半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
我個fd個 case係見到佢食嘅分量應該已經要肥

Peeta冇錯
無啦啦話人護主犬cls
點睇都你似hater多啲
其實唔會
只要你一路維持飲食習慣 就唔會反彈
增唔增肌 其實唔算太大影響
做運動影響大d
我唔會話一半一半就係好,不過脂肪有分好壞就真既,牛油果,堅果,魚油,橄欖油,乳製品等都係好既脂肪,壞脂肪就唔建議食太多,雞皮,豬油,花生油依啲。
Trans fat通常係加工食品同炸過既野而產生,所以唔食基本上都避免到,同埋營養標籤會有寫
其實係香港人乜春都求快同懶先咁畸形
可能佢運動量好大呢
我過咗25之後 一來做嘢忙 二來metabolism低咗
要開始注意飲食
由細到大都冇呢個概念
諗起而家嘅心態都幾不可思議
均衡飲食加運動就得
使撚搞咁多野
要留意佢有提到超標,其實所有食物食得過量都係唔好架啦,content farm無野講搵野嚟講
戒碳水化合物 係咪即係麵包pasta都唔食得?

我係麵包怪 無得食飽仲慘過無得食肉
依家都係低碳,一星期食 3-4 餐碳水,平時水果照食,主要食到 tdee 就夠皮。

以前好唔鍾意食菜,低碳之後堅持餐餐都要有菜 齋食肉真係頂唔緊。三星期瘦咗 2 公斤
要減肥只有一個原則 - 熱量赤字
多做重訓,帶氧運動
唔好再信啲旁門左道

除非你諗住一世生銅唔食碳水
唔係你都唔好試
都幾肯定你唔係做緊高強度運動,強如運動員都冇可能做到兩個鍾高強度運動 同埋多唔=好 會有overtraining
你話係咪係囉
係呀 你上左癮了
我168 加低碳已經好work, 不過食肉食菜到飽真係會貴左
全麥麵包可以食,因為市面上大部份麵包係整既過程落好多糖同埋麵粉屬於精製澱粉,唔建議食太多。
Pasta可以食多啲,因為有protein同fibers ,整體嚟講係屬於唔錯嘅碳水
樓主介唔介意貼下前後比較圖
Thanks
不過我煮嘢食成要燒到好紅隻鑊
我諗用動物油好似相對好啲
粉麵碳水化合物比飯仲要多?
最好都係自製全麥墨西哥薄餅
推薦你用牛油果油,個smoke point去到500度 又健康
500度好堅揪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞