(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 106

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Ky巴 咩牌子
200幾g一餐冇晒
無為意啊 岩岩落去買餸果陣見到 原價好似60蚊
平時訂開凍肉果間問過 200gram 要48蚊
一日最多可以食一餐 餐餐食太重皮
不如分享下大家食緊咩奶粉以外既supplement
我食緊 mens multi, 魚油 ,maca ,益生菌,咖啡因,vita cd zinc selenium 既 complex 仲有magnesium
仲有無啲可以加落去
利申 養生撚 勿插
仲有mono creatine
Tdee嗰度係

1)脂肪同肌肉唔會互換

2)減肥係全身減冇得局部減。

3)蛋白質都有卡路里,要有肌肉主要係吸收蛋白質。
蛋白質主要係由肉入手(最好瘦肉),冇特別病痛,蛋白質食多啲都唔驚,最緊要低過Tdee

4)減肥同增肌可以同時進行,睇你自己目標,要減完有肌肉定純減肥。

你減完脂再考慮增肌只係用耐啲時間完成目標,冇話晒唔晒時間,睇你目標、你堅唔堅持到。

如果你最終目標係想大隻有肌肉,我覺得增住肌減好啲,因為開始咗做尖只會想越黎越大隻,肥底其實有先天優勢,唔洗驚每日食唔夠卡路里,好多排骨仔日日食到死都上唔到磅。

你要著重唔係體重,係「體脂比」,80kg睇落都可以好fit。
正如BMI個數只係比一般人參考,如果肌肉量多咗,個數已經冇參考價值,好多健美既人咁fit都係屬於過重。

短期內去唔到你想要效果咪再食低啲tdee去調整。

利申過來人,試過冇成果成年,但係keep住做keep住調整。 你就算未有個效果出黎,自己都有做運動,人生都充實咗冇浪費咪得
嘩!!巴打受我一拜先

我而家2個月有d灰,因為同期有個fd一齊做,佢本身瘦底,只要狂增肌就得,佢體脂低d線條好快就出到黎

我目標除左減胃腩都想著西裝可以撐起件衫,有d線條又唔洗太大隻,無話要越黎越大隻

我睇#1以為無得增肌同減脂同步進行添,如果真係同步進行
1️⃣訓練量應該要keep住
2️⃣蛋白質食自己體重*1.2-1.5g

咁tdee應該要多定少呢?

謝謝你啊師兄!反而做gym霸左太多時間,本身個人太充實,如果我半年時間都無野睇,應該會灰到停gym
我自己有men’s multi, 益生菌,褐藻糖膠,巴打一次過啪?
都係繼續調整飲食 今日開始自己影相對比先啦 自己眼睇唔準
你放心啦 冇買錯架啦 最大路係呢隻
睇#1計岩自己tdee磅住食兩個禮拜點再報告啦
myp hokkaido milk世界第一
冇所謂内胸/外胸 只有"個胸夠唔夠大"
普遍推到兩餅個胸唔會點細 所以叫你推到兩餅先再煩"内外"
2餅係左右夾埋,定每邊2餅
如果係2邊夾埋(45+45+40lb),我依家推到慢落8下
但唔係好漲
謝謝你巴打

其實呢兩日心態有d崩左

明明都好努力,差唔多日日去,仲要有行機個d,身邊個fd好大改變,但係我無,仲要俾個健身室staff話我好撚肥,真心灰機明明應該都有瘦左dd

今日開始紀錄身體既改變,希望黎緊有進步啦,但願堅持到
減肥一定係食低過tdee
但係個蛋白質要求都要多啲
你預普通人增肌食自身重以磅計1:1
(1kg=2.2磅)
減肥要再食多啲
通常食蛋白質個量好多唔同講法
有大食大

介唔介意講你同你個fd大約身高同體重

佢本身瘦冇咩脂肪,操2操輕鬆有線條
但係肌肉量其實冇咩,可能小過你
而且佢好快會煩上磅問題,到時候佢羨慕你

你係肥底,脂肪包住肌肉,本身體脂高佢咁多,體脂未去到正常水平好難睇得出,話唔定淨係計肌肉量,你勁過佢好多。

你諗下你依家拍埋落佢度,你肥底未有線條有安全感啲,定佢排骨有線條安全感大啲

你依家肥底絕對係優勢,胃口真係好難增加,要長期作戰,放棄嗰時先係輸。
起身啪左咖啡因 先 食完早餐再啪晒其他
未試過 上網search 過話會好訓啲 師兄試過覺得點?
師兄你真係好激勵又學到好多野!

佢178 65kg
我182 83kg

不過佢手臂粗過我,又舉得重過我

可能本身教我地個fd係重點操佢
我好多時係自己做

同埋我椎間盤又有事,操腳又唔可以太重唔知關唔關事

過兩日等我買個勁d既磅,可以check肌肉量嫁先,咁樣好似有數據睇下
brian au
咁冇野了,要繼續加油
我機最盡都係推80kg
唔使咁急進啦 由untrained 去到有些少訓練痕跡 最快都要半年 做好基本功 慢慢來
飲食做好啲 訓練做好啲 一星期踩3轉機 休息多啲
who?
過來人經驗:Lat pull down感受度唔夠可能係肩胛骨嘅控制力不足,搞到拉嘅時候不受控咁肩內旋咗,試吓重點加強吓下斜方肌訓練同埋子彈肌。背肌感受度唔易培養,係要畀多少少耐性。我自己覺得闊+正手引體上升再加彈力帶輔助幫到唔少,因為引體上升逼自己沉肩對下斜方訓練幾有用。同埋做划船易啲target背闊,你試吓做多啲輔助引體同埋划船。同埋手其實都重要,雖然拉背唔應該負擔去晒手度,但相對手唔夠力一樣會限制你背肌成長,練二頭果時練多啲hammer curl同埋練吓手握力都重要。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞