男朋友嫌我人工低 好大壓力

1001 回覆
94 Like 978 Dislike
唔知你地有乜好嘈,有錢無錢每個人睇法都唔同。錢係唔係拍拖既第一位,都係睇個對情侶點定義。有重視物質既人,亦有重視外貌既人。外貌都係自己既Selling Point黎,Btw個樣唔洗用錢Keep咩。
但係如果真係身高/樣子十級傷殘,我覺得叫雞都情有可原
女人仲有一個行業可以輕鬆30k
唔駛相關學歷/經驗
你試吓啲女搵60K嘅時候會唔會嫌男朋友20K人工
根本啲港女就係雞
二十年前既7.5K,係咪等於而家既15K。
女人可以嫌男人冇錢
男人就唔可以嫌
男人賤撚過地底泥
呢個係香港社會既現實

香港無咩女人可以抵抗到金錢誘惑,男人會被reject只因出價未夠高
正如香港男人揀女,女人會被reject只因樣同身材唔夠正
Demand>>>Supply
除非佢屬於有得揀女既level
所以我成日都話女人係計冇人信
你唔好再人格謀殺樓主啦
點解淨係傾吓結婚=樓主好想結婚?
講到佢唔上進/揾得少幫輕唔到另一半/唔肯改變就係垃圾咁
佢最後咪話叫條仔揾第二個算囉?
樓主人生priority擺第一嘅一定唔係結婚
你憑咩去judge佢嘅人生選擇?

而且點解樓主條仔可以因為想結婚,要求另一半揾多啲就變咗好合理?
點解佢自己又唔去試吓揾50k-80k嘅工?
樓主去博下aco 啦
同你差唔多處境
不過對方無咩呢方面嫌棄
可能佢係公屋我係私樓
加埋佢大我都幾多就快40
可能咁樣佢無咩俾我經濟壓力

公屋幾多人高收入,自己一個未去到供到樓能力。
通常最計較嗰啲都係比較高收入供樓個班
不過我都好了解嘅,呢啲人就係爭少少做供到樓同生活比較大壓力,都想另一半高收入d減壓。
Commercial banking
香港其實都得
Diu 之前個post 話自己23 22
而加27
考到就甩難
喺香港地唔休住已經差好遠啦
屋企有樓俾你住 你又物慾唔高嘅
好似樓主咁搵萬零 已經可以大大聲話冇經濟壓力啦
定係你想串樓主冇家底 / 佢父母冇錢又學人生 要個女出嚟捱 ?
雖然假膠post,但好有討論價值,香港地實有呢個情況發生
27 歲都得10k 你真係好好檢討下
咁你咪繼續一世收兵囉如果你收到再講,你係有姿色既晨早就識左個二世組埋單啦你係唔係上連登背哂腦?現實中唔係真係有閪就大晒㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞