半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
啱,因為breakdown脂肪再轉化成酮依個過程需要經過肝臟,我認為有可能樓主個肝功能唔係咁好,因為加深咗佢負擔所以出事。
利申試咗兩星期keto,身體無咩變化,不過成日胃脹打嗝,同埋食物選擇好少+乜都要自己煮。
已經轉返正常飲食,35.35.30 Marco nutrition 配合埋健身 而且唔用斷食而係少食多餐,最大化身體吸收蛋白質合成肌肉去令基礎代謝率上升返。 減肥減到肌肉其實係得不償失。
其實你用個啲方法係邊到聽返嚟...
減肥其實冇世人諗到咁複雜,最簡單一個大原則就係Calories deficit.其次就係分配好Marco nutrient只要做好飲食再加上運動係一定減到肥
你講到咁多食物唔食/食多咗會病 不如認真研究下我講個兩大方向再自己set一個適合自己既diet啦,始終每個人體質/口味都唔同。
Lm
其實真係抵受唔到完全無糖用代糖is ok的 不過都要控制份量,果糖同代糖其實都冇問題。都係會轉化成能量供身體使用,啲人戒糖既原因係精緻糖類GI好高,會一下升爆你個insulin ,血糖增加,所以一食個下會好精神,但之後會好易攰同好快肚餓。 The rock做完gym都會食水果補充返身體消耗既醣 令肌肉修復。

總結:想食就食 一個長期維持到既diet先係好既diet,俾你忍到半年瘦咗好多又點,太強迫自己造成既壓力令到全世界8成人減完之後都反彈,我係其中一個例子,而家都慢慢adjust緊飲食習慣。
好既脂肪反而對心臟同血管有益,膽固醇有分LDL同HDL 可以自己google下
每日10分鐘HIIT
一個月再加10分鐘加到每日30分鐘
唔信減唔到
一早講咗係要低碳而唔係生酮
生酮只係將身體推去另一個極端
啲酮撚只會屌你話你係carbo上咗癮
一係就話你係傳統撚唔肯接受新事物
最好笑係話西醫唔識用生酮嚟醫糖尿病講到驚世大陰謀咁
「我同好多酮友咪一樣好地地,我地日日都好開心,聽日一定更加開心架啫,係咪呀哈姆太郎」
酮撚準備出嚟咬人
你走先
Carb係萬惡嘅根源
一粒飯都唔可以食
一粒糖都唔可以食
Carb is for the weak
幾高?
水果都唔食得?
真,每個人既基因由出世個刻好大部分就決定咗你係肥底定瘦底,係好多人唔撚知冇常識走去笑啲癡肥既人,不過通過努力都可以改善到好多,所以唔係籍口嚟。
真係想減肥同了解原因既可以睇下

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-people-become-overweight

基因解釋:To date, more than 400 different genes have been implicated in the causes of overweight or obesity, although only a handful appear to be major players. Genes contribute to the causes of obesity in many ways, by affecting appetite, satiety (the sense of fullness), metabolism, food cravings, body-fat distribution, and the tendency to use eating as a way to cope with stress.

The strength of the genetic influence on weight disorders varies quite a bit from person to person. Research suggests that for some people, genes account for just 25% of the predisposition to be overweight, while for others the genetic influence is as high as 70% to 80%. Having a rough idea of how large a role genes play in your weight may be helpful in terms of treating your weight problems.
Peeta護主犬? 事實上peeta講啲野唔一定完全正確,佢所講啲方法都係一堆所謂文獻+佢自己身體經驗整合出嚟,事實上唔同人都有唔同既生活方式同習慣,根本冇一套diet係可以照跟人地。
我睇書 酮疹係碳水太少 食返多少少碳水就冇事 邊撚個亂講話食唔夠肥 點尻樓主
其實都係唔飲甜野食少啲垃圾食物,啲人成日話你食得咁清唔悶咩,心諗我咁樣叫食得清人哋餐餐全部嘢水煮清蒸先係食得清淡
利申,會食薯片飲珍珠奶茶
屌 夠窮咪得
lock撚曬啲錢唔比自己買咁多無謂嘢食仲點會肥到
有三隻糖可以食 甜菊糖 赤藻糖醇 羅漢果糖
點解唔可以?
我生酮左一個月 睇分享話初初生酮會帶走你身體既礦物質 所以要食電解粉同supplement
最好由開始時食 我反而甩少左頭髮 仲生返好多毛毛
尤其m前 以前甩好多 兒家冇點甩

糖我用生酮可用既代糖 唔明點解唔用得?

對我黎講最大好處係 本身我有多囊卵巢症 平均三個月一次period 生酮左一個月就黎到
我以前用好多錢都醫唔好呢個病 兒家解決左
其實生酮好多好處 同時有好多中伏地方 好多人都冇了解清楚就去做
你依個case幾得意,我睇過一啲research 反而話女性生酮會影響荷爾蒙導致經期失調,你反而負負得正,不過我諗都未必一定關keto 事 會唔會係你開始注重營養,食夠充足營養嚟修復問題
其實間歇性斷食我都試左一年
講講感受
上年開始早上飲1.5公升濃茶,中午十二時食野,六點食麥皮。配合重訓,飲奶粉。最高峰減左8kg

冬天開始,深夜左右開始胃痛,最後痛到頂唔順,再加上wfh。就停左。
自己認為原因係可能夜晚果餐d麥皮好快消化完,個胃就冇野再消化,造成胃酸過多痛。
最近重新168斷食,但夜晚正常食飯,食到飽先停。都食左兩碗大飯先飽。雖然係168斷食
但日日食5,6碗飯都怕瘦唔到
半年後睇睇點
我就覺得一定關事 以前我乜都食 邊樣對內分泌好/子宮好 我就會食 戒又戒得清過人 姨媽係唔黎就唔黎
食避孕丸唔得 食中藥又根治唔到 睇西醫講埋晒 醫唔到 叫我減肥 均衡飲食廢話 明明我已經得49-47kg

以前我係靠紅豆薏米水去濕 先黎到m
兒家無心插柳下 生酮黎m
我知呢個方法唔係個個啱 都好多中伏地方
以後唔生酮 或會低碳飲食吧
兒家先明精緻澱粉幾毒
https://youtu.be/Qsy6QSn1O9Q
我跟佢咁做減咗96磅了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞