(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 106

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有冇人做開康文 想問吓最近仲有冇封哂大部分機
新手黎講big 3的確係好選擇
如果係高手嘅話deadlift stimulus to fatigue ratio有d低
但squat bench 都走唔甩
左邊胸背感受度特別低 係咪肩胛問題?
係咪要做返多D單邊
Agger 所以有d人會做rdl而唔做dl
我就係唔太有目標操,又覺得暫時學啲嘢七七八八。但玩熟咗面皮薄唔識拒絕續約覺得自己好抵屌
有無巴打有MARS戰神嘅優惠code用下?
最近睇左Peeta 其中一段片做Cluster sets話做3組25下 每5下休息 10~15秒 重量大概係平時做到10rm左右

想問有冇巴打試過用Cluster sets? 效果點
我都有睇,我而家原本既program用左差唔多半年
lm
如果要練一定要搵人執下個form
通常新手最大問題就係尻拉 一炒form傷左/個人唔balance 之後training 就煩
通常一開始 用多少少machine黎習慣個path movement 先再玩compound 啦
d concepts錯哂
睇下你去邊間,有啲間開哂就一部都唔封,有啲就封幾部機,又唔算大部份嘅
新手最近要係限制吓自己d ego
有冇人跟住操都好
最近要多d拍低自己big 3 動作
搵人睇吓又好
Compare自己form有冇進步都好
最近要develop一套自己可以慢慢改善動作嘅方法
無論你身邊有冇pt或者frd跟操都好
你要知健身呢壇嘢係要自己學自己鞭吓自己先進步到
想問下
操完腳痛幾日又練唔到跑 剩係可以慢跑
想蹲大重量同練跑 兩者係咪互相矛盾?
You are too weak
點先唔weak
等肌肉習慣 squat多一排之後
腳可能只會痛一日 什至唔痛
點睇rack dl大家
我睇咗佢冇寫到咁應該冇,不過我問左friend試下r1睇吓會唔會好啲
Poor stimulus fatigue ratio
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞