旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
年頭旅行跌爆手機同唔見銀包claim過AXA,會唔會已經blacklisted

無咁易既 不過你擔心既可以買第二間

手提電話都受保嘅仲有邊間

恆生 中銀 蘇黎世
留學保險呢度關唔關事?

關事架 但你想問咩?
上網買左AXA 之前係歐洲比人偷左電話
7月頭交哂D證明同claim form
想問等幾耐先會賠到?

7月頭姐 其實電話係會比較慢

因為佢要check好多野

而家先7月 比d時間佢啦(電話claim可長可短 唔敢答你 但你可以打上cs問情況 同埋催下佢 會快d既)

仲有 發夢claim個d 預左好耐都未必得

個邊話要我交埋部電話既相關物品 例如packing box, 線, 叉電器
乜要咁煩架 除左個盒 其他我仲用緊wor
巴打 黎緊12月去紐西蘭10幾日 想要包恐襲 電話相機同飛機延誤 你覺得中銀鑽石計劃加升級 定蘇黎世好?

搵我地咩policy?
我地嘅policy就係跟你地嘅policy

但係間間公司呢度都寫得唔係好詳細

好想知多d點樣為必須 點樣為之緊急
雖然so far我打過去既電話都受理 但有時我都唔明點定義用得唔用得

打得上黎嘅都應該係買左旅遊保啦 旅保係淨做海外 你喺外地有咩事冇報上黎番到香港先報我地都係叫你直接搵番保險公司

緊急意思係 緊急入院/死亡/跌倒/天災人禍等等啦 不過你都話你打得上黎好多都受理係真嘅 因為始終人真係好奇妙 你跌一跌倒腳痛以為入院check完冇野但有機會會變到好嚴重 所以每一隻打過上就算係話普通感冒要睇醫生 我地都會開case+monitor直到你話好番為止
多客打上黎問佢附近有咩醫院我地都一定要幫(其實問當地人/自己google會仲快 )

其實講真你地真係跟得好好 勁多提示 有時我都嫌煩

不過好奇你地會唔會知道d收費?

始終人命黎嫁嘛 試過好多以為普通感冒發燒最後腦炎等等 所以其實好大壓力 好怕一hea個客佢就變到大大鑊

做得medical一定有好多錢銀incurred嘅

你地做野好過銀行同保險公司d cs 好多

唔知係咪因爲我地會代佢地揹獲

屌我地跟唔足又俾客屌又會俾你地公司屌
航班因天氣取消,比番兩日後既機係唔係當delay 48小時咁計?

睇過d條款兩日既酒店交通都未必claim到。
5日得番2.5日,想取消佢就算。

取消就可拎番機票錢,條款(惡劣天氣或自然災害導致公共交通工具終止服務而延遲離港超過24小時而引致受保人決定取消行程)又唔係好清楚,已經唔係買廉航
巴打 黎緊12月去紐西蘭10幾日 想要包恐襲 電話相機同飛機延誤 你覺得中銀鑽石計劃加升級 定蘇黎世好?

中銀會比較平既 不過其實我覺得差唔多

我個人都係比較perfer大家搵人follow
上網買左AXA 之前係歐洲比人偷左電話
7月頭交哂D證明同claim form
想問等幾耐先會賠到?

7月頭姐 其實電話係會比較慢

因為佢要check好多野

而家先7月 比d時間佢啦(電話claim可長可短 唔敢答你 但你可以打上cs問情況 同埋催下佢 會快d既)

仲有 發夢claim個d 預左好耐都未必得

個邊話要我交埋部電話既相關物品 例如packing box, 線, 叉電器
乜要咁煩架 除左個盒 其他我仲用緊wor

咁無計啦 太多人呃保險

但係間間公司呢度都寫得唔係好詳細

好想知多d點樣為必須 點樣為之緊急
雖然so far我打過去既電話都受理 但有時我都唔明點定義用得唔用得

打得上黎嘅都應該係買左旅遊保啦 旅保係淨做海外 你喺外地有咩事冇報上黎番到香港先報我地都係叫你直接搵番保險公司

緊急意思係 緊急入院/死亡/跌倒/天災人禍等等啦 不過你都話你打得上黎好多都受理係真嘅 因為始終人真係好奇妙 你跌一跌倒腳痛以為入院check完冇野但有機會會變到好嚴重 所以每一隻打過上就算係話普通感冒要睇醫生 我地都會開case+monitor直到你話好番為止
多客打上黎問佢附近有咩醫院我地都一定要幫(其實問當地人/自己google會仲快 )

其實講真你地真係跟得好好 勁多提示 有時我都嫌煩

不過好奇你地會唔會知道d收費?

始終人命黎嫁嘛 試過好多以為普通感冒發燒最後腦炎等等 所以其實好大壓力 好怕一hea個客佢就變到大大鑊

做得medical一定有好多錢銀incurred嘅

你地做野好過銀行同保險公司d cs 好多

唔知係咪因爲我地會代佢地揹獲

屌我地跟唔足又俾客屌又會俾你地公司屌

咁我又真係唔知 我諗我地應該少屌你地 屌自己公司多
航班因天氣取消,比番兩日後既機係唔係當delay 48小時咁計?

取消就可拎番機票錢,條款(惡劣天氣或自然災害導致公共交通工具終止服務而延遲離港超過24小時而引致受保人決定取消行程)又唔係好清楚,已經唔係買廉航

係呀 無理解錯
但留意個delay證明要寫明係delay同埋新個班機係48小時後
其實打去cs最好
樓主,MSIG 依隻 iTravel (Annual) i-Travel (全年旅遊) Individual Plan - Plan B,因為會去外地一頭半個月。同埋佢包唔包睇GP?
支付寶果個$1旅保抵唔抵屌?
30/8飛日本一個星期
可以買邊隻
樓主,MSIG 依隻 iTravel (Annual) i-Travel (全年旅遊) Individual Plan - Plan B,因為會去外地一頭半個月。同埋佢包唔包睇GP?

Msig我個人覺得唔太抵 但無咩大問題既

另外 其實幾乎間間都包gp既 呢層唔洗擔心

不如我報個價比你比較下?

無試過 不如你話返我知咩黎?
有冇條款睇下 不過$1你可以買旅遊保加埋

咪好過靠份$1唔知有冇用既旅保
30/8飛日本一個星期
可以買邊隻

你想買乜都得架

不過我個人覺得保誠cp值最高
可以搵我報個價比你
早排買過蘇黎世, 直接上網買, 當然最尾乜事都冇啦
但係其實好唔好? 想知
30/8飛日本一個星期
可以買邊隻

你想買乜都得架

不過我個人覺得保誠cp值最高
可以搵我報個價比你

係呀 無理解錯
但留意個delay證明要寫明係delay同埋新個班機係48小時後
其實打去cs最好

取消個part係唔係比佢cancel 證明就得加酒店證明,claim番酒店錢
係expedia訂酒店可以買埋旅遊保
咁我睇下啲條款啦
佢嗰款claim野 例如我唔見左部相機
佢要報失 同有買相機張單 張單亦要係受保人自己名
(如果我冇理解錯)
但睇返其他旅遊保 又冇特別寫
咁我洗唔洗有嗰樣野既單先claim到?

Expedia 嗰份又話唔可以claim飾物
係咪大部份都唔會claim?

同埋唔見野 我要點講先易啲claim到?我睇過好多都話遺留係公共交通工具/冇小心同預防該財產安全 冇人看管又唔得

就算我比人偷 咁都可以話我冇看管或者冇小心?

唔見過銀包一次搵得返
有次跌左條手鏈
以前不嬲淨係買完就算唔會睇
今次知衰睇清楚啲
但啲條款好似唔想比人claim咁
雖然都係保障返保險公司

無試過 不如你話返我知咩黎?
有冇條款睇下 不過$1你可以買旅遊保加埋

咪好過靠份$1唔知有冇用既旅保

買完呢個再另買多份咁樣?
想買份全年 ae果份到左期
想買份全年 ae果份到左期

絲打有興趣了解既可以tg我 https://t.me/insurance000
唔會sell你其他野 有心幫你跟足全年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞