(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 106

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
7日撚6日肌肉1日cardio

我會飲1.5 scoop既
Tg問題 我6日2日帶氧
瘦撚最近入gym room操咗兩個月
由原本51kg增磅到65kg,肌肉量升咗10kg
想問下新手期黎講進步算唔算快?
係咪繼續keep住一日五餐食夠1kg/2g蛋白質就夠?

另外想問嘅係我每次做親推胸,個胸都feel唔到有出力,但第二日個胸有doms ,咁係咪代表我個胸有發力只係我當刻感受唔到?
2個月10kg好撚快呀巴打
通常新手都要兩年先有10kg

feel呢家野呢 通常愈大隻就愈有feel
練下練下就feel到
可能因為有pr 教,加上日食夜食,所以先升咁快
Btw就算肌肉量升咗,但外表睇落都好似冇變化,有啲傷心
如果10kg lean mass 係好撚誇張

胸感受度 可以夾胸pre exhaust 左先去推
可以練離心慢落
都可以試下
可能因為我中意leg day多過做胸
做腳感受到高好多,所以volume升得好快
但胸就進步得好慢,要慢慢感受
多謝巴打解答
我做inbody check佢的確係由42kg升到52kg
唔排除個磅壞撚咗所以磅錯
Body composition 同bf 改變幾多?
我理解係你唔應該用squat當做改善嘅動作
而唔係唔做得
通常genetic winner都係晒連登
Bf由二月中11.5升到近排16.4%
腳肌肉量指數由負數變為正數
52kg 有館長級數
係度問啦
10kg 入邊 有2-3kg 脂肪 有部分水份
Lean mass 4-5kg 左右
新手progress 算好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞