旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike

Operational reason係一定不保既 睇下佢會唔會寫機件故障

下面兩個原因 一旅遊保都會保
搭廉航係有少少取捨啦 或者你搵個好d既理由去claim

睇嚟藍十字最穩陣

藍十字保障係唔錯既 但保障比佢好都有好多間
同樣保障又會比佢平 所以個人意見覺得唔抵

蘇黎世比藍十字都多左個電話保障 昆士蘭保得又比藍十字好好多

主要佢既terms & condition寫得無咁死,取消航班就已經算無可避免要更改行程,可以買第二張機票claim佢

呢樣野其實多數公司都保到架

打去問恆生,恆生話唔保,正正就係我問operational reason/天氣問題取消航班包唔包

咁坦白講 銀行就係比較平
如果同以保險公司計 保誠都保 仲平 但其他唔少保險公司都保到
銀行保障係會差少少 恆生賣點係電話度
前幾日買咗昆士蘭
想知有啲咩優/缺點?
Axa 包電話?

前幾日買咗昆士蘭
想知有啲咩優/缺點?

昆士蘭其實幾好 不過唔知點解多人買藍十字

佢有三個價錢 好平 偏貴 同好貴

好平既價錢拍得住豐隆

偏貴就比一般貴d 但保障都係偏高

好貴就保額真係幾大 有幾個位都係接近最高既 好多broker都鍾意賣呢種

特點有兩個 包手提電腦個金額唔錯 就算最平個種都包10000蚊 無咩plan會有咁高既單件保障 不過只限手提電腦 上面發夢個d

之後delay claim錢又係我見過最多既一間 每5個鐘$500 $100/hr係好多 不過要買貴d個兩種先有

平個種直頭唔包

其餘都係正常野 好既就係你delay或者唔見電腦可以claim得多
但佢本身都偏貴(除左好平個種 好平個種保障無左一部分) 同埋都係無人跟

我覺得比藍十字好
即係豐隆狗都唔屌?
即係豐隆狗都唔屌?

平既不如去銀行啦 銀行都唔貴 或者fwd有好多優惠附送

豐隆呢d 真係出事無用
同埋佢條款要睇保單先睇到
佢財物個邊其實好多不保事項 除左電話 電腦 ipad個d都唔保
航空公司整爛行李個d又要航空公司賠 無得另外搞

唔保恐襲 其他項目好多要你即刻做d野先得 例如去唔到改機票要你即刻通知左買機票個邊先 無留意到無通知佢都不保
我想問去working holiday一年
應該買邊間公司既保險好?
係咪有WH既一年保險買?thanks bro
黎緊去泰國會玩水上活動,主要都係想保電話(入水/爆mon)想問下巴打推薦axa定恒生?睇左一下恒生平小小保電話$3000,axa貴小小反而保得2000
有中同做保誠
幫開佢買
其實財物/唔見電話/鏡頭ed
真係好難證明你旅行期間跌定有心呃
巴打經驗賠唔見既野係咪要求難好多?
定有keep單有報警再搵agent就得
醫療保問唔問得?
Cigna點睇?

最怕d agent claim果陣手續多多, 推3推4.
樓主 我買機票用expedia 順手買左佢個旅保
唔知o唔ok?
我想問去working holiday一年
應該買邊間公司既保險好?
係咪有WH既一年保險買?thanks bro

Wh 你會去邊?有冇咩特別會做既野?

公司黎講 保誠條款幾好 價錢都唔貴 條款又唔錯
保誠Travel類係真係幾好 又可以有人follow
巴打有興趣可以tg我
Axa 包電話?

黎緊去泰國會玩水上活動,主要都係想保電話(入水/爆mon)想問下巴打推薦axa定恒生?睇左一下恒生平小小保電話$3000,axa貴小小反而保得2000

如果你真係好想保電話

有axa朋友就axa啦 始終熟行政其實claim個數會足d
無既話可以恆生係抵玩d

爆mon入水用唔哂3000蚊 所以axa都夠
有中同做保誠
幫開佢買

咁幾好丫 介紹黎識
其實財物/唔見電話/鏡頭ed
真係好難證明你旅行期間跌定有心呃
巴打經驗賠唔見既野係咪要求難好多?
定有keep單有報警再搵agent就得

正常唔見野
報警警手供拎口供紙返黎就claim得

但有好多原因會影響claim唔claim到 或者claim唔claim得足

我會話 你真係唔見 點都claim到(前提係受保既野)但未必足

更深入既野 問返你個agent啦
醫療保問唔問得?
Cigna點睇?

最怕d agent claim果陣手續多多, 推3推4.

醫療保我打算遲d開post再講

你就咁問公司好難答你 你會唔會用tg傾?
Axa 包電話?

我想講好多巴打tg我問發夢既野
Axa 包電話?

根本香港人都係支拿基因
好多都想走精面呃呃氹氹拎到盡
樓主 我買機票用expedia 順手買左佢個旅保
唔知o唔ok?

Expedia 其實用安聯既 但佢d條款收得好埋 要你sd email去問先得

我就咁上網睇安聯旅遊保(未必等於expedia個份)
我就覺得麻麻 唔平又唔係保得多

不過我搵過下都唔多見expedia個種 下次建議你分開買好d
Axa 包電話?

根本香港人都係支拿基因
好多都想走精面呃呃氹氹拎到盡

從經濟學黎睇 人係自利既
我都唔評論太多
前幾日買咗昆士蘭
想知有啲咩優/缺點?

好平既價錢拍得住豐隆

好貴就保額真係幾大 有幾個位都係接近最高既 好多broker都鍾意賣呢種

特點有兩個 包手提電腦個金額唔錯 就算最平個種都包10000蚊 無咩plan會有咁高既單件保障 不過只限手提電腦 上面發夢個d

之後delay claim錢又係我見過最多既一間 每5個鐘$500 $100/hr係好多 不過要買貴d個兩種先有

平個種直頭唔包

其餘都係正常野 好既就係你delay或者唔見電腦可以claim得多
但佢本身都偏貴(除左好平個種 好平個種保障無左一部分) 同埋都係無人跟

我覺得比藍十字好

我買貴d既保險都係想保香草取消航班
平時跟開銀行買
有冇旅遊保包 紅色外遊警示地區??

黃色又有邊間包??
前幾日買咗昆士蘭
想知有啲咩優/缺點?

好平既價錢拍得住豐隆

平個種直頭唔包

我覺得比藍十字好

我買貴d既保險都係想保香草取消航班
平時跟開銀行買

但樓主唔係話廉航取消唔包咩?
定得有d會包 可以即時買第2張?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞