男朋友嫌我人工低 好大壓力

1001 回覆
94 Like 978 Dislike
樓主試下賣下淫相,增加收入
你呢句野原本冇錯,不過錯嘅位就係樓豬男朋友都唔係怨佢
試過24k個時 比30k男, 1x-20k男嫌棄
係正常
不過唔覺得結婚應該同買樓掛鉤
岀去租平少少都得既
大把後生新婚同居都係套房
都可以好開心

共同承擔唔等於大家要揾差不多人工
就係30k先更要嫌棄人搵得小

如果我100k我理得條女搵0.1k
我重點係後面果度
真心愛男朋友,
知道大家都冇家底,
點會諗住自己unun腳打風流工,
養得掂自己就算呢?

遲下結婚生仔,跟手就去做家庭主婦,
養家靠哂老公?

呢度香港地黎嫁
係咪都係u grad?
夕陽行業仲入行?你過多5年已經好難轉行
到你中年成個行業898嘅話,你點算
性別歧視到你
睇巴打個名,唔怪得冇女...
就係30k呢個濕9唔上唔落位先會計得咁細
唔該你啊
聽你咁講而家𝐂PM應該難啲再升
應該唔忙?
U grad first hon
你都係搵個肯養你嘅算
兩個加埋得三皮,養自己可能岩岩夠,但唔洗指意生小朋友供/租樓
想增廣見聞+追夢,
同埋自己有投資,每個月都執到d既

我呢行轉行都易既
你個名出哂事
Btw有冇睇過bmw男去整容之後成排女送上門求爆房個po
清你絕對有潛力
佢仲要話人嫌佢都幾厚面皮
都就轉職啦
諗好一轉咩職未
講緊嘅係skill set問題
好似黃子華咁,到時係成行冇咗
https://youtu.be/_XAIJJtKkhE

咁你嘅經驗係咪真係仲可以令到黎轉行

如果你可以投資到足夠自己生活所需嘅,咁當然係最好啦
我已經提前2年轉咗大魔法師啦
預定2年內都搵到....
冇話一定要買 但樓主條仔係有可能買到所以先會諗 公屋邊輪到佢哋?
當你租樓係咪大家一人一半咁比先
如果係 相信樓主份糧都好吃力
按你邏輯係條仔能力大d要比多啲 樓主得13K盡力比就算 咁樣樓主又係咪自私?
佢條仔就係唔想咁先叫樓主搵多啲 你當然可以話佢唔夠愛樓主計較咁多
撇除買唔買樓就咁睇 樓主做咁耐野得13K都係有問題
明明可以用下腦就搵多啲 唔好話咩做唔到
如果樓主生活態度係想咁 就唔好怨條仔嫌佢
一句到尾 百貨應百客 你咪祝樓主搵到個夠愛佢嘅人lo
但其實做文職都可以搵多過你依家呢份工
不過可能真係學歷累事
但用work exp轉下工應該搵到份15k既工掛?
搵到15k 的話 起碼仲有d盼頭易d上20k
再升會係CSPM
不過無論OGCIO又好,其他PROJECT都好
CSPM 全部都係政府D SSM退休做.....
ICAC真係名存實亡, 利益輸送......

所以無得再升,而且TCON睇PROJECT玩幾多年
有機會唔續

同埋做開TCON難D轉返去其他IT工......
放心啦,我果行唔算好專,
但係要應變快,咩都要識咁,
所以轉行都易。

同埋我都學緊日文,
之後會讀埋PT master

想比自己將來有多d選擇。
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞