男朋友嫌我人工低 好大壓力

1001 回覆
94 Like 978 Dislike
係,27歲搵3萬都係 打工仔 top 25%
但連人均收入中位都唔到既廢柴樓主,就肯定係垃圾
係你男朋友廢先會咁諗你
唔愛又會傾結婚?
我都建議分手,反正廢柴樓主都只係想是但搵個有錢男人嫁左佢,等人養。
不如放過呢個好男仔,27歲人都仲咁on9,唔值得呢個好男人
唔知
但見佢哋平時要draft嘅嘢都幾複雜
改完又改 有時又要搵大量數據 見到都戥佢哋頭痛
唔覺得可以用一句「routine admin野」就一碌尻打一船人
加油絲打
希望你同你男朋友關係愈來愈好
我ex都係咁
懶懶閒 真係會受佢影響
依d女好唔吸引
PTGF
正常一齊生活, 有個伴互相扶持,
分擔下有乜問題?

單方面付出唔會長久,
有錢冇錢都係咁話,
見過唔少例子
每個人要既伴侶都未必一樣

好難話係邊個有問題
係香港做女人真好
男人 你揾到個唔介意你收入既女人 都一樣得

依個情況又唔只係香港發生 全世界都有可能發生啦
主要睇行業/ 大環境,

it/ 醫療/ 金融/ 工程/ 政府/ sell野/ 律師/ 會計/ 教育應該冇問題

其他行業未必有咁嘅數架

政府數據搵30-40k以上已經係少數
一堆人話男仔自己搵多d 就唔會介意條女搵得少 真係得啖笑 平時就屌人女權撚 依家就大男人
我不知幾渴望自己條女高人工過我

我人工+被動收入 加埋大概70k
條女人工40k

我屋企同我都有樓

我無實際需要佢同我一齊儲錢 然後好辛苦咁9按上車 我可以比曬
但我會堅持同佢一齊儲錢
然後佢出一部分 我出一部分
我可以出雞 但一定唔出埋豉油
唔共同付出既話 就唔會識得珍惜

我條女屋企無錢 好老實 如果佢得13k 我未必會揀佢 即使我並無需要佢既人工
男嫌女人工低

咁如果條女人工高過自己好多咪死得
曾經條女搵40k 我得19k
係樓主冇啦啦痴條筋問男朋友會唔會行到結婚嗰步,個男先同佢講因為錢嘅問題而猶豫。然後樓主上嚟呻,點知99%嘅留言都係話佢人工低得好離譜,個男嘅要求/期望好合理。你係都要話個男唔愛樓主所以先咁講。咁樓主又有幾愛個男朋友啊?愛情係要雙向架。同埋有情唔會飲水飽。樓主佢想要嘅婚姻生活係咪aa制,唔買樓,唔生細路,唔養寵物先?咁佢賺多賺少都唔影響到另一半。個女恨嫁,個男坦白講左現實嘅難處,個女又唔肯解決,點睇都係女嘅自私啲。
27歲 萬幾蚊仲要話工作好忙好大壓力, 可能真係自己問題
真係好廢
而且其實admin 野有幾難做
識搵方法可以做野快人一倍兩倍都仲得

利申:做admin 打雜出身
舊公司年年加10%以上咁加人工俾我
仲升埋職學做埋HR 野
admin 野要跟埋保險、租約
依家份工就HR focus
人工比初出嚟做野已經翻咗3倍
人廢特別多藉口
既然你安於現狀
但佢又唔係
咁又何必一齊
10k去20k簡單啲定30k去40k簡單啲呀
分手啦放生你男朋友
我建議你同勞工處講,立法最低工資27歲要有25k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞