半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
正如大麻可以比一啲有癲癇症嘅人放鬆
就講到好似嗰個都可以食咁樣
講個笑話
生酮飲食
有冇驗下血糖
識有人生酮之後糖尿病
最尾個度有打有做運動
我on9, sorry
你指點keep住做gym,冇架啦都係靠逼自己,大把人話自己冇時間做但日日返屋企睇幾個鐘netflix都唔肯做一粒鐘gym
利申 操左一年 未操之前肥仔黎 而家178cm 71kg ~14%body fat 好多frd都話我大隻左好多
食少啲精製既碳水化合物,戒甜
食飯盡量唔好食啲多芡汁既嘢
食返多啲瘦既肉,吸收多返啲蛋白質

呢啲算易跟,可以試下
上面都講咗好多

168 低碳
輕鬆減
我之前用呢啲方法已減左成20 磅
依家bmi 正常 , 不過想再輕啲健康啲

依家個體重都平台左成年
咁要再減就要做嘅下運動啦
好多carbs,又好少protein, 雖然卡路里唔高
diet同運動都keep返減肥個陣?
想運動少D咁咪飲食份量少返D
咁點解有人唔肥都有糖尿?
但有人肥都無糖尿?
唔係個個科學理論都咁科學
好多最後係被證明係偽科學

我信實證,信例子,理論信少少好
好多係先有結果,再諗理論,再去證明
但證明既過程。。。
有啲人本身骨架好粗大
少少肉已經顯肥
到你除佢衫,根本無乜肚腩
個胸又有肉
再加上有啲肌肉底
感覺就係巨型,
但其實呢啲先係標準
咁你想表達啲咩
佢唔係肥 關肥係唔係健康咩事
我都試左兩個月生酮+168 減左5~6KG 都幾慢下
係頭1星期因為食太油 腸胃會唔舒服 要適應 其他都冇咩野
覺得有精神左 以前LUNCH要訓晏覺 而家唔洗訓都得
至於甩頭髮 初初已經諗定 如果甩就即停 同埋有食B雜
不過好奇怪 冇甩不特止 仲無啦啦生左1,2條頭髮係髮線前面

暫時黎講感覺良好 最大問題應該係會膽固醇過高 反正唔會長期咁樣食 減左落去先再算
期間有舉下啞鈴 肌肉冇流失

btw youtube有個台灣肥仔 生酮左1年 日日都有拍片上youtube 睇住佢瘦得好快 & 皮膚好左勁多

最後循例都要講返句 生酮前做足功課先 唔好亂咁試
Google下就有數據,大把例子,都仲死雞撐飯蓋
糖尿病都唔係啲咩新野,仲話係偽科學

自已死就算啦唔好害其他人
生酮狗
營養師(自稱)
牛油果狗

全面進場
其實跑步係減得最快
睇人 , 某部份人cardio完會有強烈飢餓感
果d人如果自制力差 有機會愈做愈肥
我自己相反 由細到大都係做完運動會冇食慾
其實真係唔會脹架喎 ! 肌肉係好難先build up到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞