半年幾用生酮減咗40kg 講吓點解我唔推崇生酮

774 回覆
950 Like 28 Dislike
生酮本身係for糖尿病患者

大家減肥其實冇需要咁extreme
順手減埋肌肉跟住又持續唔到長期生酮然後極易反彈
試過行生酮,女仔黎講行生酮,嚴格減到每日攝取碳水咁少,好易黎唔到m,同埋便秘痾唔到屎
黎唔到m 同痾唔到屎好痛苦,所以我都轉返正常diet 就算
起碼可以食自己鍾意嘅飯麵

上年開始減肥 ,睇到自己慢慢瘦好開心
因為呢樣係世上最公道嘅事
真係一分耕宏一分收獲
食少啲就慢慢減到,加埋做運動就減得仲快
同埋就係,學識左養細個胃,食7分飽好停。
發覺人真係唔駛食咁多飯, 而家見到碟頭飯咁多飯會嗌少飯
以前真係俾幾多飯就食幾多,覺得少飯會唔飽
同埋最緊要係,訓夠訓好真係對減肥好重要
成日唔夠訓個人好易亂食野
訓到飽其實個人唔會咁大食
條友真係好柒當佢贏啦,如果唔係佢可能會追你幾條街咬。
生酮飲食食咁多肉唔食飯又食咁少菜
少fiber又咁高蛋白
會唔會便秘
一日食3kg菜 不想活了

same我開始左兩個星期 都係跌左2kg
重要有時會重返少少
見到人地跌得好快好羨慕
減肥係為咗健康同培養好既飲食習慣,俾你好極端咁減得快到最後咪又係忍唔住反彈返 睇開啲啦
試左生酮半年,係真係無以前咁想食甜野,但唔好處係大過好處,例如電解質失衡,脫頭髮嚴重食維他命B都無用等等等等
下腹最難
要身體體脂below 8-10% 先得
同埋好多時係d腸黎
最好做多d運動
其實最健康咁減肥係咪齋食蔬菜同肉類
我想講其實減脂好撚易 利申由17%減到9%,都係靠低碳同運動,但問題就係個種生活方式你唔會keep到成世,我一食返多小小野 有運動,體脂即刻上返12,證明你最緊要係搵到個生活方式係keep到而又唔會暴肥,得閑check下體脂,肥就減返2個星期,個個星期自己調節係最合理,一直都低碳其實好辛苦,我自己經驗係就算食到1750k ,25%碳 45蛋白質 30脂肪,其實一到12點就實餓 基本上日日都靠死忍
根本就係,長遠持續到先係正確選擇
我三個月由97kg減到77,你做重訓,幾日唔食碳水一日碳水,做輕量帶氧就己經減到
未計我會cheat幾日
一個鐘高強度(hiit)
emi wong啲朋友黎
同政府一樣
出酮疹係因為 你跟錯比例/你個肝唔好/你身體差/你以前食太多碳水/你啲肉質素唔好/你生酮得未夠耐/你運動唔夠/你俾人洗咗腦/你熱氣/你犯太歲
相信與生酮飲食無關
同意你嘅,不過想修正少少
有部分糖尿病人係唔可以食生酮飲食
可以死人的
Glucose>Glycogen 糖原,儲係肝/肌肉
Glucose>pyruvate>Acetal-coA>fatty Acid>Lipid
巴打啞鈴係玩啲咩
茶記低碳飲食真係好難。。。
選擇好少,通常叫雞扒飯少飯
然後自己就雞扒去皮,食少少飯
叫餸又要6,70
因為工作關係,一星期得三餐係屋企食
有乜餐廳可以多菜肉,少飯?大部分都係飯多多,餸好少
平靚正之選 大快活雞胸飯,但食到好厭
唔好癲
碳水化合物都要既
飯唔係唔好食 減份量姐
或者食原型食身
即係蕃薯嗰啲
雞扒飯,蒸魚飯,雞胸飯,叉燒炒蛋飯。。。持續左個幾月
其他唔係炒粉麵,就係啲好油膩好多芡汁嘅碟頭飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞