半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
Low carb 路過
我冇你一開始咁重
但我一開波都93
衣家減左個半月去到85
希望半年後可以落番70
一年後好似你咁去到65
https://youtu.be/DiGwiTdWy-s

keto真係唔係個個啱
而減糖(低碳)又真係重中之中
因為1000卡 肉 同 1000卡飯 絕對會影響體脂
消化轉糖轉脂肪個時間都爭好遠
頭幾日減嗰啲九成九係水
十分認同,咁嘅體重走去跑步對關節係好大負荷
生酮幫你短時間內極速減磅,之後再減或保持都容易得多
好過無
我試過5日無食野
個口真係好大浸酮臭
證明我身體真燒緊脂肪
因為Carbohydrate入身體會引發到Insulin既release
再者會將你既糖份吸入細胞進行Glycolysis
而最後就會行fatty acid synthesis 合成脂肪
至於生酮就因為你吸收得多油份,血液入邊既glucose唔夠,身體就會break down你既脂肪去合成glucose/ketone body去supply energy
所以生酮係可以令你燃燒更多脂肪
健康減肥咪算 係要搵條命黎搞
不過都係個句 7成飲食3成運動
唔食野又誇張d
其實168加低碳已經好夠

有埋運動就冇得輸
重點係好簡單

我本身冇減肥需要都好輕鬆就維持咗大半年 諗住呢世都唔需要點改 得閒破吓戒 出去食好西都唔忌口
其實戒甜 戒澱粉已經好有用
以前係168/204+低酮+運動
生酮對我呢啲中意食飯食包既好難搞 都係個句凡事玩到/食得太極端都好易出事
就係食少啲飯 食少啲汁 唔飲甜嘢 日日食得健康食得好飽都已經可以減到
呢句真
香港地個個都周圍去搵食,乜狗屎垃圾都放入口
唔係唔畀你食好野,食炸野食甜品
但真係唔好成日食
就自然好難肥
減醣飲食(低碳飲食)先係正途
利申:我毫無毅力 但我好無聊 研究好多理論 睇好多減肥群組 發現最多人成功而且係開心地成功係減醣

係醣,唔係糖
之前都聽講生酮可以減得好快,但係就咁睇都覺得有問題。
而家用緊低醣飲食已經好有效果,低碳水化合物,少糖鹽,高蛋白,脂肪我都可以正常吸取。
跟住佢方法真係得喎
我168+夜晚嗰餐唔掂白飯
平時乜都食
半年減左8KG,其實算好慢
但係除左飯乜鬼都食冇餓過
一樣
平時食清好多
得閒去食下咩西多士呀個類肥野
其實一直都唔會肥
我都試過半年,真係減勁快
但係就係好麻煩
上網睇過生酮唔係要食煙肉燒鴨呢d肥野咩
高強度係做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞