半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
我鍾意牛油味 所以唔會介意
本身係廚師 clarify butter好熟手
生酮角度要買啲無添加、用好油、無糖既醬料 呢啲都係健康野

我都換晒啲醬
剛剛 search 了來看
才45歲

https://m.commonhealth.com.tw/article/79004

45歲生酮飲食名醫謝旺穎患肝膿瘍過世 
醫師訝異:這個病少見且治癒率高

====================================
蘋果《這才是真實的香港史》又幾好睇
https://lih.kg/2454743

肥有好多種,唔好一個肥仔去定義晒
我都覺 如果我白烚可以瘦到 我一定唔生酮 生酮啲調味料好西貴呀
Ching知唔知自己講緊乜 咁樣食連BMR都唔夠
無衝突架 keto都可以照食普通調味料,碳水量唔好過total income 10%咪得
未必,我生時痕到不得了
會反彈係因為禁食?食得少但身體有大量胰島素,當一食番正常少少d胰島素就幫你超吸收?
講到尾果啲咩生酮呀 淨係飲果汁呀 可能真係幫到你減到肥 但副作用呢?
其實走汁少油鹽糖 適量碳水 食多啲菜 做番啲運動就減得健康
你有幾成功呀 睇過
其實好多因素影響肥瘦

DNA 有影響的
好耐以前睇過d外國醫學節目講
同埋母親懷孕時食d咩都會有影響
所以有d人係有易肥基因

而睇日本節目《恐怖醫學》
就話進食時段好影響肥瘦
最好起床後12小時內食曬3餐
否則之後再食就好易肥
想食熱量高食物和零食最好中午至下午時段食

同埋每餐食食物次序
先食蛋白質類、再食菜
最後先食澱粉質比較好

=================================

★ 中國100年前想殖民巴西?
https://lih.kg/2454743
168左一個月,無真係量過體重,但肚腩明顯細左!其實就係食小左早餐,其他無咩改變!隔1-2日會做下卷腹咁!
下一步想練下胸(而家有小小肥仔波)因為覺得胸肌大小小個肚望上去自然無咁突出
暫時無太激烈既減肥計劃,要我食正餐限住份量我覺得對我好難,所以168對我嚟講算可行,最多食小個早餐,其他2餐正常食
弱智仔衝出嚟柒 繼續係網上吠啦
食左多左好多菜同魚
成日食三文扒
又介埋糖同零食
係唔食飯麵同包
個人真係精神左
又cum左肚餓
我見過佢父母同細佬都好正常size
係寧寧舍舍佢又高又大份

我通常日頭嗰兩餐正正常常多菜多肉少飯
夜晚就食兩至三款生果就當一餐
入面一款一定會係蕉 因為飽肚
連登真係好多弱智
至閉係衝出嚟話俾人知自己係個下先得意
肥嘅話好易有糖尿病
飲食習慣會有影響,例如你好鍾意食雞,成日食的話你對雞既營養吸收會好過其他肉類,唔係所有食物食落肚就吸收哂所有營養,睇埋你消化系統。
好多人做運動做得辛苦會食返多d野補償自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞