半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike

戴定頭盔先 我唔係咩專家亦唔識任何醫療知識
請根據個人情況選擇適合嘅減肥方式

懶人包:酮疹好撚辛苦

5月份開始的起心肝決定減肥 上網睇咗peeta 蔥葛 之後都開始嘗試生酮
食任何嘢都要上網check咗碳水含量先 菜靜係可以食啲菜葉 肉有幾肥食幾肥 啲醬料幾乎都唔食得 糖更加唔洗講

過咗第一個月之後體重開始減得好快 但生酮嘅副作用都開始嚟料

首先就係啲肥肉食得多好滯 而且呢種飲食唔停得 出酮再入酮就好難 出面啲嘢九成九都唔食得 想食啲咩就要自己煮 啲肉又貴到仆街

最大最大嘅問題就係酮疹 根據我自己調查 唔係個個都會出酮疹 可能我黑仔 啲胸口同條頸會開始生啲粒粒 屌佢老母痕撚到仆街 係痕撚到仆撚嗮街 我即刻開始上網check資料 有啲人話係排緊毒 又有人話係食得唔夠肥 明明我已經跟嗮個比例嚟食

呢啲酮疹好似波浪咁一波未完一波又起 尤其係沖完涼抹身嗰吓 一掂到就痕到想喊 夜晚又係痕到完全訓唔著 嗰幾個月不知幾撚痛苦 啲酮疹就算停咗痕癢都會變成黑色一達達 個胸口都算 成條頸黑到唔敢出街

後尾先發現根本減少碳水攝取已經可以減到肥
我11月就停咗生酮 轉低碳 體重都一路減緊 終於知啲人點解可以食極唔肥 就係食少啲飯 食少啲汁 唔飲甜嘢 日日食得健康食得好飽都已經可以減到肥 自從停咗生酮之後冇再出現過酮疹

我唔知點解有啲人會酮疹有啲人唔會 可能大家體質唔同 如果你認為賭得過嘅不妨試下

共勉之
相?
睇Peeta
成件注定錯晒
酮診係點樣
腸胃差每餐都係食半碗飯
一年都減咗差唔多10kg
唔食碳水化合物真係好有效
生蛇下嘩?
恭喜你做返個正常人
講個笑話生酮
以前都有試過生酮 試咗兩星期已經甩頭髮就停咗 不過減得快係真嘅
我都係減碳水化合物
轉食肉多
效果都好好
食少d係可以減肥係人都知得,
但都唔輕鬆,少油少糖少鹽,量又又少,
都好難頂,同埋速度會慢
有乜問題我都係靠低碳減肥
不過我係睇宋晏仁醫生既片學211
減得慢d 唔洗狂食油 又食得飽
多菜多肉適量好既油
好似濕疹咁 極痕

超過200磅真係成座山咁
主要係平台期 日日磅重體重冇任何變化真係好辛苦 明明已經受咁多苦
消耗與吸入
至今唔知生酮點解減咁快 明明日日食咁多肥肉 熱量攝取應該點都高過tdee
根據自己經驗, 減碳水 戒甜已經瘦到
單戒白飯甜食已經最少瘦到10磅
剛開始,諗住減左就低碳
記住要堅持
任何DIET要考慮既係你可唔可以持久咁食
隻隻都減到肥
keto成功係因為佢極力數臭碳水 令你見到碳水好似見到鬼咁
其實都係THERMAL DYNAMIC
食少D 就減到肥
係指定時間先可以食野
你基本上想同人聚餐都難
二黎 你咁樣食 冇人知老撚左之後有冇後遺症 呢d野話唔埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞