(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 106

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
咁都係既
當中有好多係咁多年都無運動習慣 同時亦怕辛苦 你既工作就變左首先點樣令佢地喜歡呢樣野先 你一黎就教啲操野既野 或者砌爆佢地 你幾有knowledge 你幾有料佢地都唔會繼續跟落去
咁當然 見你操得好叻 想跟你學野 就另計啦 但一定佔少數
呢位巴應該都係做過大場PT
仲要係幾好數果種
呢條友弱智仔黎
每組去盡 唔好留力
做3組先
一星期三日 格日做
試左2個星期 回復得切就加多一組
每次做4組
回復得切再慢慢加大volume

記住落街做埋pull up
唔好練前唔練後

仲有做埋腳
腳先係全身最大既肌肉
巴打仲咁有心覆佢
想問肌肥大同力量有冇得同時進行
例如我上網睇啲人話肌肥大tempo最好 40-70秒一組
但我做dumbbell bench press 每邊20kg正常速度上落12下都啱啱好冇力 點樣做40-70秒
定還是我要跌咁啲重量去做返個tempo?
Iherb on double rich chocolate 5磅長期無貨
Progressive overload永遠係排第一
唔好因為tut稀牲 progressive overload
重量上到就上 新手力量應該係linear progression
Tempo適合用係d 要用high rep刺激既肌肉 例如側膊 二三頭 小腿 等等
大肌肉 唔洗點理time under tension
主要做靚form
穩打穩扎 慢慢加重

至於肌肥大同力量 其實唔係mutual exclusive
尤其新手 其實係一齊上
唔知你講力量係咪指健力
健力program 同 hypertrophy program 除左動作外 主要分別其實係rep range, frequency 同 progressive model
健力唔代表肌肉唔會大
只不過係睇你個program偏向邊一面
邊有錢上當500蚊堂 上1堂都夠係24/7 玩1個月啦
街市凍肉譜30蚊一大袋雞柳
睇多啲館長啲片 smith枝bar係唔計重量嘅
以前我都會餵果啲雞柳比隻狗食 但近期佢唔知搞乜 唔肯食 真正狗都不吃
明白唔該曬師兄
姐係換言之我唔應該為咗個tempo而刻意拉長時間 令自己舉唔到更加重/次數?
咁唔係部部機支bar都0既
冇錯
main lift唔好太在意肌肉緊張時間
尤其是squat果D 做完一組會作嘔既動作
fatigue build up會嚴重影響你下組performance
每組既performance 係健力既其中一樣好注重既野
set performance跌=力量進步得慢
所以健力先會每組休息3-5min
Volume 完全唔夠啦

一星期 最少24組喎
麻煩曬師兄
如果主要係想肌肥大仲有冇咩tips可以分享比小弟?
見到有條友自己練到圓肩 然後係到帶個fd練胸
咁究竟係好事定壞事
咁圓肩唔一定關練胸事既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞