旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
想問下巴打知唔知同一時間可唔可以買2份保單?
如果去大陸做野 本身公司有幫我地買保險
但買多份會唔會好d

兩份可以 但留意 醫療開支同一張單只可claim一份

財物就兩份加埋最多只能claim財物原值

而留意有d保單有分擔同免取條款 姐係A公司可以因爲B公司己負責而唔負責

簡單講 第二份其實相對係好唔抵
要睇你擔心邊方面 一份高保障既plan會抵d
巴打 skip左我
我買左axa 想知爆電話mon可以點玩

Axa直接claim啦 佢賣點係包電話
我暑假去歐洲
跟學校買d個人top up ,我見到個價錢好平
$250,其實係咪真係會有咁平

另外想問MSIG o唔ok?
來緊去日本8日,諗住透過DBS優惠買佢個最貴個個
我上次去日本係買hsbc axa個個
Thx
太唔正規玩法唔會係度討論
巴打點睇英國保誠

利申左先

其實我做保誠 不過比較中意研究唔同公司既plan姐

保誠旅遊保其實我真係覺得cp值最高
價錢中 保障高
恐襲條款最好 財物delay都係偏高
醫療費同意外都係比較高
有人跟(假設佢跟足先)
其他保險公司都唔係差既 不過自己做開 知好多野有得fight咁解

不過都覺保誠最好
同埋想問留學保包啲咩
電器嘢包唔包
我暑假去歐洲
跟學校買d個人top up ,我見到個價錢好平
$250,其實係咪真係會有咁平

另外想問MSIG o唔ok?
來緊去日本8日,諗住透過DBS優惠買佢個最貴個個
我上次去日本係買hsbc axa個個
Thx

團體保險普遍好平 不過250蚊平唔平睇你去做咩同幾耐
你去十幾日?

Msig 其實冇話差既 不過呢d gi公司無人同你跟你未必識搞

最貴個隻又唔係咁抵

建議你有識人可以搵人買 無可以tg我傾傾
巴打點睇英國保誠

利申左先

其實我做保誠 不過比較中意研究唔同公司既plan姐

保誠旅遊保其實我真係覺得cp值最高
價錢中 保障高
恐襲條款最好 財物delay都係偏高
醫療費同意外都係比較高
有人跟(假設佢跟足先)
其他保險公司都唔係差既 不過自己做開 知好多野有得fight咁解

不過都覺保誠最好
同埋想問留學保包啲咩
電器嘢包唔包

點解有膠收

咁唔敢講保誠最好 例如昆士蘭保額好大 但佢又好貴

保誠呢d算唔貴得黎保得幾好 所以先用cp值

你要我講保誠唔好既product我都會講

留學保其實保埋一d學業上既野 另外都會保財物 電器唔知你指乜
如果講緊整爛人地既野都會有第三者保包埋
巴打 skip左我

我個agent叫我爆mon都要去當地報驚
但我上網睇 d人話唔洗
介唔介意我買左都問你?
買左藍十字平d 個隻旅遊保
如果有野發生
eg. 唔舒服,壞手機
係咪一定要24小時內打返去佢個服務熱線
如果唔係唔會賠?

http://bocg-ins.bocgroup.com/zh-tw/website/insurance/24/

中銀旅遊保,見幾平,點睇?
lm
8月有個咁既行程

08XX HKG > 北京
12XX 北京 > 華盛頓 (兩班都係國航)

轉機時間60分鐘

假設香港天氣唔好起飛 delay, 令我駁唔倒北京轉機嗰班機

而下一班國航飛 Washington 係要下一日既 12XX noon (姐係萬一轉機 Fail 我等倒搭下一班機係24小時後)

呢個情況,非空管,大唔大機會 Claim 倒 Delay?
lm
巴打 skip左我

我個agent叫我爆mon都要去當地報驚
但我上網睇 d人話唔洗

其實跟agent買就信agent啦 始於內部行政佢最熟
不過而家好多地方都好方便 有得網上報警 可以問下你個間受唔受

網上報可以10分鐘搞掂
介唔介意我買左都問你?
買左藍十字平d 個隻旅遊保
如果有野發生
eg. 唔舒服,壞手機
係咪一定要24小時內打返去佢個服務熱線
如果唔係唔會賠?

歡迎呀 其實大家買左都可tg搵我問 因為其實有時我睇唔到

有事發生 唔舒服睇完醫生返黎claim就得啦
壞手機就最好問清楚 呢個就係點解我地會鼓勵你地搵agent買 有咩直接問 又唔洗怕claim唔到

Ps 藍十字唔保電話

http://bocg-ins.bocgroup.com/zh-tw/website/insurance/24/

中銀旅遊保,見幾平,點睇?

中銀其實保障唔錯 都幾平

銀行唯一問題係無人幫你follow 如果你有咩claim到就麻煩少少 要自己搵方法

總結都係唔錯既
8月有個咁既行程

轉機時間60分鐘

假設香港天氣唔好起飛 delay, 令我駁唔倒北京轉機嗰班機

而下一班國航飛 Washington 係要下一日既 12XX noon (姐係萬一轉機 Fail 我等倒搭下一班機係24小時後)

呢個係一個較複雜問題

先答一個保守答案 呢個情況其實首先要追究航空公司

就算因天氣delay 普遍航空公司都會賠償一部分 可能係現金或者酒店 膳食等
唔同公司做法唔同 有平有貴 廉航如UO都會

唔係一定會

保險方面 多數delay只保障第一班機 而非轉機後既航班 所以上面情況好多保險公司係不受理

如果有以上條款 有部分會酌情處理 但要爭取
理論上佢係可以唔負責

所以有咩問左航空公司先 佢可以比錢你買過張機票 或者安排另一班機比你
8月有個咁既行程

轉機時間60分鐘

呢個係一個較複雜問題

就算因天氣delay 普遍航空公司都會賠償一部分 可能係現金或者酒店 膳食等

唔係一定會

保險方面 多數delay只保障第一班機 而非轉機後既航班 所以上面情況好多保險公司係不受理

理論上佢係可以唔負責

所以有咩問左航空公司先 佢可以比錢你買過張機票 或者安排另一班機比你

AXA Gold plan 有agent跟 希望有得保咁啲;呢程60分鐘轉機係預左50%+ 會因為種種原因delay
8月有個咁既行程

轉機時間60分鐘

呢個係一個較複雜問題

唔係一定會

理論上佢係可以唔負責

AXA Gold plan 有agent跟 希望有得保咁啲;呢程60分鐘轉機係預左50%+ 會因為種種原因delay

其實呢個問題 要睇埋你張機票
第一班機同第二班機係咪聯程?
或者最起馬 兩間公司有冇合作關係?
都好影響航空公司做法
8月有個咁既行程

轉機時間60分鐘

呢個係一個較複雜問題

唔係一定會

理論上佢係可以唔負責

其實呢個問題 要睇埋你張機票
第一班機同第二班機係咪聯程?
或者最起馬 兩間公司有冇合作關係?
都好影響航空公司做法

兩班機都係中國國際航空,機票一次過買既
有咩plan包打劫,手機爆mon,爆相機鏡頭等等

次次去旅行都爆mon咁濟

thx

我上次去日本跌爆iphone 6 個mon, 同agent講返聲,影低屍骸,返香港再搵apple報價整mon, 咁就claim足
但我唔肯定我係買邊一款旅保

屍骸係部壞左既機定d碎片

一定係部機

麻煩巴打可唔可以幫手睇睇呢份保唔保手機

自己無眼?

唔清楚唔好咁串

有aa比左呢份旅遊保我,但係樓主話唔係axa、恆生呢兩間手機損毀冇得咁直接claim,咁我咪問下樓主可唔可以幫幫手睇睇呢份包唔包

睇到啦 蘇黎世貴plan係可以包埋電話 不過上限3000(其實包電話多數都係2-3000)

你可以睇下你自己係唔係好易爛電話 因為佢都貴一截

麻煩晒巴打
我本身有買保誠保險 (危疾,醫療,意外)
如果再睇旅行保險會唔會overlap左? 有咩建議?
axa最平個隻ok ma? 點先叫包恐襲
其實爆手機mon呢d佢點知你係咪真係係旅程個時爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞