半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
食火腿通粉
雪菜米
茶記好多汗 可以叫汁另上
食嗰時先點下
唔通聽連登仔講咩
做到一個鐘就唔係hiit啦😂
好多人係咁話自己平時點節食,搞到自己冇精神冇晒力
但事實係一返到office/屋企就長期坐喺度唔郁,行去斟杯水都懶
平時飲野唔走甜,食飯啲汁又撈晒佢,食咗零食又話唔計
到禮拜六日話放縱食返餐,又打邊爐又lady m
個模式跟本唔可以維持落去
以前有探討過每45分鐘企起身行下,會唔會俾老細鬧
你似減肌肉多過脂肪
好快變泡芙人
我最多都係間唔中一次隔24小時食一餐
唔建議長期做24小時以上嘅斷食
平日168可以每一日都做
如果真係想長時間斷食 間隔起碼兩星期以上一次好啲 同埋記得唔好飲太多水 搞到電解質唔平衡

利申唔戒口(低碳但甜嘢照食)168咗差唔多半年 減咗 5kg 本身都唔肥 所以5kg都幾多對我嚟講
同朋友做下運動
控制下飲食 減肥不知幾輕鬆
你之前嘅正常飲食係點?
我身邊都有唔少人用生酮減肥 真係見佢地瘦左成個碼
曾經心郁郁想試 但睇埋啲負作用 真係不了
再加上自己好鐘意食粉麵 無可能會戒甩
宜家行緊16:8 行左一個星期 暫時輕左1kg
飲食方面早/午餐:麥包+花生醬
晚餐食糙米飯 間中配下雞胸/西蘭花/煎蛋
飲品走糖 通常飲常溫 少飲凍飲 ,同埋戒所有零食
其實減肥唔洗挨餓 食得健康 飽肚一樣可以減到
生酮,係減得好快,但係兩個問題
1. 完全係最低持續性嘅diet,一個好嘅飲食方式應該係可以成為你一生嘅習慣,keto明顯好低機會得

2. 痛苦程度,明明低碳/做多運動/斷食/戒甜,已經減到嘅,做咩要搞9自己。
都唔算,原本83KG,依家減到65KG,
體脂的確唔係落好多,由24%到依家維持19-20%
數字未係靚,但就未泡芙既,
飲食雖少,但都記得補充多d蛋白質,肌肉未至於大量流失
糖尿同肥只係間接關係
通常唔識營養,唔識食,所以肥
結果好似肥就係易有糖尿
其實糖尿係身體分解唔到啲糖
而唔係真係因為你食得多糖定少糖

但好貴
$1xx一小支
牛油果油係靚油
堅果都記得係靚油
五花腩豬手就可能差啲
又激素,哮喘藥,同埋抗生素
因為日日食成斤
真係要嚴選
肥係糖尿病既主要成因黎架
你d concept 錯晒
脂肪令到你身體細胞對胰島素有抗性,生產過多嘅胰島素,耐左就跟住壞咗生產唔到,變咗做糖尿病2型
同埋你食得多糖即係會肥,跟住就好似上面咁係咁loop

唔識野冇亂講野, 唔係會害死人
我自己就gym + 碳循環 半年瘦咗10kg 成功做到body recomposition 但係飲食上真係有啲貴
身邊好多人持績咗好耐。咪兩三餐大量蔬菜同海鮮咁,相當容易做到。
黎緊都想試下生酮飲食減肥
但係聽到副作用會脫髮就有少少卻步
想問下生酮緊既有冇呢個問題?
定係低碳水減卡路里+運動咁樣好D?

然後個個都會去到呢個點
Hktv chosen 309 2L 用緊
「以前我乜都食」
「戒又戒得清過人」
你up乜春
樓主係咪on9,營養師不嬲都係講你最尾講果d
一般營養師唔會建議人食生酮
絕對認同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞