旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike

搭單問flight cancel要自己買過張飛既話
邊幾間保險會包?

有保障更改行程 如保誠 蘇黎世 Axa等等

佢地呢幾份單rerouting cost會包幾多左右

萬一uo 真係用operation reason,係咪硬食冇得claim 即場買既另一張機票

其實都有方法既 叫佢地幫你給個印

咩印

有啲公司比嘅證明係有好多格仔比你剔
如果佢地留空咗而上面又蓋咗印

巴打做相關行業?
uo宜家係完全唔show我
乜證明都無比我 亦無覆我email
想問下 歐洲12日 一個人去 捷克果D都冇法國意大利果D咁危險
係咪求期跟返信用卡旅行保險算
次次買保險都冇claim

萬一uo 真係用operation reason,係咪硬食冇得claim 即場買既另一張機票

咩印

巴打做相關行業?

claims新手JJ
https://www.starr.com.hk/UniRisX/Form?FORM_FILE_NAME=Travelead_Brochure_OTA_Policy_Specimen_012016.pdf
我次次都係買呢間既「非凡」Plan
點睇呢間??

財物比較少 同埋更改行程唔包酒店
但價錢都唔貴 算普通啦

應該未至於完全唔覆?通常都會出張錯既疑你

你本來幾號飛架?同埋你係claim delay/更改行程?
想問下 歐洲12日 一個人去 捷克果D都冇法國意大利果D咁危險
係咪求期跟返信用卡旅行保險算
次次買保險都冇claim

要睇下你信用卡包成點?

同埋你都講個邊危險 以前都買 點解危險個邊唔買?

最需要個次反而保額細咪好奇怪

咩印

巴打做相關行業?

claims新手JJ

巴打 方唔方便留個tg傾下計?
巴打,我黎緊會去日本自駕遊,想問下如果租車嗰到已經揀左安心保 咁係咪買普通旅遊保就得,唔使再買啲同自駕有關既保?
又如果我唔買租車公司份保險,直接買份包自駕相關賠償既旅遊保得唔得?

應該未至於完全唔覆?通常都會出張錯既疑你

你本來幾號飛架?同埋你係claim delay/更改行程?

23/8 番hk嘅
我嗰陣係申請退票 然後我買第二間公司番黎
我宜家想claim個額外支出

咩印

巴打做相關行業?

claims新手JJ

巴打 方唔方便留個tg傾下計?

你留我add你
買左下年一月既uo 如果執笠/取消有無得claim?
google 過 如果佢用"營運原因"係無得claim 想confirm
巴打,我黎緊會去日本自駕遊,想問下如果租車嗰到已經揀左安心保 咁係咪買普通旅遊保就得,唔使再買啲同自駕有關既保?
又如果我唔買租車公司份保險,直接買份包自駕相關賠償既旅遊保得唔得

以我所知就無啦 因為車保d保額好誇張 同埋都未必可以符合當地法律

都係照正常買當地車保加旅遊保啦
買左下年一月既uo 如果執笠/取消有無得claim?
google 過 如果佢用"營運原因"係無得claim 想confirm

執笠/取消都要睇條款 係可以claim既

但唔一定得 取消原因係營運原因就唔得

咩印

巴打做相關行業?

claims新手JJ

MSIG 唔好跟銀行買 保障爭好撚遠
如果我1-oct to 30-oct去日本 10-Nov to 20-Nov去泰國
可唔可以買一次1-oct to 20-nov既保險?定一定要分開買2次?

巴打點睇hong Leong保險?AIA又有咩賣點?
門票錢都有得claim?
MSIG 唔好跟銀行買 保障爭好撚遠

邊間銀行用msig? Msig本身都唔算高保障既plan

如果msig仲低保障 係咪個價錢平得好誇張
如果我1-oct to 30-oct去日本 10-Nov to 20-Nov去泰國
可唔可以買一次1-oct to 20-nov既保險?定一定要分開買2次?

要分開買兩次 因為保單條款入面

保險期定義黎講係指入香港海關至返黎出香港海關
少部分係由出屋企/返工門口至入屋企門口

姐係話你第一次出左海關就完左

豐隆係好平 但一分錢一分貨 更改行程都無包

但平黎講係無得輸既 aia指緊邊種? 定你問aig?axa?
門票錢都有得claim?

要睇保單條款 有唔少都有包既

要分開買兩次 因為保單條款入面

保險期定義黎講係指入香港海關至返黎出香港海關
少部分係由出屋企/返工門口至入屋企門口

姐係話你第一次出左海關就完左

豐隆係好平 但一分錢一分貨 更改行程都無包

但平黎講係無得輸既 aia指緊邊種? 定你問aig?axa?

以我所知Aia 無旅遊保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞