半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
其實唔使咁極端,除非你本身好肥
我由一餐一碗飯減到全日淨係食半至一碗,其他野不變
兩個半月由70kg -> 64kg
咁係D人行生酮飲食既出發點係錯
而唔係生酮飲食無用無價值
我做168 不過本身每日要做中高強度運動
所以運動前會食飯 練習完 無味yogurt
有一排試過168但係成日個腦都會係咁諗野食
反而長時間斷食完全唔會
我本身應該都唔算話好重
155cm 50kg 但係體脂真係太高同埋望落都周身肉
同埋上床訓教前5小時唔好食野
即係7點半前最好食完個晚飯

飲下茶同水ok
甜野果汁如果真係忍唔住,
訓前3小時之前可以食少少,你當200ml果汁咁上下份量
好多人都唔知生酮食物其實好健康,原形食物,雞牛豬羊魚蝦,菜,優質油,堅果夏威夷果牛油果羊芝士,係d人成日以為要飲油咁食
做乜唔keep
因為生酮原因係改變飲食既習慣,生酮食材係對身體好既食物
主要係菜 一杯水果打成既汁
邊個講生酮唔食碳水,菜牛油果藍梅堅果都有碳水,生酮係可以有5%碳水
我緊係知啦
我意思咪就係個5%

你有決心一世唔食超過5%咁咪去馬
我都係睇衣個
笑左笑埋右 正常飲食冇健康食物既?
keto撚覺得carbs係有毒,百病源自carbs,cut撚晒就會變宇宙最強新人類
我冇話特別計到好準但大概都係體重*1.2 protein,外食就通常我早午餐都自己煮,晚餐先外食,但會揀多菜多肉少碳水嘅外食,同埋飲野一定要少甜/走甜
真係有心減使撚搞咁多花巧野咩
又唔見D健美選手咁玩
你阿叔幾大?搞到咁樣
係咪暴發?
如果聽樓主咁講,中醫試左,西醫試左
改下飲食習慣都係好方法
雖然轉keto有啲極端

轉下全蔬果清下身體毒素可能會岩啲
其實食多飯冇問題
如果本身做好高強度運動同埋經常做
好似馬拉松咁
比賽前啲人都會食多啲儲能量
其實減肥宗旨係改變長遠嘅飲食習慣
點解會過肥?
某程度係食得太多/食得太多糖
而冇足夠消耗 (運動/做gym /行路)
低碳飲食其實會唔會影響肌肉生長?
你哋會唔會定時定食?即係餐與餐之間唔食嘢
開始左半個月,個人好似好攰咁,唔知係唔係唔夠瞓

兩個月前開始dumbbells workout, 一星期二至三次
半個月前開始低carbs,一日大概一碗至碗半飯
training day嗰日同埋之後嗰日會食多啲飯

之前完全唔做運動,64kg.上身瘦,有大肚腩
而家63 ,但感覺肌肉上身肌肉線條出翻d
新手唔影響
唔食carb會影響performance
如果你練到plateau要靠高強度刺激先會生少少肌肉既話, 咁就會影響肌肉生長
否則 唔洗諗咁多
由2月減到依家,除咗頭一星期唔太熟水煮+點油食蛋+菜+瘦肉等入酮,之後一日兩餐都係煎五花腩/肥牛/雞翼/雞扒/羊架+油菜+炒蛋,加埋168斷食

到依家為止已經減咗25磅,0運動。。
餐餐食到飽,唔會餓,暗瘡都冇粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞