(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區 106

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
咩staff嚟,咁唔專業嘅?做呢行都唔知健身唔係單純追求外型?
九成九係啲濕水馬騮見到體脂高啲就笑鳩人,但自己都冇幾兩肉,唔使理呢啲on9仔
體重唔同冇得用同一標準掛,如果體重得60推到兩餅好似已經好勁
真,去到平台期先有討論空間
真人如何
想問下progressive overload 係適用係健身個日所有動作定係 compound movement??

E.g.
Push day 有
Bench press
Chest fly
Shoulder press
Shoulder fly
Tricep press down

咁每下一次做gym,應該5個動作都加重/做多下定係剩係bench press 有progressive overload就ok?
佢唔咁笑人又點搵客買堂?
唔該晒
我試下
以為講緊25kg一餅
次次操完腳第二日返工都好眼瞓
明明已經由5個動作減到得返3個動作
出賽?
當我squat rpe8係50kg
咁我下次加到55kg, 做幾多下?
姐係accessories eg chest fly, press down 個啲唔洗progressive overload?最緊要係個compound movement有progressive overload就ok?🙇🏽‍♂️
Google
Body recomposition

其實 40幾蚊 200g都幾肉赤
我而家 買開 雞胸 果間 賣泰雞胸 55蚊 1k
通常d 研究/ youtuber 都話每一個部位 每一個星期最多唔好綀超過20sets
我之前試過一日綀12sets 左右(一個禮拜兩日=24sets) 隔日完全冇延遲性肌肉痛
但係之後轉左做金字塔訓練 , 一日綀大約16sets 左右(一個禮拜兩日=32sets), 隔日有延遲性肌肉痛

咁我應該用邊個方法
其實12set都可以痛
試下玩tempo
通常幾時先會測pr?
我上年6月開始join gym,計埋gym lockdown都練咗差不多一年,今次開gym後run咗次candito個program,feel到自己dl同sqt應該做到三餅了,心郁郁想測。
但big3冇人spot我一路都唔敢測pr怕整親,想問下測嗰陣如果sqt同bp冇力點樣安全逃生?

ps 有fd一齊做gym,但佢地頗新手,唔敢比佢地spot
係香港出街食,多蛋白質少碳水,其實幾難啲餸得少少
係rack做
想問下各位 點先可以好有效減到肚腩

我唔係好hardcore好專個啲咁操 只係可以隔日咁去一個鐘咁上下 通常都懶鳩仔唔操腳

中間至上面既腹都有肉 但未明顯到突出黎 但係下面就好明顯有個水泡仔

同埋想問下各位巴打 如果響街食飯 有冇邊間野可以推薦可以食少啲碳水(即係飯)
見有fb page賣兩桶5磅on,399,希望各位巴唔好中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞