半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
我都係低carbs已經減到
個人精神咗 因為血糖穩定咗 又無咁易餓

生酮啲人話我做得唔夠徹底
但我覺得我唔駛去到咁盡
因為我只係想減10kg
我用韓國紫蘇籽油,好香,直接加沙律又得,當豉油又可以
我都係食少d就80減到5x
我都試過7成肉3成菜同水
過左一星期頭油勁到同埋背隻起咁起粒粒

我亦都試過7成水果菜 加2成飯加1成肉
效果係幾好,但係唔知點解生蛇變到抵抗力太差
同埋成日都唔夠飽無飯到肚。

我直到而家都搵緊方法減肥

屋企人個體質都係好易肥
我家姐佢試過好有毅力7點之後唔食野仲要改食青瓜代替飯。
結果搞到入醫院,成個身起晒紅疹。

我個基因好似無足夠既飯到肚個抵抗力就會出事。
但係本身個骨架已經好大(16cm手碗)

真心覺得絕望仲要有甲低

運動有做,咩野腸臟益菌減肥法都試埋
都係無咩大改變。

已經絕望
咁會唔夠
同意點都要控制飲食,唔係做都死都冇用
只係做d運動可以令個每日卡路里quota 高d, 長遠下來差好多
而且有冇運動個身型差好遠(就算體重唔跌,可能仲升左)
如果戒甜係咪連代糖都唔得
食咁肥唔驚心臟血管出事咩
開始想戒糖, 又唔想咁一刀切
但係代糖都幾類
完全唔識揀
樓主幾高?依家個身形你滿意未?
你係平均一個月瘦4kg定有定滯期?
無你咁好定力

有無人研究過邊隻代糖最無負面影響
我google 好似羅漢果嗰隻ok天然
可能根本呢個飲食係支撐唔到人既所需
簡單啲講,係另類既營養不良
所以咁多甩髮,酮疹既副作用

我本身唔洗減肥,但肥咪肥
點解要減?健康比一齊都重要
請問你食咩肉?
會唔會係揀肉果部分決定有無酮疹?
我屋企人買勁多引誘擺喺屋企
普通人減肥 減碳水 已經會瘦好多
就係呢個情況啦
減肥容易增肌難

之前減肥成功但冇撚埋啲肌肉

而家要日日飲粉舉鐵
你又有乜高見
營養師定醫生呀?
你知唔知咩叫高強度運動? 你叫一個無運動開+肥既人去做Hiit 係無可能做到,我相信係你以為自己做緊高強度,真正既高強度係要心率去到80%up
好難唔食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞