半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
簡單D講,世上冇免費午餐
想完全唔做運動就消脂,只能靠長期健康飲食
過程一定係慢,同埋因為冇做運動,肌肉量會同時減少,當你一轉返做原本嘅飲食習慣,體重同體脂嘅反彈速度同力度會係嚇死你咁高。
想減肥都係乖乖地做運動build muscle啦
點解要少鹽?
鹽冇熱量,食多咗咪飲多啲水
啲體重唔係平均咁跌嫁 係跌一陣跟住停一陣
有時一停就係一兩個星期 真係會想放棄
我咩都食嫁 只要夠肥 平時食得最多都係豬手 五花腩
牛油果都食唔少 呢啲應該算係優質脂肪掛
尤其係屋企人係度食杯麵
香到呢
我頭幾個月都係冇嘢 都係食咗幾個月生酮先開始生酮疹
Omad我有試過,我嗰時係每日3點食野,毫無節制,食咩都得
但係就真係對身體唔多好,可能係因為我一食就食超多垃圾野嘅關係(補償機制),減得又唔多,而且好容易有暴食傾向,營養又唔全面
而家嘅學說係咁樣食好容易反彈
因為冇特別控制胰島素分泌
偷偷哋講句有啲生酮撚真係好極端 講兩句生酮唔好就起嗮杠 我嗰陣時去咩生酮fb討論區度問酮疹嘢都比人del post
最緊要搵啱適合自己嘅飲食方式
先考慮可唔可以長期堅持再考慮減肥效果
就係慣左有衣食咁成日唔想有飯淨

一直想減但未實行
175 80kg
明白,知道
細個起已經好肥 由細就好鐘意食生煎包 食飯又鐘意多汁 多多飯都食得嗮 一路以為食得多肉先會肥 所以就用碳水填飽個肚

肌肉本身就係消脂
真心工作問題 經常要外食
如果勉強唔食飯 或者極小飯
一黎好難做到
二黎真心收左工好餓 結果食零食仲衰

死忍更好痛苦 做人已咁攰 有時想食飽啲 同食下零食平衡下

點睇
會唔會係啲零食或者嘢飲 可能有好多隱形糖份食咗你自己唔覺
生酮試吓好啦 如果有咩不適就千祈唔好繼續
身體健康緊要啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞