半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
我而家運動加diet仲係keep住瘦緊
體重同體脂都係
咁應該食返一樣 減少運動會keep掛
diet方面食多啲左肉食少左飯,肉係指雞肉牛肉呢啲唔係垃圾食物例如炸雞 運動我本身重訓係操三抖一冇變過,因為我地係成班frd一齊操野而家變左聯誼活動咁,而且平時做野/讀書壓力,做運動又減壓,所以冇話而家瘦左大隻左就做少啲運動
btw我覺得睇bodyweight冇意思,要睇埋基礎代謝同body fat,淨係做有氧唔增肌嘅話好易反彈
我估佢嘅脹唔係大隻個種脹,係姿勢唔啱搞到肌肉受傷個隻脹
peeta起碼叫做有source (雖然唔係權威/好有規模
但係呢啲懶勁comment永遠冇evidence 純粹想扮醒
真 以前都試過由180磅開始 戒咗甜嘅嘢飲 食多啲菜取代白飯 然後每日急步行30分鐘 半年就減咗廿kg鳥 淨係想減肥唔理肌肉量其實真係可以好簡單
Thanks bro 巴打有冇話幾多日外食
巴打而家keep成點
0.8
因為我自己嗰陣時Omad嘅做法就係每日係1個鐘之內食野,然後成日都唔食
所以就好容易會因為太過壓抑,而係嗰一個鐘入面食盡想食嘅嘢
例如甜野⋯
所以話其實係我做嘅方法唔啱
賣點嚟?
為咗控制腦癲癇的確值得去承受keto風險同副作用,好人好姐keto就真係純粹on9
其實減少食量,每種食物都有啲,加適量運動,根本就唔洗搞呢啲極端飲食
我都戒緊糖 但會食生果 低gi個啲
主要奇異果蘋果藍莓士多啤梨牛油果
偶爾會食香蕉
原個食 唔會榨汁飲
生果為身體帶來既益處比壞處多好多
唔應該唔食
炒車 冇keep
瘦返會好返?
但係啲細胞唔係已經壞左咩?
你阿叔最後測啲乜野
放心,唔會害到人,自己身體自己負責
身體唔健康,去到醫生到,
都係當你狗咁撚

我覺得健康飲食比真正肥同瘦更加重要
係⋯其實只係食少啲醣就會減到
但係糖真係好難戒
而且omad另外一個我停咗嘅原因係成日唔同屋企人食飯,佢哋有hard feelings
係 日行1萬步都好緊要,又唔辛苦 1萬步大概1小時內就行完
食少500g飯,食多500g菜,完

你最尾嗰Part 已經講左個正常減肥方法出嚟

食肉唔食飯唔食汁(或者唔係唔食,係少食)
其實已經好夠
夜訓問題先係重點
利申 夜鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞