男朋友嫌我人工低 好大壓力

1001 回覆
94 Like 978 Dislike
ching你改返好個名先喇
一睇你個名就嚇親人
由女孩轉做男孩即刻溫和好好多
三萬香港地唔好話買樓
兩公婆唔痴屋企跟本生存唔到
我見過個男人搵三萬個女人生左兩件死都唔做野啦
又係話搵得萬幾蚊幫唔到手仲要搵人睇細路
租間二百呎
終個男人借錢借到破埋產
香港地生活唔好咁天真啦
搵三四萬覺得生活到,你估真係鹹魚白菜都好味呀
如果33歲70k 努力過去搵女伴 assume你降低過對人地要求啦

咁問題一定唔係你高度樣子 係個談吐同性格
我知銀行cs 長期請人
16-17k一定有
假設樓主個case係真
其實可以試下去做依d
你個名改得幾好
弱智
人工高既都唔會中意樓主依種無上進心既人
我從來都唔睇性別 無論係男定女 正常都應該要有番少少上進心 唔係叫你搵大錢 起碼都真係認真唸下自己條career path 香港地打工想高人工就要付出啦 付出左未必升職 但唔付出就一定係保持原位 係個社會迫你要進步

如果樓主本身唔愁住 亦都冇話想供樓 都唔會咁多人出黎同佢講有問題啦 而事實27歲仲搵緊13k真係佢個人問題喎 呢到好多人苦口婆心 但居然俾某啲人扭曲為要求高 嫌棄佢 有冇唸過係樓主對自己既基本要求都冇?
你有閪,可以加好多人工
似係個名出事
佢利申係公務員

此post已完
ching
細1-2年 月入40k 考唔考慮
市場上太多工多過廿k,一開始冇,之後都會加人工加到有,唔係冇大志嘅問題,要成家立室靠男人一份30-40k真係唔夠,你男朋友係現實但都係事實。

你有冇諗過你用十幾k想過乜嘢生活?
同朋友租屋唔知點分隔空間(租友絲巴入)
https://lih.kg/2222215

樓主你甘心一世咁?
Sor睇錯,另一個人先係公務員

不過歲數又真係一年加左4、5歲
講得好
女人爭取平權就係令女人嚮家庭同社會角色中有更多選擇權利,亦證明女人可能擔當唔同既角色同責任
唔知點解而家d女人走番轉頭要人養,要揀份閑工仲要話係女性權利
其實應該開心,你男朋友咁諗,因為佢諗緊將來同你點行落去

不過條數都計唔掂
13k 對於結婚買樓組織家庭黎講
只係一個包袱
可能你夠食夠用
但搬出去 租/供樓 伙食 燈油火立
你分擔到幾多?

幾年前女朋友人工都係14k 左右
個陣我計過數同佢買樓搬出去住
仲要儲錢準備結婚生小朋友
兩個加埋45k 先岩岩好夠用
(兩個都有比家用)
仲要儲唔到錢

講緊買樓一下無左成球
結婚又洗35-40萬
裝修間屋又洗左50萬

依家即使大家人工都加左
佢有20k
想去下一步生小朋友
都仲有啲壓力

如果兩個要行落去
都要分擔啲開支壓力
問題係大家無父幹 普通人
是但一個得13k 對人生計劃只係負擔
假post,拉
30k 憑咩睇低人
D女人鍾意ff就由佢
醫生會搵返醫生/護士
律師都容易搵同行
根本唔會有高薪人士無啦啦去識到個13k admin

如果真係想下半世唔洗憂就要努力讀書
最起碼讀到大學 玩多d活動
讀大學真係最易識到潛力股既時候
認真 我15k果陣覺得25k都夠比家用去下旅行買嘢比自己儲少少錢(唔拍拖)
到有20k+就知25k一定唔夠
到有40k喇更加覺得經濟壓力大
因為考慮嘅嘢唔同咗
淨係儲首期都頭痛

你要睇成係樓主嘅兩倍 就真係少
樓主咁寫都係求安慰,加油

P.s. 事實嘅話,上面好多師兄應該已道出事實,建議搵下個
我一眼真係以為係呢個以為佢意思係返工識而且係翻銀行工做RM

諗咗幾秒覺得怪怪地 先醒起有個交友app叫cmb

利申讀business
諗起喜劇之王對白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞