半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
想知既然你本身唔係為咗減肥,用生酮既原因係為咗咩,同埋點樣接觸依啲資訊
因為自從生完仔 用咩方法都減唔到 生完同未生過體質好唔同 以前我跑步個半月就瘦到 兒家做半年都瘦唔到以前狀態 白烚/水煮/168/喪飲水唔得 本身好抗拒生酮 覺得食肥肉/芝士/唔洗成日食野 係咪痴線 因為做姊妹 死期到 一試無妨心態
之前有個好出名嘅醫生寫好多生酮減肥 + 自己改變生酮酮飲食 最後死咗樓主小心
嗰個係台灣人
謝旺穎 好似係
圍內朋友講架 又話可以減肥 又話可以醫癌病(呢樣我唔知 因為我都聽過有人飲果汁法都醫到肝癌) 佢地都叫我睇清楚書、問清楚先好去試

btw 我有朋友推介60日果汁斷食法 對我黎講好似絕食咁 唔想練仙呀大佬 以前白烚+168 冇戒斷碳水 成日令我想食野 又想有cheat day 好易令自己放肆又反彈
果啲咩果汁法笑下就算,俾佢醫到肝癌個身體都應該殘到仆街
最緊要搵到個可以stick to既diet啦,keto 我始終唔推薦長期使用
其實可能你根本體質就係易瘦 係你格硬食到咁肥 我見有d 人食好少碳水化合物都瘦唔到
其實好亂 因為一啲就話不飽和脂肪好
一啲就話飽和脂肪好 到底邊個先真
非嚴格生酮+IF 3個月 減咗12kg
因為太懶好少自己煮
出面叫淨餸都好多隱形碳水
同埋要social既關係好難跟足生酮

我自己就好好彩 無出酮疹
副作用係輕微脫髮
+月經平均延遲半個月(我平時經期好準)
同埋心情有時會好差 對碳水慾望太勁
連公仔麵 杯麵呢啲都變到勁想食
一到cheat day就會報仇性咁食勁多

後來減咗12kg就轉返低碳+ 16:8/ 18:6 IF
假日social就唔理,乜都食
體重無反彈 無下降

最大好處係對甜野既渴望低咗 以前勁鍾意食甜野
同埋胃口細咗 抵抗肚餓既能力強咗
而家斷食20小時以上都係好容易既事了

總結就係,低碳+間歇性斷食其實已夠
我而家平台期純粹因為自己weedend食得太癲
點解我改食半碗飯都瘦唔到仲要畀人話好似肥咗
利申以前食量仲多但被人話太瘦
絕對唔認對樓主咩生酮減肥, 因為只係另一種偏食。 均衡飲食係對身體最緊要嘅一件事,你可以樣樣食少啲但唔好某類唔食, 最終只會伏左將來嘅自己。

想當年我年頭100kg, 靠食少啲同日日跑步到年尾可以減到70kg。 而家keep 住65kg (一星期二至三日20k), 平時咩都食。

利申: 以前工作極唔健康
係咪每個人體質唔同?
我早排有跟peeta做carb cycling ,然後減脂減得好輕鬆
所以黎緊想試下keto,想試下個飲食

樓豬勁
1. 唔好食米飯
生咩酮丫 咪信埋晒ig fb啲kol啦 每日做運動加少食carbs已經夠 係爭在你有冇恆心
3月頭開始低碳
無特定餐單
盡量食沙律同雞胸肉代替飯
一星期總有3餐午餐食飯+正常餸
同3餐晚餐飲湯+餐包
早餐就2隻烚蛋+黑椒調味+加一片黑朱古力
睇心情可能食麥皮或花生醬麥包

一星期2-3次重訓/帶氧運動

同2月頭比減左4kg
3月頭比減左2kg
無人地咁好毅力就注定減得慢
就咁睇你想講既係勸人唔好盲跟
要搵岩自己個套黎減肥
我都好認同
咁但係同睇peeta就錯哂有咩關係
想快梗有代價架啦
半年減40仲想點
根本係超人級別
其實好多人講唔洗長期生酮 但可以維持低碳飲食 始終原形食物/碳水eg南瓜、番薯 都好有營養架
同埋生酮唔係叫你飲油同不停食肉 朋友有課金出名個生酮健身教練 冇叫佢飲油 食肉都係限住
其實營養學依家出現好大分歧,真係睇你身體反應同你相信邊個多啲,正常嚟講營養師會話不飽和脂肪好,但飽和脂肪既三酸甘油脂又對健康有好處(乳製品椰子油等等)
所以均衡飲食一定係最好
反式脂肪就一定係衰野嚟,身體好難breakdown=堆填區既垃圾
我兒家都好中意食甜野 唯有自己整 不過食多都係會肥
癲簡症嘅人都會用呢個飲食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞