(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 106

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
岩macro 點解唔飲?
所以正常肌肉量係咪冇咁高
gym room部機fake咗我
多謝巴打鼓勵~
好彩就快完sem可以有多啲時間繼續操
有無師兄幫手睇下個PPL PROGRAM有無問題
睇落volume有D多
working volume就真係好睇個人
每組都認真做 又recover得切就得
就咁睇個program 小腿 同 後膊會練得唔夠
barbell front raise冇必要, 除非你前膊lag behind得好勁
前膊真係好undeveloped
上胸上面條骨到膊頭都露左岀黎
聽人講話volume唔可以太大
唔係嘅話progressive overload嘅進展會好細

但係我一降volume,一黎練完好似無練過咁,好少有fatigue,二黎有啲覺得要做嘅動作就被迫要cut
同你個frd 講想cut 想乾身 睇佢幫唔幫到你
巴打做左幾耐gym呀?呢個program似係玩左一排 然後專登加操前膊既program... 你個Push day 2 全日都前膊咁濟
上胸條骨唔關你前膊事喎
你個program都幾大volume
減volume然後focus係幾個動作迫自己進步 可能進步得仲快
pull day 1 你DL完 再做12組vertical pull 會唔會多得濟
而且好重複
不如轉做4組vertical 4組horizontal pull啦
覺得唔夠既每個動作last set做drop set 或者myo rep

然後你bicep一星期direct isolation work16組
但tricep得13組?

你個leg day 2 做完hack squat加leg curl再做squat 次序可以調調
Squat 應該係你既當日主菜 每次去都逼自己加rep/加重
應該要行先
4組 推到盡 full range of motion
我自己做完都冇半條命 可能師兄你耐力好
hack squat同leg press可以是但一個換個屎忽動作 例如lunge或者hip thrust
最後先放leg curl/extension呢D開開心心既動作
魔法師, 2個月10kg muscle
推胸成日鎖唔實個lat
究竟係技術問題定本身個背唔夠力
已經係咁諗要夾實
但次次做得重一推上去果下
都會見到個t-spine塌返落去+肩胛骨向上轉
做左3年幾
乜都唔識,呢個program 係大半年前睇PPL
之後就big 3再每日加其他相關肌群咁做

如果想減動作有邊個係unnecessary?
我原本仲多,改走左幾個先放上黎請教
Pull day 1好貪心,wide grip好feel d 又想做埋佢
Bicep好似做好多但隻手好幼 tricep好快攰做幾set就收皮 多謝師兄指教 屌細力啲
一句到尾有冇計好Tdee
唔知係咩唔緊要
睇晒#1 入面有條link有講解

1)大概係減肥係要食低過tdee-500左右
2)蛋白質要食好多

我自己既意見係平常心繼續做,飲食捉緊小小
你係原本冇做運動下有繼續做尖
雖然體重冇變,可能部份脂肪變緊肌肉
肌肉體積係細過脂肪
最好度晒臀圍、腰圍、胸圍、臂圍⋯
你每日咁睇好難發覺,數字先有參考價值

減肥長期作戰黎,唔好預咁快有成果
最緊要堅持
以可以笑番話你減唔到既人為目標
或者打得贏班狗
你講到自己升左10kg 肌肉量 但外表睇落又無咩變化
有無諗過果10kg 其實唔係肌肉黎
試下一日keep 5個動作先
Push: 前膊 胸 中膊 三頭
Pull : 背直拉 背橫拉 後膊 二頭
Leg : Squat/DL, 屎忽/Legpress, quad hamstring ,小腿

然後每日搵一個黎做主菜 用黎逼自己加loading既 行先
例如
Push 1 : Bench press, Db OHP, lateral raise, tricep1, tricep2
Pull 1 : Lat Pull down, cable row, face pull, bicep 1, bicep2
Leg 1 : Squat, lunge, leg ext, leg curl, calf raise
Push 2 : OHP, Db bench press, lateral raise, tricep1, tricep2
Pull 2 : Bent over Row, Lat Pull down, face pull, bicep 1, bicep2
Leg 2 : DL, Leg press, leg ext, leg curl, calf raise
Rest
呢個係田徑專項動作之一
奧運級選手都有做
只不過係大場見到會覺好突出
大把專項動作好多人未見過,就算練舉重相關動作亦唔會同正式舉重一樣
當然有部分係真係動作做得唔好
但亦有好多變化動作係學Olift 既人都唔會識唔會做既
出bar 果下出得唔好
姐係想成個人大隻得黎唔係排骨仔而係真係大隻就要做多啲DL?
咁意思係一星期要加多日專練dl? 我唔知點編排
成日都出完bar先再重新engage lat
係咪呢個位出事
夏天又到了 lm
新手想問吓
有時見到啲人同一個動作每做下一set都會加重
但睇網上啲片就係4set都一樣重量
E.g. 夾胸
50lbs/12 60lbs/12 70lbs/12 80lbs/8
Or
70lbs/12 70lbs/12 70lbs/12 70lbs/12

請問有咩分別同埋邊款好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞