男朋友嫌我人工低 好大壓力

1001 回覆
94 Like 978 Dislike
生活唔係共同承擔?

加埋50k 都無 如果要買樓結婚 都幾緊拙下

一齊進步 搵多d 有好d 既生活 都正常姐
想問下入行幾耐
幾時會apm升上cpm
做cpm唔駛見客咩
遲早飛咗你
不過問題就係 大家都唔細 傾過下結婚既時間同想法
佢想佢既另一半有同佢相近既收入一齊分擔買樓

上面段野係樓主講既 我又錯乜?

正常兩個人對關係認真 樓主都會考慮到兩個人生活既
如果樓主本身接受唔到要幫手供樓 一早同佢分左而唔係問點改變啦 依家樓主似乎係想改變但又唔願意行出comfort zone喎

上面咁多巴絲俾曬意見佢 叫佢學好啲英文轉工/再進修/財政獨立 至少可以保障自己 但樓主又好多藉口唔想做 咁世界好公平架 佢咪繼續搵萬零蚊既工 繼續俾人嫌搵得唔多長遠黎講點夠兩個人生活?

我冇話樓主一定係錯 得 你咪散左依家呢個再搵過個hea架囉 講到生活乜都係錢 唔通又愛情飲飽水啊?一係就唔好打算結婚供樓
女權撚 似係你扭曲多啲
佢條仔係諗緊將來 香港地住屋問題唔洗解決?
講真有30k 以上都會諗下買唔買樓啦
乜9因應能力貢獻 但又要條仔盡力承擔 唔好逼條女
而加就係樓主唔盡力 13k上20k點都易過30k上40k啦下話
人各有志冇問題 但樓主擺明唔想散 咁咪要改變自己lo
少少樣既女仔唔愁冇人要 你真係上得太多連登 以為有閪就大曬 有既話就唔會咁多正常女仔都仲單身啦

你搵唔到咪幻想囉 實際上真係有喎
分手
我都係絲打,情況同樓主一樣
男友搵70k有樓,我搵得12k
自問讀書真心唔掂,唯有做份文員仔
話我港女都好,我唔會搵收入低嘅男友
因為大家都窮,只會一齊仆街

樓主你而加得兩個選擇
如果你真係好愛佢,就下定目標努力上進,唔好俾人睇死
一係就分手,你而加咁落去冇好結果
佢介意你收入,經濟條件過唔到關,以後都唔會同你諗結婚
一路拖落去,只會浪費你青春

利申:個人經驗之談,勿插
絲打好靚?
不如講下點樣箍住條仔 教雨樓主好過
真理你覺得自己搵萬幾蚊一個月冇問題嘅話,咁你咪搵番個搵萬零蚊既男朋友
人各有志係得 你鐘意頹 冇上進心係你既生活方式

但講到現實問題 兩個人既生活 咪又係要改變自己

如果唔想散又唔想改變自己 遲早都會俾另一半飛
咁你選擇左咩 自己上進 定係兩個人散左
入咗行近10年 (8年TCON 2年VENDOR, 都係做政府porject)
TCON 無APM
CSSA 再上一級先 CPM
上年好彩有新PROJECT 同埋同個AGENT熟入到CPM(唔爆太多,就黎有人知道邊個PROJECT)

我做緊嗰個PROJECT 見嗰D 都係公務員同VENDOR

同埋識玩TCON都知係無得升咁濟
要跳出再跳入
同埋同AGENT 熟先叫得高D

PEOPLEBANK 最賤價
可以學做溫柔賢淑小女人
樣就一般順眼
個FD圍村仔正到 有地起屋又得
一萬,三萬定五萬一樣上唔到車
就算係超蓮都識增值自己啦
中肯
On9
一定要上樓先正常?
大把人租啦
更可況買樓咁大件事係兩個人決定
如果樓主本身都好想就唔同講法
結婚一定要上樓係咩白癡概念?
大把人套房都係咁住都可以開心
大把人結婚之後排公屋
做人都係睇餸食飯
條仔自己能力又未夠
想push樓主揾多啲去一齊供係自私
女人可以嫌男人搵得少男人唔得
連登平時唔係好憎女權架咩
夕陽行業工,入行前已比前輩話好低薪,
但因為我表現好,所以人工加幅先正常

我中學best fd 做會計,都係24歲2年經驗,
岩岩跳槽冇耐,佢人工已經25k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞