半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
我之前都減過肥,發覺原來人係唔使食咁多野,
一開始做運動,無節食,減到好多,跟住突然減唔到,
然後開始減糖走肥,減幾磅又停左。
之後食飯叫少飯,或者買d健康餐,磅又開始落,
依家直情 lunch 飲杯咖啡就算,早晚清淡d,
磅 keep 住落,一星期都有一磅,
係慢,但辛苦程度可以接受
有運動,食就正正常常,減肥有幾難?
生蛇應該會痛
問題係某啲人眼中嘅 正常 飲食其實好唔正常
其實係要建立一個好嘅生活模式先可以長期保持體重
減肥之後又食返啲垃圾食物等於咩都冇做過
只可以講啲人本身無正常飲食既概念

我增緊磅屌你老尾
想肥都好撚辛苦唔知有無人明
因為一樣係食少咗tdee
你嘅卡路里來源3減到得返2
要 caloric deficit係會易啲
我覺得IF 幾好,又冇咩副作用
不過平時返工可能麻煩d
我都生過酮疹,夜晚發現膊頭一兩粒,點知一起身成個右上半身都係 痕到仆街,R穿左沖涼果陣重會勁乸,好彩頭令禮拜後無事
以八月的一項研究為例,碳水化合物攝取量適當的人——約佔攝取的熱量50%——比攝取極大量碳水化合物或低碳飲食的人更長壽。研究人員指出,採高碳飲食法的人通常都吃吐司或垃圾食物等沒什麼營養的精緻食物,而採低碳飲食的人又吃太多肉類和奶類,這可能增加患心臟疾病的風險。
碳水化合物其實也對健康有益
碳水化合物是身體能量的主要來源,所以參與耐力賽的運動員在比賽開始之前都要補充碳水化合物。如果身體的碳水化合物量不足,那麼它就必須尋找其他的能量來源,如脂肪。身體燃燒脂肪時會產生一種酮類的化合物,這也是生酮飲食名字的由來。塔克說,專家目前尚不能確定長期採用這種飲食法對健康的影響為何。
唔做運動加增肌 乜撚都係假 你瘦完一排又會肥返
減到幾乎冇咁濟
真係唔好 你會無晒精神
仲會脫髮 性功能衰退
減可以 但唔好無呀
一年做gym 飲食減左50kg 乜事都無 生龍活虎
均衡飲食,配合重訓+帶氧,飲夠水、訓夠

雖然慢,但係0反彈,無負作用
奇撚怪怪 減肥增肥都係睇總卡路里攝入咋嘛
搞咁撚多嘢生酮低碳乜乜柒柒
搞到生酮疹 又要唔食得五穀
生果又係大多數都冇得食 仲要影響埋體能
On99
啱啱開始咗生酮+168斷食一個禮拜
頭幾日每日跌1kg 呢兩日跌慢咗
忍住口唔食野好難頂 希望我捱到
其實點解唔推廣正正經經做下運動
當年我減肥每日抽一個鐘黎做高強度運動都可以半年減50磅,期間無節食過,差唔多每餐個份量都係譚仔加底再食多份豪大大雞扒咁上下,係每餐,連早餐都食得癲過人,因為真係會好肚餓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞