後亦會返去台灣,如果我響香港同佢一齊買旅遊保,保險公司受唔受保?同埋保唔保障到佢?

如果佢係台灣出發 建議佢買返台灣既保險 因為台灣既保險都唔差

至於你話香港受唔受 其實點都受 差在有大claim佢發現有問題會話唔claim

保單入面保險期有寫明 保險由離開香港入境大堂 至回到香港入境大堂為止(大部分都係咁 個別有例外 如保誠)姐係話點都要係香港出發
急問
遲 d 同朋友一齊去旅行,佢都係香港人,不過佢響台灣出發,去完旅行之後亦會返去台灣,如果我響香港同佢一齊買旅遊保,保險公司受唔受保?同埋保唔保障到佢?

如果佢係台灣出發 建議佢買返台灣既保險 因為台灣既保險都唔差

至於你話香港受唔受 其實點都受 差在有大claim佢發現有問題會話唔claim

保單入面保險期有寫明 保險由離開香港入境大堂 至回到香港入境大堂為止(大部分都係咁 個別有例外 如保誠)姐係話點都要係香港出發

咁我叫佢自己搞掂啦,唔該晒巴打
去旅行掉爛左部相機
買左中銀個環宇保但未交form
張form有一項係問之前有無試過類似事件
其實我再對上一次去旅行, 大約6個月前都試過掉爛左亦都claim左
咁既話我應該填"有" 定 "無" 好?
填"有"會唔會增加左claim既難度/賠償金額?
佢地唔同公司之間check唔check到?
去旅行掉爛左部相機
其實我再對上一次去旅行, 大約6個月前都試過掉爛左亦都claim左

我會建議你填有 不過實會有分別 可能會問你多d野
不過你整機 又唔係唔見野 都唔會差幾多

另外 我自己覺得銀行之間個透明度高d
你想填無都得 但我都唔係咁肯定 都有人咁做
想請問下 手提電腦,則係包唔包手機?

兩樣野嚟
如果旅行社幫我買左 我自己又另外買左 係咪冇得claim 2樣
另外我想問點解廉航冇得claim delay既, 我見注意事項果到都冇寫

可以claim 兩份 但醫療實報實銷既你好難claim兩份
除非你有agent follow可以幫你prove個true copy
財物可以兩邊claim 但都唔會高過個額

而delay個d都係可以claim兩邊既

廉航唔係唔可以 係operation reason就唔得
如果國泰有operation reason都唔得 但通常得廉航有

我係天氣原因 快運出發delay 左一日
應該claim 旅程縮短定廷誤(藍十字)
同埋佢有一part 係要申報有冇買其他保險,如實填返就ok
學到野 留名

當然啦
中銀賠颱風要幾耐? 等左成兩個月都無結果

好難答你 不過其實兩個月都太耐 建議你打去問下
中銀賠颱風要幾耐? 等左成兩個月都無結果

好難答你 不過其實兩個月都太耐 建議你打去問下

唔係香港打唔到電話,email 去剩係話處理中

之後轉介理賠部,但理賠部一直無覆 email

咁你個email似係被人ignore咗
呢類claim可能幾分鐘已經睇完一隻可以出offer
試過有朋友臨去旅行前一晚整親腳搞到骨折 呢啲都可以claim? 係咪間間嘅旅保都有得claim?

果時剩係幫佢取消咗機票-500蚊
去旅行掉爛左部相機

想問下填事發經過個part
其實填
"有第3者e.g.街外人 撞到我部機搞到跌爛左"
OR "自己唔小心既原故跌爛左"
對於claim保險有無影響?

對上一次claim 蘇黎世
係女朋友唔小心跌爛
但我填左比人撞到搞到跌爛
而家諗緊今次寫咩原因好d
香港係咪買唔到allianz嘅旅遊保?
除咗銀聯卡自動保果隻外

好奇呢隻有咩特別?

其實要搵應該都會搵到既 而家都有連登巴打做broker同我合作 多選擇左

除咗allianz好似無第二間有自己嘅mercenary?
security extraction除咗安聯有冇咩選擇?
去日本 係北京轉機 出境stay一晚 回程都係北京轉機 點樣買法?
試過有朋友臨去旅行前一晚整親腳搞到骨折 呢啲都可以claim? 係咪間間嘅旅保都有得claim?

果時剩係幫佢取消咗機票-500蚊

呢d可以claim取消行程 同行既人都可以claim埋cancel

但留意 並唔係間間都係咁寫 所以真係要揀一揀先
去旅行掉爛左部相機

想問下填事發經過個part
其實填
"有第3者e.g.街外人 撞到我部機搞到跌爛左"
OR "自己唔小心既原故跌爛左"
對於claim保險有無影響?

對上一次claim 蘇黎世
係女朋友唔小心跌爛
但我填左比人撞到搞到跌爛
而家諗緊今次寫咩原因好d

呢個其實你寫咩 只要唔踩到不保事項都ok既(要合理)

人地撞跌不影響
以前睇過既巴打個人壽post 寫得幾詳細
巴打仲做緊agent

當然仲做緊啦

我寫d野幾亂就真 多謝你先
有無巴絲做AXA 想買旅遊保😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞