(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 106

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我覺得太貴 唔捨得
咁多年飲奶粉由其以前飲my protein 都係閉氣飲 已經成為自然反應
平均一條 ard 有10gram protein 既 都係粗略估計姐
炸過 好熱氣
食幾餐就喉嚨痛
其實我係焗
想請教下大佬們creatine問題

我creatine 一直都係load,完就keep 住日日5g 咁食

但近日有個frd 講, 其實傳統行period咁食, 停果陣可以令身體適應食緊creatine 個訓練量, 然後再食果陣就可以有突破

聽完又好似有d道理, 有冇巴打兩樣都試過可以分享下
一條雞柳 有 10p
可能 我買果d好鬼細條
我試過熟左先磅過 4條到先有100g
睇相 已為炸完
要查返些少橄欖油係面 雞胸入面無油脂 會好乾
最好醃果陣落完粉 再落番少少油 上炸粉再掃少少油
滑條撚
我一包700g 有12-15條
每100g有18g protein,
700 * 0.18 / 12 or 15 = 大約8.4g 到 10.5g 一條
有自貼過?
可能我買果啲都係大條版 雖然我無鎊過幾重 但佢3條拼埋都至少有一塊普通雞胸size
所以我諗都應該有30g
等我仲期待左好耐
已經等左好多個post了
計生既重量。。。
你用唔同煮法都會影響同入面肉汁既多少 烚雞 同sous vide 雞已經可以差成30-40% 重量
點解你會覺得 胸、膊、腳佢地應得嘅訓練量係一樣嘅
Paper就話唔同食法,一段時間之後對atp-cp 嘅作用都係一樣

我自己就覺得是撚但,keep住食咪得
睇感覺啦 果日狀態好咪整多幾組 狀態麻麻咪早啲返去休息啦 太執著呢啲都係捉蟲 以前啲人操無乜科學概念都唔會話怕自己overtrain 啦 每個人身體狀況都唔同 邊有得一概而論
計佢有幾多p
用生肉重量計
就係因為每個人身體狀況唔一樣先需要用科學黎訓練 下下憑感覺有feel就推冇feel就返屋企抖咁仲邊度黎consistency邊度黎progressive overload先 當然如果你話操野淨係想外形好睇啲嘅 其實點操都得
cls
bin C
可以上美國農業部download basic food嘅nutrition fact , 好似雞胸咁佢會包含唔同煮法、生熟等等,值得參考
https://fdc.nal.usda.gov
where and how much?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞