半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
我夜晚都係唔食飯淨食餸,但係都係冇瘦到
會唔會佢隔代遺傳咗d特別基因

日本個節目都有講
腸胃的益菌多d
正常去到便便係會冇咁易肥
益菌多d除咗天生外
就係食多d唔同種類嘅食物

夜晚只係食生果唔怕好快餓咩?
我試過成個月食少好多碳水化合物
夜晚有時煮少少菜和肉食
但體重冇乜變化
其實想健康真係唔好懶
keep住有運動有代謝就好難肥
肺炎前我餐餐食2碗飯都係45kg
而家少左運動, 但都只係食大半碗飯, 都升左幾kg
本身見16:8 + 隔日跑一個鐘都唔落磅,打算下個月研究下轉生酮,原來要食肥肉又唔食得菜莖

咁我都係低碳算,食唔落肥肉會想嘔,又多野要計
對上一餐係4 5點 9點食生果1點訓
粉麵多加工都計都食少啲啦
白飯又無紅米咁好
我都係 唔食飯都冇瘦

反而有個女仔朋友
佢食多咗飯
有時仲食2碗飯
反而愈來愈瘦

佢同我講可能因為佢無意中跌咗入8小時飲食法
因為朝早好趕冇食早餐
返到公司又好忙
中午先食第一餐
而平時晚餐都係8點前食

====================================
蘋果《這才是真實的香港史》又幾好睇
https://lih.kg/2454743

睇開柏格醫生channel
我體重正常 所以無生酮 但係跟佢斷食168一排
同埋兩年前開始我就好少掂甜野飲
每次lunch or出街食 杯野我都唔飲eg.凍奶茶 檸茶
已經keep到體重66-67kg
另外都有做gym (一星期兩三次)
反而奇在 前排咪封gym 幾個月既
我仲以為會反彈 點止開返去磅都差不多
明白
大家覺得168 work唔work?
暫時試咗2個月,減得2kg
本身係8個鐘3餐,依家skip咗早餐,
只係食午餐、晚餐試下
講左咁耐,都未見到你講過做運動
不過甲低個人又真係好易累

試下做運動,運動比改變飲食更易
睇你自己 碳水點都要食啲嘅 一開始可以試吓減半
如果冇咩不適減到25%其實都ok喇
我就係感覺無太大分別
但我上網睇 斷食 除左減肥之外 仲有修復細胞 認知提升等好處 都係唔覺😂
嗯期好多港女玩生酮
根本生酮飲食個原理唔係用嚟減肥,係班又想減又唔想付出努力ge人明知有副作用都仲用

你肯運動,控制飲食,一個月減3-5kg係好易
期間我都不斷遇到平台期 堅持撐過去就可以見到勝利✌🏻️
如果可以既話
唔食晚餐會好好多
日日kfc 肥仔水 燒味
次次同frd見面都比人話肥咗
既然肥咗不如再肥啲
燒脂同時燒Q哂你D肌肉啦
冇運動的話,腎上腺唔會特別去分泌腎上腺素,燒脂效率特低
靜止狀態時,身體Energy Source取用次序係
血糖 -> Glycogen (肝&肌肉中嘅糖) -> Protein (分解肌肉) -> Fat (分解脂肪)

最後先分解脂肪,生理上都唔理解釋,因為人腦係脂肪組成,你唔想燒腦維生。
平時你睇果D被困山洞XX天,幾十日冇食野果D片,又或是非洲饑荒果D相,d人小腳肌肉分解到冇哂,但個腦仲係健在的。

Source: A professor of HKUST Cell Biology / Intermediate Metabolism

Fatty acid metabolism
https://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid_metabolism
Epinephrine binds to a beta-adrenergic receptor in the cell membrane of the adipocyte, which causes cAMP to be generated inside the cell. The cAMP activates a protein kinase, which phosphorylates and thus, in turn, activates a hormone-sensitive lipase in the fat cell. This lipase cleaves free fatty acids from their attachment to glycerol in the fat stored in the fat droplet of the adipocyte. The free fatty acids and glycerol are then released into the blood.
簡單來說唔食任何面包飯粉薯仔就得?
我都會去食吓放題 buffet之類 其實只要唔係日日食都冇咩所謂
代糖其實應該ok 但我就戒埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞