男朋友嫌我人工低 好大壓力

1001 回覆
94 Like 978 Dislike
反而我唔想女友咁辛苦,搵咁多做咩
搵幾多咪用番幾多生活,以前我都係咁諗心態,會想迫佢搵多d,但依家知道係錯
我以為自己開post

27 歲 做空姐
以前未有肺炎果陣16-19k
疫情期間大家都知無工開 無被炒都偷笑
依家返緊份濕鳩 pt 兩邊都返下咁(crew+pt)
兩份加埋月入around 15-16k
男朋友搵得多50k-60k
佢有呻過覺得我無學歷+人工低
如果我比公司炒 無競爭能力出去搵份好工

一開頭我都on99 覺得點解要嫌我
後尾自己攝高枕頭諗 覺得自己真係廢左好多年
以前成日掛住玩書又唔讀
淨係想做到鍾意既工(空姐)
咁落去真係唔得 起碼學歷上都要有進步
再諗辦法增加收入 學投資理財或者搵副業做
同埋終於的起心肝去讀書之後駁上topup
邊讀pt diploma 邊做野 預左一定辛苦
咪當還返我以前既舒適

我真係唔想成世人都咁撚廢 雖然我年紀都唔細
亦都比人遲左幾年起步 但有心唔怕遲(安慰自己)
依家都唔做 等幾時做?
希望樓主都加油 比男朋友嫌棄一定唔好受
但諗深一層真係為緊你好 為緊大家有將來
眼見身邊同年齡既都開始上哂岸 嫁既嫁 娶既娶
大家都有一定經濟基礎 起碼唔係搵緊1x k 先
自己都好羨慕人地結婚買樓
得個諗字無用 唔用行動改變自己(慳啲使、學下理財、搵副業、讀書、轉工等等)
現實又點可能有改變

想同男朋友講 多謝你咁鼓勵我去增值自己 無你踢郁我可能我呢世都咁撚廢 我會為我自己 為大家努力
我真係唔想自己咁撚廢呀!!!
巴士公司! KMB... LWB... Cmb
有得屌空姐都嫌三嫌四
我有講緊係我咩
就係識人唔係有咩特別都有有錢既埋單先覺得呢個世界都幾好野 純粹發表下自己見到既野
婚都結埋重收兵這些機會...
上面啲巴絲講得好岩 個人廢無其他野值得比人欣賞
空姐又好 靚都好 都會屌厭 得個殼有撚用咩
殼都冇,好咩?
老老實實 你求其去便利店做全職都有依個數啦
萬零蚊即係萬幾
應該真係個人能力同性格問題
做admin 都唔一定人工低到咁
依家啲大公司請有啲經驗既clerk 都15k啦
從來唔反對女人搵個養得起自己既男人
但我係男人 如果搵到錢
唔會想搵個連自己既未來個仔小學英文功課都未必教到佢既另一半

到時點同個仔講叫佢讀好d書搵份好工?
「阿媽都冇大學畢業啦」「阿媽都係做份hea工」
我都30歲
月入70k up
靠自己儲錢買左樓 七百幾萬
但暫時都單身
有過幾個不錯對象
以前要求女仔同自己差唔多學歷生活模式社交圈子價值觀etc
放棄左個純樸幾好既女仔
可能而家我生活冇壓力
覺得女仔收入一啲都唔重要
反而返工冇咁忙既話大家有多啲時間
而家揀女朋友只要唔係港豬藍絲 正正常常便足矣
請問佢話唔洗條女出一蚊,關你想搵多個錢旁身乜撚野事呢 衝出黎認乜撚野絲?威d?
樓主睇唔睇到,不如你揀呢位巴打啦
你直情可以辭埋你份13k
對你對現任都好
我十年前返大學嗰陣已經調好堂走去返pccw d full time 15k一個月啦
如果你係真心膠你都真係幾撚廢
廢在甘於做廢物
絲打單身?
操媽逼
已經有樓 唔需要你供
Pm
你隻死臭閪
做盛行
男揾得多就唔洗條女揾錢,萬一個男有咩事咪成屋收皮?
巴打,我收入無你咁高,但個background同你類似:都係有唔差既月入同埋買左樓(細細地一房)
不過好多時並唔係真係要求另一半搵好多
而係希望大家生活上有動力,同埋大家可以為將來一齊努力既心;而唔係一個搏殺但另一半會怪責佢或者唔理解(所謂既拖後腿)
而且如果另一半想過輕鬆生活既時候,有時佢都唔會理解,甚至唔欣賞男仔OT進修或者social:會懷疑我地做呢啲係為自己,冷漠左佢。
但另一半好似唔記得佢稍微能輕鬆既生活,其實都係因為我地努力緊付出緊,久而久之大家個心就有芥蒂,得閒啲果個固然會胡思亂想,忙啲果個又可能會埋怨對方唔夠付出

利申:自己既經歷
正解
我都無咁
正常一直做同一類同一份邊有可能得13k
學歷低都一定過呢個數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞