(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 106

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
買個eleiko platform返黎比人做bicep curl
咁瘦
原來唔止香港 全世界練大隻既人都覺得入gym 就一定要練大隻
操到佢咁我都好滿足
上環見到石哥 大撚到
以前做開ppl6日 每次都會progressive overload 然後而家玩咗年幾都好順利keep住有進步 到呢個月開始大部份動作都仲可以繼續加到重量 剩係得bench press卡咗關 但個人就越嚟越攰 每朝起身都好似全身無力又酸 就算前一日唔係做嗰part都攰埋一份 每日瞓夠8-9個鐘 食嗰方面都有keep住加 冇傷冇剩 日常生活嘅壓力都冇特別增加 我諗係咪cns recover個速度跟唔上肌肉進步 諗住轉返4日upper lower唔好咁chur 同埋我主要目標係增肌唔係增力 只係加重量做progressive overload 所以想知道係咪轉玩eccentric嘅話可以玩輕啲又keep到增肌個效果 好似對cns個負擔冇咁大
你個身會話俾你知

我自己就冇特定rest day 胸背膊腳輪住日日操 到咁上下有一日攰到唔想去gym 嗰日就rest day

但人人唔同 當參考下
學左隔行先
笑到噴水
以前做開ppl6日
每次都會progressive overload
然後而家玩咗年幾都好順利keep住有進步
到呢個月開始大部份動作都仲可以繼續加到重量
剩係得bench press卡咗關
但個人就越嚟越攰
每朝起身都好似全身無力又酸
就算前一日唔係做嗰part都攰埋一份
每日瞓夠8-9個鐘
食嗰方面都有keep住加
冇傷冇剩
日常生活嘅壓力都冇特別增加
我諗係咪cns recover個速度跟唔上肌肉進步諗住轉返4日upper lower唔好咁chur
同埋我主要目標係增肌唔係增力
只係加重量做progressive overload
所以想知道係咪轉玩eccentric嘅話可以玩輕啲又keep到增肌個效果
好似對cns個負擔冇咁大
以前做開ppl6日 每次都會progressive overload
然後而家玩咗年幾都好順利keep住有進步

到呢個月開始 大部份動作都仲可以繼續加到重量
剩係得bench press卡咗關 但個人就越嚟越攰

每朝起身都好似全身無力又酸 就算前一日唔係做嗰part都攰埋一份每日瞓夠8-9個鐘 食嗰方面都有keep住加 冇傷冇剩 日常生活嘅壓力都冇特別增加

我諗係咪cns recover個速度跟唔上肌肉進步 諗住轉返4日upper lower 唔好咁chur 同埋我主要目標係增肌唔係增力 只係加重量做progressive overload

所以 我想知係咪轉玩eccentric嘅話可以玩輕啲 又keep到增肌個效果 好似對cns個負擔冇咁大
笑死
Btw師兄平時有冇deload
睇到我頭都暈埋 忍唔住幫佢分下段
大佬級別
你睇下nutrient facts 有無寫 lactose
有D iso whey 入面都會有少量
三大項超過550, 係一般健身室黎講都唔算係大佬級別
明白 感謝巴打!
巴打即係你依家一個禮拜操3日?
大佬級別
睇黎咁多位師兄都好勁
咁要對比返佢個體重啦 佢唔係全職又磅數唔高 算是咁啦
好過香港啲19 fitness kol 先啦
都好過90%港男....
我覺得佢係因為要拍片做網紅 長期keep住咁乾身先進步得慢姐
加上佢既年記 所以我覺得550算好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞