旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
UO 真係咁難搞? 我今次取消咗果班本身係UO
巴打,我朋友去旅行自駕架車比人爆玻璃偷左相機袋,即時報警落埋口供,而家保險公司唔賠財物只賠租車維修費,想請教下如果保險公司唔賠財物有無得上訴?

樓上巴打都岩 但你post左你份保險先
咁我地先有得幫你

Uo叫佢出證明又難 出完又唔岩時間
仲會出錯名

最仆街係佢會出營運原因

你搞一大輪先有得claim
巴打,我朋友去旅行自駕架車比人爆玻璃偷左相機袋,即時報警落埋口供,而家保險公司唔賠財物只賠租車維修費,想請教下如果保險公司唔賠財物有無得上訴?

樓上巴打都岩 但你post左你份保險先
咁我地先有得幫你

順帶一提 保誠係會保既

仲會出錯名

最仆街係佢會出營運原因

我照隊晒啲野去保險公司先

仲會出錯名

最仆街係佢會出營運原因

你地都係email叫佢出信?
定係點
貪平少少買左hkexpress (其實都唔平..)
有邊間保險會包"航務運作"理由既取消/delay?
之前好似睇到AXA會賠,但搵唔返個資料

同問

再同問

AXA via HSBC TravelSure

Trip Re-routing Costs due to Travel Delay
the additional and irrecoverable costs of travel ticket (economy class only) incurred by the Insured Person to reach the planned destination as specified in his/her original itinerary by an alternative means of Public Common Carrier in the event that the Public Common Carrier in which the Insured Person has scheduled to travel is cancelled as a consequence of the Public Common Carrier being delayed for more than 6 hours after the Insured Person’s check-in. This benefit can only be utilized once during any one Journey.

你要check in咗先計
UO會醒到唔俾你check in同cancel你check in
所以我唔覺得AXA有

其實保險公司賠啫又唔係UO賠
做咩要搞到人地咁難claim

你claim保險公司 保險先賠俾你
保險公司claim airline賠的 (而且好多時會多過賠俾你個筆)
其實你夠pop可以自己拎住CoC上庭同航空公司打
可能會賠得多過你份保險

好似第三者保咁
有咩事保險公司賠咗先
佢自己再追返條數

保險公司先唔會咁聰明自己吞咗條數

又學到野
如果去好長時間 甚至可能係移民
未定幾時番或者會唔會番
有冇單程嘅旅遊保險買?

仲會出錯名

最仆街係佢會出營運原因

你地都係email叫佢出信?
定係點

有counter 搵counter 無就email+電話
如果去好長時間 甚至可能係移民
未定幾時番或者會唔會番
有冇單程嘅旅遊保險買?

其實有架 有幾間都有單程揀 我都有架

好出奇咩 所以話其實好多term 係冇人知

係咪同醫生講叫佢寫張紙話我上唔到機? 醫生要唔要寫我病幾耐?
巴打我係網上銀行買,請問要點claim?未試過

間間有d唔同 但其實打去cs會教你既 都係fax/dl份form填/寄

我係經銀行買,咁應該call返銀行定間保險公司?

你call銀行問佢拎form 佢會話你知點做

唔該巴打

因為好多人連邊間受你保都唔知
好似HSBC咁, 你同HSBC買旅遊保, 其實係AXA受你保
HANGSENG就QBE

我agent話 因為銀行財險部賺唔到錢,而且cost比較多,所以比左AxA,但係佢話我聽AxA同匯豐唔同

係咪同醫生講叫佢寫張紙話我上唔到機? 醫生要唔要寫我病幾耐?

寫張假紙再叫佢加到幾句不適合坐飛機咪得.

其實係 不過唔好以為假紙就得 要寫咩病 同埋醫生認為不宜外遊
病既原因都唔好係頭痛個d啦
巴打我係網上銀行買,請問要點claim?未試過

間間有d唔同 但其實打去cs會教你既 都係fax/dl份form填/寄

我係經銀行買,咁應該call返銀行定間保險公司?

你call銀行問佢拎form 佢會話你知點做

唔該巴打

因為好多人連邊間受你保都唔知
好似HSBC咁, 你同HSBC買旅遊保, 其實係AXA受你保
HANGSENG就QBE

我agent話 因為銀行財險部賺唔到錢,而且cost比較多,所以比左AxA,但係佢話我聽AxA同匯豐唔同

係呀 恆生都係昆士蘭既 渣打都係三井住友
不過保障範圍同你直接搵保險公司買唔同既

類似保險公司專為銀行set既一個plan claim可以搵銀行
但保緊你既係保險公司
如果主要想claim 天氣搞到delay/cancel航班
+酒店錢(未飛到去check in既第一晚or走唔到既多一晚)
應該買邊隻保險??
後日就飛我睇唔切有冇人可以答我
最好有埋財物電話claim啦
+酒店錢(未飛到去check in既第一晚or走唔到既多一晚)
應該買邊隻保險??

同問,第一晚如果班 UO cancel/delay ,酒店當 no show,有冇保險會包返酒店錢/另外買機票嘅錢?
uo 點拎delay 證明書
應該買邊隻保險??

如果唔洗電話就保誠啦

要保電話就axa / 蘇黎世金計劃

不過delay我覺得保誠/Axa好d

保誠唔保電話 Axa無意外人壽 蘇黎世貴
應該買邊隻保險??

如果唔洗電話就保誠啦

同埋delay證明 每間policy有d唔同既 有d公司用簡接證據都可以 不過大部分都要你拎航空公司證明

Uo呢d 又要counter鬧 打去又鬧 先sd email比你

好多時仲要係錯既
求救
我原本係搭23號機飛日本,UO響前一晚20:00左右sd sms話:由於颱風天鴿影響原因,xxx航班8月23號將會取消。不便之處,敬請見諒。由於未來幾日大部分航班已經俾人搶曬,甘我就同d fd就響22號買左另一班23號晚上需要轉機既航班,分別係UO既HKG>ICN同另一航空公司既ICN>NRT。

有收到UO既電郵通知話取消,內容大致係話我可以改其他機or退款加一條退款既link,完全冇講點改機 所以只可以谷住退款,我冇做網上check in 冇登機證尼樣野,係得一封email話航班取消,另外airbnb我都係得apple憑證同買新機票既單同登機證*2

如果我想要返cancel左既機票錢+轉兩班機既錢同1晚airbnb甘我應該寄咩正本俾間保險公司?

利申:跟UO買既蘇黎世保險

求巴打打救
應該買邊隻保險??

如果唔洗電話就保誠啦

意外人壽姐係醫療嗰類?因為我本身都有買開,所以我覺得醫療嗰邊唔係必須
咁保誠同AXA係咪都可以claim到酒店錢?
(我最怕係酒店俾晒錢佢要第日先飛到蝕左我一晚酒店)
我係9/9夜晚11點機起飛(唔知會吾會delay),
洗唔洗買到10號既保險??
Sorry冇買過咩都唔知
多謝你先
急問。。剛剛喺日本跌爛相機。。第一時間有冇咩要做?
急問。。剛剛喺日本跌爛相機。。第一時間有冇咩要做?

恆生
求救
我原本係搭23號機飛日本,UO響前一晚20:00左右sd sms話:由於颱風天鴿影響原因,xxx航班8月23號將會取消。不便之處,敬請見諒。由於未來幾日大部分航班已經俾人搶曬,甘我就同d fd就響22號買左另一班23號晚上需要轉機既航班,分別係UO既HKG>ICN同另一航空公司既ICN>NRT。

有收到UO既電郵通知話取消,內容大致係話我可以改其他機or退款加一條退款既link,完全冇講點改機 所以只可以谷住退款,我冇做網上check in 冇登機證尼樣野,係得一封email話航班取消,另外airbnb我都係得apple憑證同買新機票既單同登機證*2

如果我想要返cancel左既機票錢+轉兩班機既錢同1晚airbnb甘我應該寄咩正本俾間保險公司?

利申:跟UO買既蘇黎世保險

求巴打打救

你cancel咗機票退埋款咪同航空公司settle咗
你想claim d咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞