半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
同埋168唔係咩速成減肥法
而係一個根本可以維持一世嘅健康飲食習慣 人體其實仲好原始 有飽飯食嘅日子唔係好長 你個身體冇suppose你一日三餐係咁食 當你係咁食嘅時候你個身體自然反應係幫你儲起佢以備不時之需(姐係變脂肪)

適當嘅空腹先係最自然嘅健康狀態
同埋我自己本身打開波
一個禮拜跑一,兩次10km
差在未重訓
其實你諗返古人
都係唔係成日有野食
斷食都算還原返少少當時既情況
不過當然唔係叫你斷勁長時間
總之身體唔好減到出問題或者唔舒服
唔建議大把人以為就咁做運動唔忌口都得 其實運動消耗到嘅熱量同放肆嘅飲食所吸收嘅熱量係完全唔成正比

好多人咁做結果肥減唔到 仲做到一身傷
少糖 食得raw d 清d
好多時都係烚蛋 烚蝦 烚蕃薯咁食
加少量運動
我半年好輕鬆咁無咗5kg
(5kg對我已經好多 個人細粒)
呢排無做運動都keep到
酮臭係咩味
「人唔使食咁多」真,根本除非瘦到皮包骨,現代人大多數嘅身材身上大把脂肪俾個body去consume
一開始生酮由於身體攝入少左碳水,水份會排好多
係 啱啱開始嘅人可以鬆啲

14 10
15 9
咁慢慢加長個斷食嘅間歇時間
我而家一般唔係返工嘅日子都係19 5 / 20 4左右
身體都冇任何不適
低碳係每日大約20-30%?
好難咁樣計
你當你可能一餐食一碗飯
夜晚食少一半/唔食咁囉
你連佢健身個part都一齊跟就可能得既
其實好簡單唔使計到咁盡
好似平日lunch喺街食 唔好唔有衣食食哂啲飯 夜晚屋企食兩碗變食唔滿嘅一碗咁都已經減好多
我每日都16 8
有時遲左15 9咁
已經係一個習慣
有時會放肆下食我最愛既雞尾包,西多,個類
我平時都唔食零食,飲野,細細個養成習慣
頂龍係茶記凍奶茶
其實減肥應該更著重飲食,七分食三分運動,當然去到某個位運動亦都要
斷食都仲可信,生酮真係高風險
冇人叫你咁食肥肉呀食靚脂肪唔得嘅,牛油果,堅果嗰啲
小心d巴打,你依家呢個方法有可能係令到身體既基礎代謝率變到愈黎愈低,肌肉都可能流失左好大部份
你不如改少少嘢

早餐飲杯咖啡走糖算
中午同夜晚照食
咁好好多
唔識形容 唔係幾日無刷牙個種臭 點漱口都有個浸味
知唔知點解有疹
就係因為你肝腎分解蛋白質同肥 做能量 負荷大左會累積毒素 唔係因為排毒 如果排毒點會上左皮膚到
你睇下洗腎既病人 最大症狀就係皮膚痕

無好深入研究 不過我係咁諗
我覺得少碳係啱因為人根本唔洗咁多糖 但係完全無我覺得對身體係負擔
不過好貴
運動最大既功能係提升每日基礎代謝率,每日多三、四百卡quota 差好遠 (唔計運動果時消果二、三百卡)
我試緊一日一餐斷食法,但嗰一餐基本上係冇節制乜都食,有冇巴絲試過?
我印象中睇過啲文/片話過最新研究發現所謂提高基礎代謝其實都係好少絕對唔係到可以任食唔肥嘅程度 控制飲食係有必要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞