[突發有圖] 又有九龍皇帝墨寶比政府油鳩左

336 回覆
30 Like 114 Dislike

今朝返工行過見到有兩個工人係度油緊
我過去問佢點解要油佢話有人投訴
港豬就繼續詐訓啦 咩一帶一路機場三跑呢啲大是大非既事唔關你事都算
係你日常生活入面值得保護既野都唔理
香港人 我屌你老母
真皇帝
做咩屌自己老母
p.s. 攝於上水巴士廠隔離
上圖於2014 年拍攝 下圖於今日上晝九點半拍攝
Send 比雲海
做咩屌自己老母

收嗲啦屌你老母 覺得自己好撚幽默?
咁既塗鴉有咩價值? 一個癲佬係到亂咁寫,你班傻仔就當係寶
仲有邊到有畫到花哂?我幫你打去投訴下

你好慘
痴線佬塗鴉比啲所謂藝術家吹兩嘴你班傻仔就真係以為藝術品
佢地就出product fat fat
其實灶財嘅野 我都睇唔透 當每個人話佢有價值嘅時候 其實價值喺邊? 你可以話佢係香港玩字嘅俵俵者 敢言敢寫 但個價值究竟喺邊?
痴線佬塗鴉比啲所謂藝術家吹兩嘴你班傻仔就真係以為藝術品
佢地就出product fat fat

唔係話乜撚嘢藝術,不過九龍皇帝正正係香港人嘅集體回憶。
有乜值得保留?
如果畫係你屋企
你會唔會油左佢?

成班小朋友...
無架喇,香港97之後已玩完
有乜值得保留?
如果畫係你屋企
你會唔會油左佢?

唔會
成班小朋友...

我自己讀設計 我係有讀過關於曾灶財嘅野 喺平面藝術上 根本就無美感可言 你財下佢寫喺衫 車 袋嗰啲就知
咁唔講藝術 講集體回憶 老實講成條街都成日有磨剪刀呀乜乜柒柒啲大字印左喺牆道 你地又會唔會話係集體回憶所以唔應該抹走?
成班小朋友...

我自己讀設計 我係有讀過關於曾灶財嘅野 喺平面藝術上 根本就無美感可言 你下佢寫喺衫 車 袋嗰啲就知
咁唔講藝術 講集體回憶 老實講成條街都成日有磨剪刀呀乜乜柒柒啲大字印左喺牆道 你地又會唔會話係集體回憶所以唔應該抹走?
成班小朋友...

今日高登唔同以前啦
我係9龍皇帝 9龍新界我睇曬
仲有唔好成日都食古不化 有時唔係你地一直認為呢樣野係點點點 我地都要咁覺得

你要講錢嘛?
我就同你講錢

-----------------------------------------------------------------------
曾灶財《墨寶》50萬高價成交

[已故九龍皇帝曾灶財的《墨寶》以50萬元成交,較原先估價高六至九倍。]

【本報訊】已故「九龍皇帝」曾灶財墨寶有價,蘇富比昨日拍賣一幅由曾灶財書寫的《墨寶》,以50萬元高價成交,由一名亞洲收藏家奪得,成交價較最初估價高出6至9倍。曾灶財生前好友劉健威批評港府「唔識貨」,至今仍拒絕肯定曾灶財的藝術地位,拍賣成績一次好過一次,猶如摑了政府一巴掌。
原先估價5至7萬元

昨晚以高價成交的《墨寶》是曾灶財於1998年在畫布上的創作,是罕有的大幅之作,書法內容為九龍皇帝家譜,可說是曾灶財街頭塗鴉的經典之作。蘇富比發言人形容,昨日墨寶競投氣氛熱烈,經過多次叫價,最後由一名亞洲買家透過電話,以50萬元(連佣金)成功投得,遠高於原先估價5至7萬元。
該拍賣品一半收益將撥給香港視藝協會,作推廣及支持香港公眾藝術之用。
兩年前「駕崩」的曾灶財,其墨迹先後三次現身國際拍賣行,2004年他的墨寶首次在蘇富比拍賣,最後以5萬多元成交。
今年4月蘇富比拍賣的一幅名為《書法》的作品,結合曾灶財2004年創作的書法,以及1997年曾灶財在獅子山下塗鴉的照片,這幅作品最後以21.25萬元成交,比原來估價的2萬至3萬元高出逾6倍。
收藏家指政府輕視

擁有數十幅曾灶財墨寶的劉健威表示,曾灶財作品的成交價,一次比一次高,「每次拍賣就好似摑政府一巴。」他說,香港藝術館從未展出、收藏或研究過曾灶財的作品,「從來唔肯承認佢係藝術家」,與市場對曾灶財的評價有很大出入。他批評政府至今仍未有完善的政策保護曾灶財的「墨寶」,令大部份作品受到破壞,促請政府好好保護曾的墨迹。
成班小朋友...

我自己讀設計 我係有讀過關於曾灶財嘅野 喺平面藝術上 根本就無美感可言 你財下佢寫喺衫 車 袋嗰啲就知

嗰啲大字有幾集體?
成班小朋友...

嗰啲大字有幾集體?

咁灶睇啲野有幾集體?講到個個見到都有共鳴 咁你見到呢啲大字有無共鳴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞