旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
巴打有冇買過qbe既旅保?你覺得抵唔抵?
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包
掉返轉佢係條款會寫 天氣、工業行動、劫機、機件故障等原因

唔敢講一定唔賠 其實都會睇情況
但唔賠唔好覺得出奇

即係因為壞機, 地震而cancel就claim到
UO嗰d鍾意就cancel班唔飛就claim唔到?

可以咁理解 但佢鍾意就cancel個d 其實責任首先係航空公司度
真係咁唔好彩發生 航空公司又唔負責 可以再搵保險公司賠 但會酌情處理 唔敢講會點賠

UO負既責咪比返機票嗰幾百蚊你囉
之前Vanilla cancel班機寫話飛機故障, UO唔知係咪一句航務運作撻埋黎算

其實呢d有方法搞既 做開地勤既同事如果唔想你煩佢其實會賠錢 或者佢醒水會寫機件故障比你

請問巴打呢d應該點搞?
因為黎緊去歐洲,有d地方全日得一班機,好怕無啦啦cancel影響晒後面d行程
但到時如果真係發生,買第間公司既即日飛又會貴到hihi
巴打,我留咗contact去Google form,亦add咗你做axa嘅朋友,但未有回覆。

我對axa有興趣係因為佢包電話

https://t.me/hki_charity
巴打有冇買過qbe既旅保?你覺得抵唔抵?

Qbe你係直接買佢定係恆生買?

Qbe自己都有幾種plan 其實保障唔錯 不過都偏貴既 如果抵唔抵既話其實就都ok
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包

但唔賠唔好覺得出奇

可以咁理解 但佢鍾意就cancel個d 其實責任首先係航空公司度
真係咁唔好彩發生 航空公司又唔負責 可以再搵保險公司賠 但會酌情處理 唔敢講會點賠

之前Vanilla cancel班機寫話飛機故障, UO唔知係咪一句航務運作撻埋黎算

其實呢d有方法搞既 做開地勤既同事如果唔想你煩佢其實會賠錢 或者佢醒水會寫機件故障比你

請問巴打呢d應該點搞?
因為黎緊去歐洲,有d地方全日得一班機,好怕無啦啦cancel影響晒後面d行程

巴打 cancel都要睇咩原因
如果原因claim得咪買另一班機 保險公司賠
去昆明越南
啱啱買左msig 點睇

Msig坦白講唔太抵
前年去旅行撞到眼角,傷口大約0.5cm,keep住流血,但冇睇醫生,自己坐低痴膠布,行行下街又換下膠布,諗起都覺得危險。其實普通匯豐atm買味d保險claim唔claim到?
前年去旅行撞到眼角,傷口大約0.5cm,keep住流血,但冇睇醫生,自己坐低痴膠布,行行下街又換下膠布,諗起都覺得危險。其實普通匯豐atm買d保險claim唔claim到?
留名先
前年去旅行撞到眼角,傷口大約0.5cm,keep住流血,但冇睇醫生,自己坐低痴膠布,行行下街又換下膠布,諗起都覺得危險。其實普通匯豐atm買味d保險claim唔claim到?

其實claim到架 其實睇醫生 特別係幾百蚊呢d細數目最易claim

下次一係可以搵agent買 或者買銀行都可以打hotline架 有長途電話就問到
買左axa 人在歐洲 想問電話爆mon有無得claim
有自駕的洗唔洗搵間有保
”自駕墊底費“?
因為唔係間間有保
內陸機試過 delay 1X個鐘,本身晏就機因為天氣 delay 到第二朝
本身已經BOOK左目的地間酒店
因為 delay 又搵左間訓一晚

我最尾淨係CLAIM左佢個DELAY賠償,好似每四個鐘兩舊幾水
但冇CLAIM到嗰兩間酒店錢 係咪笨柒左
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包

但唔賠唔好覺得出奇

請問巴打呢d應該點搞?

巴打 cancel都要睇咩原因
如果原因claim得咪買另一班機 保險公司賠

如果係technical issue係咪就claim到?
有d怪雞情況例如機組人員病左係咪就唔受理?
我係回程有班機接住返香港 求指教
買左axa 人在歐洲 想問電話爆mon有無得claim

有架 你係上網買?
有自駕的洗唔洗搵間有保
”自駕墊底費“?
因為唔係間間有保

其實有就會好d 不過都睇返你係當地租車既自負額係幾多
如果你本身當地租車車保自負額係0就唔洗

但一般都係有自負額既
內陸機試過 delay 1X個鐘,本身晏就機因為天氣 delay 到第二朝
本身已經BOOK左目的地間酒店
因為 delay 又搵左間訓一晚

我最尾淨係CLAIM左佢個DELAY賠償,好似每四個鐘兩舊幾水
但冇CLAIM到嗰兩間酒店錢 係咪笨柒左

都可以咁講 下次唔知既可以問下agent或打去公司問

所以點解我成日都講有個人follow會好好多
hkexpress包個保險好似好垃圾
巴打做sales?
我以前做緊急救援架
hkexpress包個保險好似好垃圾

其實梱綁式銷售未必好既 但買佢又好方便 順手禁個制就得
巴打做sales?
我以前做緊急救援架

好難得喎 你點搵到呢份工架?

加個tg傾下計
巴打做sales?
我以前做緊急救援架

加個tg傾下計

唔使私下傾
反正都唔係d咩特別野
我既角色唔係出去救你返黎個個人
而係有事打上黎hotline
我同你傾計幫你arrange晒野個個人
其實公司黎講只係普通call center咁
不過做既野好唔同咁解姐
不過真係唔做都唔知原來所謂既旅遊保係咁多19野

我只講緊急救援個part (因為我都係最熟呢d )
始終都冇做成2年 d policy唔知變成點
當時黎講 短程蘇黎世同qbe都唔差
長途既話真係唔好怕貴 hsbc同藍十字都算係咁 真係好驚死既買兩份都得
豐隆唔知係咪越做越大既關係 批野都手緊左
AIA就
巴打做sales?
我以前做緊急救援架

加個tg傾下計

巴打add個tg?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞