旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
8月有個咁既行程

08XX HKG > 北京
12XX 北京 > 華盛頓 (兩班都係國航)

轉機時間60分鐘

假設香港天氣唔好起飛 delay, 令我駁唔倒北京轉機嗰班機

而下一班國航飛 Washington 係要下一日既 12XX noon (姐係萬一轉機 Fail 我等倒搭下一班機係24小時後)

呢個情況,非空管,大唔大機會 Claim 倒 Delay?

呢個係一個較複雜問題

先答一個保守答案 呢個情況其實首先要追究航空公司

就算因天氣delay 普遍航空公司都會賠償一部分 可能係現金或者酒店 膳食等
唔同公司做法唔同 有平有貴 廉航如UO都會

唔係一定會

保險方面 多數delay只保障第一班機 而非轉機後既航班 所以上面情況好多保險公司係不受理

如果有以上條款 有部分會酌情處理 但要爭取
理論上佢係可以唔負責

所以有咩問左航空公司先 佢可以比錢你買過張機票 或者安排另一班機比你

AXA Gold plan 有agent跟 希望有得保咁啲;呢程60分鐘轉機係預左50%+ 會因為種種原因delay

其實呢個問題 要睇埋你張機票
第一班機同第二班機係咪聯程?
或者最起馬 兩間公司有冇合作關係?
都好影響航空公司做法

兩班機都係中國國際航空,機票一次過買既

同一間航空既話 其實都唔需要太擔心 因為如果遲得唔多會等你
而真係上唔到佢會安排另一班機比你
我本身有買保誠保險 (危疾,醫療,意外)
如果再睇旅行保險會唔會overlap左? 有咩建議?

旅遊保險唔會overlap

首先旅遊保保既範圍比較多 財物 delay同取消 同第三者保 全球支援運送 都係旅遊保先會保障既

醫療方面睇落overlap
1.香港買醫療未必保旅遊地區 要睇plan

2.claim既銀碼係為香港而設 外國醫療費同香港會差好遠 退一步講 claim既item都唔同 一定會claim得差

3.去到外地正常唔會帶太多cash 真係入院 旅遊保可以有住院按金提供

4.旅遊保保百幾萬醫療 正常醫療都無咁高 而真係有意外其實幾十萬係唔出奇

意外方面 你可以當overlap 但其實保額都係加上去 保費又唔係貴 有事賠多好多
axa最平個隻ok ma? 點先叫包恐襲

其實都ok 保2000蚊電話 有人跟其實算唔錯既選擇

恐襲都有分完全唔保 保部分 同乜都保
恐襲條款間間唔同

但寫住保障入面其實都仲會分唔同種類既恐襲
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150819/19261786

要睇返你個份點寫
其實爆手機mon呢d佢點知你係咪真係係旅程個時爆

呢樣問返你個agent啦 人地可能會要求你證明
但我唔講太多啦
想問呢冇牌揸電單車
炒左架車爆車頭燈 撞埋人地架車車尾
2樣都要賠錢 有冇得claim

要claim要留咩證據呀?
好似下下報警唔係幾好

唔該哂

首先 唔好怕報警

報警都係做個公證人 除非你犯法

然後你個case 多數無得賠 因為你無牌
Claim第三者保係要同左保險公司講左先既 俾左錢先其實已經claim唔到
講左之後會有人follow法律上問題 你犯法在先就衰硬架啦

但我唔講太多啦

講啦
旅遊期間俾人盗用信用卡有無得claim?

但我唔講太多啦

講啦

首先間間policy唔同 但以我所知其實佢好難check到
但我答唔實你先叫你問姐

你係旅行比人偷左 再盜用?
如果係既話好多plan都會保 不過上限唔會太多
會自駕遊嘅話恆生好唔好?
上次去台灣同黎緊去日本都買佢
有恆生戶口/信用卡都係百幾蚊
電話爆mon可以點claim

要睇你邊間 你買axa定恆生?唔係呢兩間冇得咁直接claim架啦

蘇記都包電話

無偷到,係信用卡公司聲稱話個個人突破左有關保安驗證碼
我係翻到香港先知,亦都係香港報左案

姐係可能某個商户嘅職員
偷偷地記錄左我張卡咁樣黎用
會自駕遊嘅話恆生好唔好?
上次去台灣同黎緊去日本都買佢
有恆生戶口/信用卡都係百幾蚊

自駕遊一般都係賠自付額 千祈唔好唔買當地車保

其實只要你份旅遊保險個自付額你ok就得
因為自駕遊好多時墊底費係自己揀 通常旅遊保賠5000(恆生都係5000)
咁5000以上既墊底費自己俾 (揀返5000就唔洗驚要賠)

就睇你覺得值唔值

恆生都係比較平既 係差在無人跟姐 但保障範圍黎講其實正常 仲包部分電話
有無d單件財物保高d既?
見好多都係單件最高得3000-5000

你帶好貴既野去? 保財物其實過萬都有 不過你預保貴會好貴

會貴幾多?係咪要逐間搵agent問

另外假設財物值10000, 每份保險單件最高保5000, 買兩份既話係咪保得哂10000?
(假設兩間保既總數唔過財物價值)
電話爆mon可以點claim

要睇你邊間 你買axa定恆生?唔係呢兩間冇得咁直接claim架啦

蘇記都包電話

巴打/絲打你岩 更正返 蘇記都包電話

其實唔關旅行事好難claim 因為始終係旅遊保
可能部分家居保會有

旅遊保可以試claim 但條款上其實唔保 睇公司會唔會酌情處理

建議你先搵信用卡公司投訴睇下佢地點賠先
我而家係歐洲 一路都返唔到香港 但係旅遊保6月23過期 唔係香港冇得續 搵極都冇得做海外投保 係咪已經冇方法買唔想搞呢到個health insurance

如果你好想投保 可以投保一個6月22號係香港出發既旅遊保 買到返香港 雖然會貴d
但行政上可行
想問如果去旅行book airbnb如果有行程delay, 會唔會賠?
點睇fwd
想問如果去旅行book airbnb如果有行程delay, 會唔會賠?

你指delay到住唔到個種? 其實無問題 一樣咁claim airbnb都唔夠酒店貴啦係咪先?
撘大陸內陸機delay或者取消係咪正路都有得claim
點睇fwd

我個人認為偏貴 plan A比出面大部貴 但保障只係一般
Plan B係正常市價 但保障偏低
包括醫療偏低 delay claim食宿 財物都一般

條款上都唔算好好 不過聽講有折會好平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞